ΑΘΗΝΑ
05:58
|
24.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί ότι θα διακόψει οριστικά τη χρηματοδότηση του οργανισμού εντός 30 ημερών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα διακόψει οριστικά την χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κοινοποιώντας στον πρόεδρο του οργανισμού τελεσίγραφο 30 ημερών.

Όπως ανέφερε στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γγεμπρεέσους, “Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προς τον ΠΟΥ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού”.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τον ΠΟΥ “μαριονέτα της Κίνας”, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις του περί απόκρυψης στοιχείων για την πανδημία από το Πεκίνο και συγκάλυψης από την πλευρά του ΠΟΥ. Η Κίνα έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ το πρωί της Τρίτης 19/05, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου, ότι ο Τραμπ επιχειρεί για πολλοστή φορά να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του προς τον ΠΟΥ, ο Ντόναλντ Τραμπ:

  • Επαναλαμβάνει την κατηγορία ότι ο ΠΟΥ καθυστέρησε τις ανακοινώσεις του μετά από πιέσεις του προέδρου Σι Ζινπίνγκ.
  • Επικρίνει τους επαίνους του ΠΟΥ προς την Κίνα για τη “διαφάνεια” των στοιχείων που παρέδωσε.
  • Ισχυρίζεται ότι ο Δρ. Τέντρος θα μπορούσε να είχε σώσει “πολλές ζωές” αν είχε ενεργήσει όπως ο Δρ. Χάρλεμ Μπράντλαντ, ο πρόεδρος του ΠΟΥ την περίοδο της επιδημίας του Sars, το 2003.

Στον επίλογό του, ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει ότι τα “επαναλαμβανόμενα λάθη του δρ. Τέντρος κόστισαν υπερβολικά στον πλανήτη. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει από εδώ και πέρα για τον ΠΟΥ είναι να αποδείξει έμπρακτα την ανεξαρτησία του από την Κϊνα”. Αμέσως μετά, αναφέρεται και το περιθώριο των 30 ημερών.

Πηγή: BBC News.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα