ΑΘΗΝΑ
09:07
|
29.06.2024
Η Ταϊβάν δεν θα δεχθεί την κυριαρχία της Κίνας επί του νησιού με αυτονομία υπό την αρχή "μία χώρα, δύο συστήματα".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ταϊβάν δεν θα δεχθεί την κυριαρχία της Κίνας επί του νησιού με αυτονομία υπό την αρχή “μία χώρα, δύο συστήματα”, δήλωσε σήμερα η Ταϊβανέζα πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν κατά την ορκωμοσία της για δεύτερη θητεία, ζητώντας τη διενέργεια συνομιλιών μεταξύ Ταϊβαν-Πεκίνου.

“Και οι δύο πλευρές έχουν καθήκον να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν μακροπρόθεσμα και να αποφύγουν τον ανταγωνισμό και τις διαφωνίες”, είπε χαρακτηριστικά η Τσάι.

Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν, το οποίο εκπροσωπεί η Τσάι, κέρδισε στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο με τη δέσμευση ότι θα αντισταθούν στην Κίνα, η οπόια θέλει το νησί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.

“Από εδώ θέλω να επαναλάβω τις λέξεις: ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και διάλογο”, είπε η Τσάι και πρόσθεσε “Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή από τις αρχές στο Πεκίνο του ‘μία χώρα, δύο συστήματα’ (…). Επιμένουμε σε αυτή την αρχή”.

Το Πεκίνο από την πλευρά του δήλωσε ότι “δεν θα επιτρέψει τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της Ταϊβάν με στόχο την ανεξαρτησία”. “Η επανένωση είναι κάτι ιστορικά αναπόφευκτο για την αναγέννηση του μεγάλου κινεζικού έθνους”, ανέφερε σχετική ανακοίνωση, ενώ προειδοποίησε πως “Διαθέτουμε ακλόνητη αποφασιστικότητα, πλήρη εμπιστοσύνη και αρκετή ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα