ΑΘΗΝΑ
06:39
|
26.04.2024
Η πείνα χτυπά τις φτωχογειτονιές όπως την Ελ Μπόσκε, όπου οι κάτοικοι βρίσκουν δουλειά μόνο στην παραοικονομία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν χθες στο Σαντιάγο, της Χιλής εν μέσω του lockdown που έχει οδηγήσει τους κατοίκους των φτωχών συνοικιών στα όρια της λιμοκτονίας.

Οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, φώναζαν συνθήματα κατά της φτώχιας και της πείνας και έβαζαν φωτιές σε νότιο προάστιο της Σαντιάγο, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους αναχαιτίσουν με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Ο δήμος προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του, πως στη γειτονιά Ελ Μπόσκε, μια από τις φτωχότερες του Σαντιάγο όπου οι κάτοικοι βρίσκουν -όταν βρίσκουν- δουλειά μόνο στην παραοικονομία, πολλές οικογένειες πεινάνε.

Η συνοικία έχει τεθεί σε καραντίνα από τα μέσα του Απριλίου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του δήμου.

“Τις τελευταίες εβδομάδες δεχόμαστε ολοένα περισσότερα αιτήματα για τρόφιμα από πολίτες”, τόνισε ο Σάντι Μέλο, ο δήμαρχος της συνοικίας Ελ Μπόσκε, που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BioBio. “Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, ο κόσμος πεινάει και δεν μπορεί να δουλέψει” ανέφερε.

Στο Σαντιάγο που είναι μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι τεράστιο ενώ η αίσθηση της διευρυμένης ανισότητας ήταν ένας από τους παράγοντες που πυροδότησαν τις μαζικές διαδηλώσεις στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Πολλά από τα αιτήματα που πρόβαλαν οι διαδηλωτές πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στις συντάξεις και τους μισθούς, δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Το γραφείο του δημάρχου Μέλο ανέφερε πως οι τοπικές αρχές στη συνοικία Ελ Μπόσκε διένειμαν πάνω από 2.000 πακέτα με τρόφιμα στις οικογένειες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ωστόσο προειδοποίησε την κεντρική κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να “συνεχίσει να φορτώνει στους δήμους μια ευθύνη που οικονομικά αδυνατούμε να εκπληρώσουμε”.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα διαβεβαίωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του αργότερα, ότι η κυβέρνησή του θα διανείμει 2,5 εκατομμύρια πακέτα με τρόφιμα και είδη υγιεινής σε σπίτια οικογενειών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες στα τέλη της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης.

“Θα δώσουμε την προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες οικογένειες”, είπε ο Πινιέρα, αποκαλώντας “ιστορική” την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση Πινιέρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι καταρτίζει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, που προβλέπουν τη δαπάνη ποσού ίσου με το 7% του ΑΕΠ, ώστε να ξεπεραστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Αλλά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και κοινωνικοί φορείς επικρίνουν θεωρούν ανεπαρκείς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Χιλή ξεπέρασαν τα 46.059 την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζουν να αυξάνονται με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο οριο της κατάρρευσης. Οι θάνατοι από τη νόσο ανέρχονται στους 487.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα