ΑΘΗΝΑ
13:00
|
22.11.2024
Το νέο 'Στρατηγικό Σχέδιο' για την ΕΡΤ υποβαθμίζει για μία ακόμα φορά το δημόσιο αθλητικό ραδιόφωνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν από λίγες μέρες, στις αρχές Μαΐου, αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της ΕΡΤ το περίφημο ‘Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο 2020-2024’. 

Είναι το σχέδιο που μετά από πολλές καθυστερήσεις εκπόνησε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ -χωρίς τη συμβολή ή έστω τη συγκατάθεση των εργαζομένων στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα- και στις 39 ψηφιακές του σελίδες κρύβει (ή αποκαλύπτει, όπως το πάρει κανείς) πολλές από τις αμφιλεγόμενες προθέσεις του νέου προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα και του νέου διευθύνοντα συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας, της θολούρας και των θολών προθέσεων του νέου αυτού σχεδίου είναι η αναφορά του στην ΕΡΑσπορ. Στις λίγες λέξεις που αφιερώνονται από τη διοίκηση για το παρόν και το μέλλον του αθλητικού ραδιοφώνου (είναι μακράν το δημοφιλέστερο ραδιόφωνο της ΕΡΤ σε επίπεδα ακροαματικότητας και αυτό με τη μεγαλύτερη εμπορική δυναμική), διαβάζουμε “Η ΕΡΑσπορ, εντασσόμενη πλέον σε μια ενιαία Αθλητική Διεύθυνση, θα εμπλουτισθεί και με εκπομπές πέραν του ποδοσφαίρου”. 

Σε όποιον, βέβαια, έχει έστω και την παραμικρή επαφή με το αθλητικό ραδιόφωνο, είναι γνωστό ότι η ΕΡΑσπορ είναι ο μόνος σταθμός στη χώρα που με συνέπεια και σε γενναίες μερίδες έχει εντάξει στο πρόγραμμά της εκπομπές “πέραν του ποδοσφαίρου”.

Όπως ανήρτησε στο Facebook ο Τάσος Επιτρόπου, διευθυντής της ΕΡΑσπορ, ως σχόλιο για τη στόχευση του ‘Στρατηγικού & Επιχειρηματικού Σχεδίου’, “Προφανώς κάποιοι δεν γνωρίζουν καν ποιο είναι το περιεχόμενο των εκπομπών και των μεταδόσεων της ΕΡΑσπορ! Είναι ο μοναδικός σταθμός που στο πρόγραμμά του, από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του (Ιούνιος ´15), έχει καθημερινά ειδικές εκπομπές για όλα τα αθλήματα, ολυμπιακά και μη, ενώ υπάρχουν εκπομπές Πολιτισμού και Λόγου, όπως και επικοινωνίας με τους ακροατές…”.

Είναι όντως προφανές ότι οι άνθρωποι πίσω από το στρατηγικό σχέδιο δεν έχουν ακούσει ούτε λίγες ώρες από το πρόγραμμα της ΕΡΑσπορ. Αν το είχαν κάνει, ίσως είχαν πέσει πάνω στην καθημερινή εκπομπή για το μπάσκετ, ή στην καθημερινή εκπομπή για τον στίβο και τα Ολυμπιακά αθλήματα, ή σε κάποια από τις εβδομαδιαίες εκπομπές για τον αθλητικό τουρισμό και την αθλητική παιδεία ή -έστω- σε κάποια από τις μεταδόσεις αγώνων βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο που κάθε μέρα -ενίοτε και σε εμμονικό βαθμό- ακούγονται από τη συχνότητα της ΕΡΑσπορ. 

Στην πραγματικότητα, το ίδιο το στρατηγικό σχέδιο σε κάποιο άλλο σημείο του παραδέχεται ότι η ΕΡΑσπορ έχει στο πρόγραμμά της και εκπομπές “πέραν του ποδοσφαίρου”. Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στις ‘διακριτές ταυτότητες’ κάθε σταθμού, η ΕΡΑσπορ είναι ένας “Αθλητικός σταθμός με τακτικές ειδήσεις και κάλυψη της αθλητικής επικαιρότητας για όλα τα σπορ από την Ελλάδα και το εξωτερικό”. 

Κάτι δεν πάει καλά. 

Όχι τώρα μόνο. Η ΕΡΑσπορ απαξιώνεται από τη διοίκηση της ΕΡΤ συστηματικά και απροκάλυπτα εδώ και καιρό. Η παλινωδία του στρατηγικού σχεδίου είναι το τελευταίο από μια σειρά άδικων πέναλτι που έχουν σφυριχτεί σε βάρος του ραδιοσταθμού. Λίγους μόλις μήνες νωρίτερα, για παράδειγμα, το νέο Οργανόγραμμα της ΕΡΤ ‘έσβησε’ την ΕΡΑσπορ από τη ραδιοφωνία, εντάσσοντάς της στην αθλητική ενημέρωση. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο σταθμός θα υπάγεται στη διεύθυνση αθλητικών προγραμμάτων, θα αποτελεί, δηλαδή, ένα μικρό, φτωχικό παράπηγμα δίπλα στη φαντεζί ντάτσα της τηλεόρασης. 

Πριν και από αυτό, το μπάτζετ της ΕΡΑσπορ για δημοσιογραφικές αποστολές και μεταδόσεις είχε ήδη περισταλεί σε βαθμό ακρωτηριασμού. Και μπορεί ακόμα και οι φτηνές -συγκριτικά με την τηλεόραση- ραδιοφωνικές θέσεις και γραμμές της ραδιοφωνικής μετάδοσης να είναι επιβαρυντικές για τον συνολικό προϋπολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι δεν γίνεται να έχεις μεταδόσεις στο πρόγραμμά σου χωρίς να εγκρίνεις τις μεταδόσεις στο μπάτζετ σου. 

Εν τω μεταξύ, στις 3 Μαΐου, εν μέσω του lockdown (κατά τη διάρκεια του οποίου εξέπεμπε κανονικά το πρόγραμμά της), η ΕΡΑσπορ συμπλήρωσε 27 χρόνια ύπαρξης και σταθερής παρουσίας στα ερτζιανά. Στις τρεις αυτές δεκαετίες έχει ζήσει κι έχει προσφέρει στους ακροατές της συγκλονιστικές στιγμές. Στις αρχές της νέας χιλιετίας, όταν ο αθλητισμός αποτελούσε ‘σκληρό νόμισμα’ για τη χώρα, πριν και μετά τους Ολυμπιακούς, πριν και μετά το Euro 2004, ο σταθμός μεσουρανούσε στις ακροαματικότητες και ξεχείλιζε από διαφημίσεις. Στα επόμενα χρόνια τα νούμερα της ΕΡΑσπορ άρχισαν να φθίνουν, ακολουθώντας εν μέρει τη φθορά και την απαξίωση των ελληνικών πρωταθλημάτων και του αθλητικού προϊόντος που παρήγαγε συνολικά η χώρα, αλλά και υπακούοντας στα ανέμπνευστα σχέδια και τις αμφιλεγόμενες βουλές μιας στρατιάς διευθυντών που πέρασαν από πάνω της μέχρι το ‘μαύρο’ του 2013, όταν πλέον ο σταθμός έκλεισε μια και καλή. 

Παρόλα αυτά, η ΕΡΑσπορ είναι ακόμα εδώ. Με την ιστορία της, την όποια δυναμική της, τις μεγάλες της δυνατότητες και (γιατί όχι;) το cult status της. Από αρκετές απόψεις είναι το πιο δυνατό asset και αποτελεί σίγουρα το ισχυρότερο brand name της ραδιοφωνικής παλέτας της ΕΡΤ. Το γιατί ‘μουτζουρώνεται’ τόσο πρόχειρα από τη διοίκηση του οργανισμού παραμένει ανεξήγητο. Ακόμα κι αν τέλος υπάρχει εξήγηση, σίγουρα δεν αναγράφεται στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα