ΑΘΗΝΑ
15:51
|
19.04.2024
Ο Ουίλσον Ρούσβελτ Τζέρμαν προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 11 προέδρους των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουίλσον Ρούσβελτ Τζέρμαν, που εργάστηκε στον Λευκό Οίκο για πέντε δεκαετίες και τέθηκε στην υπηρεσία 11 Αμερικανών προέδρων πέθανε από κορονοϊό στα 91 του.

Ο Τζέρμαν προήχθη σε μπάτλερ από την Τζάκι Κένεντι, η οποία τον είχε ξεχωρίσει από το προσωπικό του Λευκού Οίκου (μέχρι τότε εργαζόταν στον καθαρισμό του προεδρικού μεγάρου των ΗΠΑ).

Πολλές δεκαετίες αργότερα, μια άλλη Πρώτη Κυρία, η Μισέλ Ομπάμα ήταν από τους πρώτους που εκδήλωσαν τη θλίψη τους για την απώλεια του Τζέρμαν. Όπως είπε στο δελτίο ειδήσεων του NBC, “Ως οικογένεια αισθανόμαστε τυχεροί που τον γνωρίσαμε. Με την ευγένεια και τη φροντίδα του, ο Λευκός Οίκος ήταν για δεκαετίες ολόκληρες ένα ζεστό σπίτι για τις Πρώτες Οικογένειες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Η θητεία του, η προθυμία του να κάνει πάντα το κάτι παραπάνω για τη χώρα και για τους ανθρώπους που αγαπούσε είναι η γενναιόδωρη κληρονομιά που αφήνει πίσω του”.

Ο Τζέρμαν μπήκε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο το 1957, επί Αϊζενχάουερ και συνταξιοδοτήθηκε από τους Ομπάμα, το 2012. Στην αποχαιρετιστήρια τελετή, ο πρόεδρος Ομπάμα του απένειμε πλακέτες εκ μέρους όλων των προέδρων στο πλάι των οποίων είχε σταθεί τα προηγούμενα 55 χρόνια.

Ο ‘αιώνιος μπάτλερ’ του Λευκού Οίκου αποτελεί ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία για τους μελετητές της ιστορίας των αφροαμερικανών και τον ρόλο τους στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Όπως σχολίασε η Κορίτα Μίτσελ, συγγραφέας του βιβλίου ‘Από τις καλύβες των σκλάβων στον Λευκό Οίκο’, ο Τζέρμαν “υπηρέτησε με αξιοπρέπεια σε μια από τις ελάχιστες θέσεις που ήταν διαθέσιμες για τους μαύρους στο προεδρικό μέγαρο στην εποχή του. Πρέπει να ήταν πολύ ικανοποιητικό και πολύ μεγάλη νίκη για εκείνον το γεγονός ότι τελείωσε την καριέρα του δίπλα σε έναν μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ”.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα