ΑΘΗΝΑ
04:23
|
26.04.2024
Συμφωνία του Σεργκέι Λαβρόφ και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πόλεμος στη Λιβύη συνεχίζεται μετά την επανάκτηση της αεροπορικής βάσης Ουατίγια, ενός εκ των βασικών προπυργίων του Χαφτάρ, από τον στρατό του Σάρατζ.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αποσύρθηκαν από περιοχές της Τρίπολης αφού τη Δευτέρα έχασαν ένα από τα βασικά τους προπύργια στη δυτική Λιβύη, ένα ισχυρό πλήγμα στην εκστρατεία για την κατάκτηση της Τρίπολης που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Άχμεντ αλ Μισμάρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις προχώρησαν “σε αναδιανομή και ανατοποθέτηση στα πεδία του μετώπου, αποσυρόμενες από κάποιες πυκνοκατοικημένες περιοχές”.

Μετά τις χτεσινές (20/5) συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σάρατζ (GNA) και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στο Al Saabah, όπου ο GNA προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές στοχεύοντας τις θέσεις του ΛΕΣ στην περιοχή του Al Washikah, ο ΛΕΣ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στο Abu Qurain, ανατολικά του Μισράτα.

Αν και οι δυνάμεις του Χαφτάρ δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα ο πόλεμος συνεχίζεται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένοπλες ομάδες υποκινούμενες από τον στρατό του Χαφτάρ έκαψαν το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Αλάσαμπα, αφότου ο δήμαρχος και το κοινωνικό συμβούλιο κήρυξαν την πίστη τους στο GNA.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε αεροπορικές επιθέσεις κατά του GNA καταστρέφοντας ένα κομβόι οχημάτων στο δρόμο προς Jendouba Gharyan.

Ως απάντηση ο στρατός του Σάρατζ ανακήρυξε την Ταρχούνα ως στρατιωτική του βάση και προχώρησε σε επιχειρήσεις, μια εκ των οποίων ήταν η ρίψη πυραύλων σε κατοικημένες γειτονιές της περιοχής. 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η ισορροπία στη Λιβύη έχει αλλάξει σημαντικά μετά την στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία Ερντογάν-Σάρατζ και ότι η συμβολή της Τουρκίας έφερε αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία.

Σε συνέχεια των συγκρούσεων η πολεμική αεροπορία του GNA βομβάρδισε ένα κομβόι καταστρέφοντας οχήματα του ΛΕΣ στην περιοχή Al-Waska.

Παρέμβαση της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο πλευρές.

“Σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έλαβε χώρα στις 18 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη”, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οι δύο υπουργοί “στάθηκαν στη σημασία της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επανάληψη μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την απαραίτητη συμμετοχή των λιβυκών πλευρών για την επίλυση της κρίσης στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου και εγκρίθηκαν με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης που βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα