ΑΘΗΝΑ
00:44
|
20.04.2024
Ντοκουμέντο καταγράφει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να υπόσχεται ένα δις δολάρια στον Πέτρο Ποροσένκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ανεξάρτητος Ουκρανός βουλευτής Αντρέι Ντέρκας έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένα ντοκουμέντα από τις συνομιλίες του πρώην προέδου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν και τον τότε διευθυντή του State Deparment, Τζον Κέρι.

Σε μία από τις ηχογραφήσεις, με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2015, ο Ποροσένκο και ο Κέρι συζητούν για την καθαίρεση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Σόκιν.

Ο Τζον Κέρι ακούγεται να ζητά ξεκάθαρα την αντικατάσταση του Σόρκιν: “Θα ήθελα να σκεφτείτε επειγόντως την πιθανότητα να λυθεί το πρόβλημα της αντικατάστασης του γενικού εισαγγελέα Σόκιν. Κατά τη γνώμη μου, αυτός εμπόδισε την αναμόρφωση της εισαγγελείας”. Σε άλλο σημείο, ο Κέρι αναφέρεται στην “ανησυχία” του αντιπροέδρου Μπάιντεν.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ του Μπάιντεν και του Ποροσένκο, από τις 22 Μαρτιού 2016 -τέσσερις μέρες πριν την καθαίρεση του Σόκιν- ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει χωρίς περιστροφές την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την επόμενη κυβέρνηση της Ουκρανίας: “Στην περίπτωση που αποκτήσετε νέα κυβέρνηση και νέο γενικό εισαγγελέα, είμαι έτοιμος να δεσμευτώ δημοσίως για την παροχή 1 δς δολαρίων”.

Η απάντηση του Ποροσένκο: “Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό κίνητρο. Ένας από τους υποψηφίους για τη θέση είναι ο Λουτσένκο, ο ηγέτης της παράταξής μου. Αν θεωρείτε ότι μια τέτοια φυσιογνωμία, με έντονα πολιτικά κίνητρα δεν είναι κατάλληλη, ανακαλώ την πρότασή μου, Κανένας δεν γνωρίζει ακόμα ότι σκοπεύω να προτείνω τον Λουτσένκο”.

Σε άλλη ηχογράφηση, ο Τζο Μπάιντεν συγχαίρει τον Ποροσένκο και δεσμεύεται να κρατήσει τον λόγο του.

Ο Αντρέι Ντέρκας ισχυρίζεται ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες παραδόθηκαν σ’ αυτόν από κάποιους δημοσιογράφους, αλλά ακόμα δεν έχει πιστοποιηθεί η γνησιότητά τους.

Στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο Βίκτορ Σόκιν απαίτησε από τις ΗΠΑ να διενεργήσουν έρευνα και να ασκήσουν δίωξη στον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν για παράνομη εμπλοκή του στην υπόθεση. Στην καταγγελία του αναφέρει ότι ο Μπάιντεν απαίτησε την αποπομπή του με αντάλλαγμα την παροχή πακέτου βοηθείας ύψους 1 δις στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα