ΑΘΗΝΑ
22:44
|
23.04.2024
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποθάλπουν την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών από το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Παλαιστινιακή Αρχή αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς την Τρίτη 19/5.

“Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το κράτος της Παλαιστίνης απαλλάσσονται σήμερα από όλες τις συμφωνίες με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και από όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της σφαίρας της ασφάλειας”, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο 85χρονος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε ότι η προσάρτηση μέρους της Δυτικής Όχθης θα εξαλείψει κάθε πιθανότητα να υπάρξει ειρήνη. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υποθάλπει τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις απόπειρες προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ανήγγειλε πως ήρθε η ώρα να προσαρτηθεί τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη. Μάλιστα έκανε τη δήλωση αυτή μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 2ης Μαρτίου.

Η κυβέρνηση που σχημάτισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρώην βασικό του πολιτικό αντίπαλο στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς θα παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για την εφαρμογή όσων προβλέπει το σχέδιο του ρεπουμπλικανού προέδρου Τραμπ για το Μεσανατολικό, δηλαδή την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη (30% της Δυτικής Όχθης) και 130 οικισμών.

Τον Δεκέμβριο του 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εγκρίνει την Απόφαση 2334, η οποία ζητούσε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τον εποικισμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές τότε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμόσει αυτή την απόφαση.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, είχε χαρακτηρίσει τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου αλλά και του ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γκαντς “προσπάθεια αποπροσανατολισμού” και είχε απορρίψει το σχέδιο εκ προοιμίου κρίνοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα αντίκεινται στα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

“Το σχέδιο αυτό προστατεύει τον Τραμπ από τη διαδικασία παραπομπής και τον Νετανιάχου από τη φυλακή”, είχε τονίσει, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν πρόκειται για ειρηνευτικό σχέδιο”.

Στη συνέχεια προειδοποίησε το Ισραήλ να προετοιμαστεί για ένα “καυτό καλοκαίρι” σε περίπτωση που θα προχωρήσει στην προσάρτηση κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε περιγράψει το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή ως «συμφωνία του αιώνα», προσθέτοντας πως πρόκειται για ρεαλιστική «win – win» λύση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης κατά το Reuters είχαν αναφέρει ότι με βάση το σχέδιο ειρήνευσης του Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα