Ως και 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωθηθούν σε “ακραία φτώχεια” εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5% φέτος. Η διαχείριση της πανδημίας έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, με τις φτωχότερες χώρες να δέχονται το βάρος. “Εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα έχουν καταστραφεί και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση σε όλο τον κόσμο. Η εκτίμησή μας είναι ότι έως και 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωθηθούν στην ακραία φτώχεια – που διαγράφει όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανακούφιση της φτώχειας τα τελευταία τρία χρόνια”, προειδοποίησε ο Μάλπας την Τρίτη.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει την “ακραία φτώχεια” ως την κατάσταση κατά την οποία κάποιος ζει με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα την Ουάσινγκτον προσφέρει 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο Μάλπας είπε ότι 100 χώρες, που φιλοξενούν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν ήδη λάβει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.
“Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει σημαντικούς πόρους, αλλά δεν θα είναι αρκετοί”, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι απογοητευμένος με το πώς εμπορικοί δανειστές προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους σε φτωχές χώρες. “Έχω απογοητευτεί κάπως από τον αργό ρυθμό. Εξακολουθούν σε γενικές γραμμές να λαμβάνουν πληρωμές ακόμη και από τις φτωχότερες χώρες και πρέπει να υπάρξει ταχύτερη μετακίνηση”.