ΑΘΗΝΑ
18:43
|
24.05.2024
Έντονες οι αντιδράσεις των πολιτικών φορέων για την άγρια καταστολη της διαμαρτυρίας των κατοίκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ένταση συνεχίζεται στην Τήνο μετά τα χθεσινά επεισόδια και τις καταγγελίες για άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί.

Σύμφωνα με το επιτόπιο ρεπορτάζ του TinosToday.gr, στόχος των διαδηλωτών ήταν να αποτρέψουν τα εκσκαφικά μηχανήματα και τις μπουλντόζες στην περιοχή Πράσσα της Τήνου, όπου και αναμένεται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι του επιτέθηκαν για να διαλύσουν τη διαμαρτυρία.

Ακολούθησαν τέσσερις προσαγωγές και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Τήνου, με τους συγκεντρωμένους να ζητούν την απελευθέρωσή των διαδηλωτών.

Έντονη ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων μετά τις καταγγελίες για την επίθεση των ΜΑΤ.

> Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Τήνου, Αργύρης Δεσύπρης: “Μετά τα πρωτόγνωρα γεγονότα που εξελίχθηκαν σήμερα στο νησί μας και την βιαιότητα των ΜΑΤ απέναντι σε γυναίκες, ηλικιωμένους και απλούς πολίτες και τις συλλήψεις που έγιναν, παρακαλώ για παρέμβαση σας να τερματιστεί αυτή η κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

> Η υποψήφια Βουλευτής Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ Ιρέν Ρήγου καταγγέλλει “τα σημερινά έκτροπα της ΕΛΑΣ στην Τήνο και ζητά την άμεση απελευθέρωση των συμπατριωτών μας που αγωνίζονται για την ματαίωση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Τήνο και την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας”.

> Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, επισημαίνει ότι “Η κυβέρνηση αντί να στείλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί της Τήνου, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, οργάνωσε εισβολή δεκάδων αστυνομικών, που προχώρησαν σε αγριότητες κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε πάρει την άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.   Η κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει στο νησί για αυτόν το λόγο”.

> Έντονη η αντίδραση και από την Τοπική Οργάνωση του Κινήματος Αλλαγής: “Καταδικάζουμε την άσκηση πρωτοφανούς και απρόκλητης βίας των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους συμπολίτες μας οι οποίοι ειρηνικά διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας.   Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια καταστολής του αγωνιζόμενου τηνιακού λαού.   Ζητούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι συμπολίτες μας και να προχωρήσουν σε άμεση αποχώρηση από το νησί μας οι αστυνομικές δυνάμεις.   Επαναλαμβάνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η παύση εργασιών στη θέση ‘Πράσσα» εδώ και τώρα”.

Δήμαρχος Τήνου: Επιστολές σε βουλευτές Κυκλάδων   

Επιστολές προς Βουλευτές του νομού Κυκλάδων έστειλε ο δήμαρχος Τήνου με θέμα ‘Ενημέρωση – Αίτημα για Παρέμβαση’ για το θέμα των ανεμογεννητριών. Νωρίτερα, η εν λόγω διαμαρτυρία είχε αποσταλεί στον Υπουργό και Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:  

“Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές Κυκλάδων,   Όπως γνωρίζετε, τoυς τελευταίους μήνες σύσσωμη η τοπική μας κοινωνία εκφράζει με όλους τους νόμιμους τρόπους (παραστάσεις, διαμαρτυρίες, ασκήσεις ενδίκων μέσων) την αντίθεση της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή ‘Πράσσα –Πολέμου Κάμπος’.  

Δυστυχώς, σήμερα πληροφορηθήκαμε από την τοπική κοινωνία της Τήνου αλλά και από δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης, ότι στην περιοχή ‘Πράσσα –Πολέμου Κάμπος’ της Τήνου, όπου εκτελούνται οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, έγινε εκτεταμένη χρήση βίας, από το σώμα των αστυνομικών δυνάμεων, που είχε παραταχθεί στην εν λόγω περιοχή, με σκοπό την απομάκρυνση των διαμαρτυρομένων.  

Καταγγέλλονται δε πρωτοφανείς αγριότητες και απρόκλητη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ συνελήφθησαν δέκα (10) συντοπίτες μας που κρατούνται στο Α.Τ. Τήνου. Το κλίμα είναι στην τοπική κοινωνία βαρύ και τεταμένο, δεδομένου ότι οι σημερινές εικόνες είναι πρωτοφανείς για την τηνιακή κοινωνία, που διακατέχεται από βαθιά ειρηνική και φιλήσυχη κουλτούρα.  

Γνωρίζετε, ότι η χρήση βίας πρέπει να αποφεύγεται. Πολύ περισσότερο που επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταστολής εν μέσω πανδημίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.   Διαμαρτυρηθήκαμε, λοιπόν, έντονα για τα παραπάνω στην ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου και στην ελληνική αστυνομία, απαιτώντας όπως αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και εν γένει αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα χρήσης βίας.  

Δια της παρούσας, ζητάμε και την δική σας παρέμβαση για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και δη σε καιρό πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και την απελευθέρωση των συλληφθέντων συντοπιτών μας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα