ΑΘΗΝΑ
21:55
|
24.04.2024

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να θέσουν σε τροχιά ένα σμήνος δορυφόρων που θα έχουν αποστολή την ιχνηλάτηση των πολυηχητικών πύραυλων της Κίνας και της Ρωσίας. Πολυηχητικοί […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να θέσουν σε τροχιά ένα σμήνος δορυφόρων που θα έχουν αποστολή την ιχνηλάτηση των πολυηχητικών πύραυλων της Κίνας και της Ρωσίας.

Πολυηχητικοί ονομάζονται οι πύραυλοι που πετούν με ταχύτηtα τουλάχιστον πενταπλάσια του ήχου. Πρόκειται για όπλα έναντι των οποίων προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη μέθοδος άμυνας.

Παρότι όλες οι μεγάλες χώρες έχουν προγράμματα ανάπτυξης τέτοιων όπλων, η Κίνα θεωρείται αυτή που έχει επενδύσει περισσότερο στην εξέλιξή τους. Και το παρατσούκλι “δολοφόνος αεροπλανοφόρων” που τους έχει δοθεί εξηγεί την προτεραιότητα που δίνει το Πεντάγωνο στην αντιμετώπισή τους.

Απροστάτευτα έναντι των κινεζικών πολυηχητικών πύραυλων, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα είναι υποχρεωμένα να μείνουν έξω από το βεληνεκές τους. Αναγκαστικά θα ακολουθήσουν και οι μονάδες επιφανείας του Έβδομου Στόλου.

Για να αποφύγει αυτό το ντόμινο που θα επέτρεπε στην Κίνα, και άλλους στη θέση της Κίνας, να περιορίσει δραματικά τη δυνατότητα των ΗΠΑ να πειθαναγκάζουν απλά με την επίδειξη της σημαίας του στόλου τους, το Πεντάγωνο έχει θέσει στόχο το 2023 να βρίσκονται σε τροχιά 20 δορυφόροι και να ακολουθήσουν εκατοντάδες άλλοι.

Το σμήνος των δορυφόρων που θα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους θα παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση τους πολυηχητικούς πυραύλους, και θα επιτρέπει την αναχαίτισή τους με ένα αντιπυραυλικό όπλο, που ακόμα δεν έχει καν σχεδιαστεί.

Η ομοιότητα με τον δαπανηρό Πόλεμο των Άστρων της δεκαετίας του 1980 είναι μεγάλη, και δεν είναι σίγουρο ότι ο Τραμπ στη θέση του Ρήγκαν συνιστά διαφορά προς το καλύτερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα