ΑΘΗΝΑ
10:31
|
22.11.2024
Ανατριχιαστικό ρεκόρ και στα νέα κρούσματα: 17.408 σε μία μέρα. Τον Ιούνιο αναμένεται η κορύφωση στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βραζιλία κατέγραψε νέο ρεκόρ στον ημερήσιο απολογισμό τόσο των θανάτων, όσο και των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.  

Σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 1.179 άνθρωποι και καταγράφηκαν 17.408 νέες περιπτώσεις του ιού. Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος απολογισμός ξεπερνά τους 1.000 νεκρούς, ενώ το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 12 Μαΐου, με 881 θανάτους.  

Πλέον, η Βραζιλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με 271.628 συνολικά, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η πληρότητα στις ΜΕΘ στις πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο είναι στο 85%.  

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στη Βραζιλία και σύμφωνα με τους ειδικούς, η κορύφωση δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα όμως εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί και τα κρούσματα μπορεί να είναι ακόμη και 15 φορές περισσότεροι από την εικόνα που αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία, επειδή στη χώρα γίνονται περιορισμένοι έλεγχοι.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι σε ανοιχτή κόντρα με τους περισσότερους από τους 27 κυβερνήτες, καθώς επιμένει να υποτιμά τον κορονοϊό και να απαιτεί να αρθούν τα μέτρα περιορισμού προκειμένου να σωθεί η οικονομία.  

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος προανήγγειλε ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, στρατηγός Εντουάρντου Πασουέλο, θα ανακοινώσει νέο πρωτόκολλο θεραπείας, επεκτείνοντας τη χρήση χλωροκίνης και στις ήπιες περιπτώσεις.  

Όπως έχει κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συχνά συγκρίνουν τον Μπολσονάρου, ο Βραζιλιάνος έχει παρουσιάσει το φάρμακο αυτό ως μια πιθανή θαυματουργή λύση για τον κορονοϊό, παρότι κάποιες μελέτες αμφισβητούν το πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές είναι.  

Μάλιστα, ο Μπολσονάρου επικαλέστηκε το παράδειγμα του Τραμπ– που παίρνει το παραπλήσιο φάρμακο υδροξυχλωροκίνη προληπτικά- ως απόδειξη για τα οφέλη της χλωροκίνης. Η επιμονή του Βραζιλιάνου προέδρου για την ευρεία χρήση του φαρμάκου για την ελονοσία οδήγησε στην παραίτηση του προηγούμενου υπουργού Υγείας, Νέλσον Τέικ, ο οποίος έμεινε στη θέση για λιγότερο από ένα μήνα. Είχε αντικαταστήσει τον Λουίς Ενρίκε Μαντέτα, τον οποίο απέπεμψε ο Μπολσονάρου έπειτα από τη μεταξύ τους κόντρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα