Η οικονομική κρίση εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού φέρνει τον Λίβανο στα πρόθυρα του λιμού, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χάσαν Ντιάμπ.
Πολλοί Λιβανέζοι σύντομα θα δυσκολεύονται να αγοράσουν ψωμί λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας covid-19, τονίζει ο Ντιάμπ σε άρθρο του στην Washington Post εκφράζοντας την ανησυχία του για τη διατροφική ασφάλεια των Λιβανέζων.
Παράλληλα κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να δημιουργήσουν ένα έκτακτο ταμείο για να βοηθήσουν τη Μέση Ανατολή στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε αντίθετη περίπτωση “ο λιμός ενδέχεται να προκαλέσει νέες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή”, τόνισε ο Ντίαμπ.
Ο Λίβανος αντιμετώπιζε μια βαθιά κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Στις 17 Οκτωβρίου 2019 ένα τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα κατήγγειλε την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και ζήτησε την ανανέωση της ηγεσίας.
Έκτοτε, το τοπικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερη απο τη μισή αξία του, ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται ραγδαία. Τον Μάρτιο, ο Λίβανος κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό του χρέος.
Οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του 2020, έγραψε ο Ντίαμπ, την ώρα που περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που πωλούνται στον Λίβανο είναι εισαγόμενα.
“Η άλλοτε μεγαλύτερη σιτοπαραγωγός χώρα της ανατολικής Μεσογείου, είναι πλέον αντιμέτωπη με μια δραματική πρόκληση, αδιανόητη πριν μία δεκαετία: τον κίνδυνο μιας μεγάλης διατροφικής κρίσης”, σημειώνει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.
“Πριν μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο οι πρώτες ‘διαμαρτυρίες πείνας’. Πολλοί Λιβανέζοι έχουν ήδη σταματήσει να αγοράζουν κρέας, φρούτα και λαχανικά και σύντομα ίσως δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και ψωμί” διευκρινίζει.
Η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού. Περίπου το 45%του πληθυσμού του Λιβάνου ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.
Τους τελευταίους μήνες οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι Λιβανέζοι βλέπουν το εισόδημά τους να έχει μειωθεί έως και 30%, η ανεργία έχει εκτοξευτεί, οι τιμές σε πολλά προϊόντα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και τα ΑΤΜ έχουν έλλειψη μετρητών. Οι τράπεζες έχουν επιβάλει δρακόντειους περιορισμούς στις αναλήψεις και τις συναλλαγές με δολάρια σε μια χώρα όπου “το πράσινο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται καθημερινά εξίσου με τη λιβανέζικη λίρα”. Οι Λιβανέζοι αναγκάζονται συχνά να απευθυνθούν στα γραφεία συναλλάγματος, στα οποία η λίρα έχει υποστεί μεγάλη υποτίμηση της τάξης του 60% σε σχέση με το δολάριο.
Η επιδημία covid-19 και το lockdown έχουν “επιδεινώσει δραματικά την οικονομική κρίση και έχουν διαταράξει βαθιά την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων”, εξηγεί ο Ντιάμπ.
Το 80% του σίτου που χρειάζεται ο Λίβανος εισάγεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, όμως τον προηγούμενο μήνα η Μόσχα ανέστειλε τις εξαγωγές, ενώ το Κίεβο εξετάζει να πράξει το ίδιο, επεσήμανε ο Ντίαμπ.
Το 2020 η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12%, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).