ΑΘΗΝΑ
08:21
|
28.04.2024
Ο νέος νόμος έρχεται στον απόηχο των περσινών διαδηλώσεων και ανεβάζει την ένταση στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ.
Image by Ahmad Ardity from Pixabay.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρό πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι σχεδιάζει νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.   

Ο νέος νόμος που επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις Πεκίνου – Ουάσινγκτον, έρχεται στον απόηχο των διαδηλώσεων της περασμένης χρονιάς υπέρ της δημοκρατίας.   

Οι εντάσεις αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κίνα για πρώτη φορά από ο 1990 δεν έθεσε στόχο για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, απορρυθμίζουν ακόμα περισσότερο την αγορά, που βρίσκεται ήδη σε κρίση λόγω της πανδημίας του Covid-19. Ως άμεσος αντίκτυπος καταγράφεται η πτώση άνω του 5% των τιμών του πετρελαίου και η αύξηση της ζήτησης για τα λεγόμενα “ασφαλή καταφύγια” όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.  

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση, με τους δείκτες των blue-chip σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη να καταγράφουν απώλειες άνω του 1,5%.

Η πτωτική πορεία της Ευρώπης ήρθε σε συνέχεια των έντονων ρευστοποιήσεων στην Ασία μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλει νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει “πολύ έντονα” σε κάθε προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερου ελέγχου επί της πρώην βρετανικής αποικίας.  

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά άνω του 5% σε χαμηλό επτά εβδομάδων, ενώ ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 2,7%. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,8% ενώ τα futures στη Wall Street σημείωσαν πτώση σχεδόν 1%, αποτελώντας ένδειξη για πτωτικό άνοιγμα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα