ΑΘΗΝΑ
17:14
|
20.04.2024
Η Βενεζουέλα επιθυμεί να ρευστοποιήσει μέρος των εθνικών της αποθεμάτων σε χρυσό για την καταπολέμηση του Covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βενεζουέλα έχει εκκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Τράπεζας της Αγγλίας, προκειμένου να την εξαναγκάσει στην αποδέσμευση χρυσού αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ.  

Πρόκειται για τον χρυσό της Βενεζουέλας που έχει δεσμευθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ στη χώρα. Η Βενεζουέλα θέλει να ρευστοποιήσει μέρος των εθνικών της αποθεμάτων σε χρυσό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.  

Η Βενεζουέλα ενημερώνει ότι έχει συμφωνήσει τα χρήματα να αποσταλλούν απευθείας στον ΟΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Πιο αναλυτικά, προτείνει τα χρήματα από την πώληση του χρυσού να μεταφερθούν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (United Nations Development Programme, UNDP), και η διαχείριση των πόρων να την αγορά φαρμάκων, τροφίμων και προστατευτικού εξοπλισμό να γίνει από εκεί.

Στα έγγραφα που κατέθεσε η Βενεζουέλα σε δικαστήριο του Λονδίνου, στις 14 Μαΐου, ζητά να αντιμετωπιστεί η μεταφορά των χρημάτων ως “ζήτημα επείγουσας ανάγκης”.

“Κινδυνεύουν ζωές, δεν είναι η κατάλλη στιγμή για να κερδηθούν πολιτικοί πόντοι”, δήλωσε ο Σαρός Ζαϊβάλα, ο νομικός εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας στο Λονδίνο.  

Ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει την προσέγγιση της Βενεζουέλας για την εξεύρεση ενός μηχανισμού που μπορεί να λειτουργήσει, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει κάνει ακόμα κανένα σχόλιο.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα