ΑΘΗΝΑ
18:35
|
20.04.2024
'Κλείνει' η Πλάκα, τέλος τα αυτοκίνητα σε Μητροπόλεως, Ερμού, Αθηνάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσωρινά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων και έκτακτες ρυθμίσεις προβλέπονται για πολλούς δρόμους στο κέντρο Αθήνας, “προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού Covid-19”.  

Με κοινή υπουργική απόφαση, επιβάλλεται “ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα”, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.  

Από τα μέτρα εξαιρούνται:

> Μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών.

> Μετακινήσεις οχημάτων από και προς “νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης”.

> Μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση.  

Για τις μετακινήσεις των κατοίκων αλλά και όσων κατευθύνουν τα οχήματά τους σε πάρκινγκ, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο. “Ο τρόπος ελέγχου ή / και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων”.  

Πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα  

Οι προβλέψεις θα ισχύσουν για τρεις μήνες από τη δημοσίευσή της απόφασης ενώ δίνεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.  

Η ΚΥΑ εξαιρεί από τους περιορισμούς τα μέλη της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Εξαιρούνται, επίσης, όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.  

Περισσότερος χώρος για τους πεζούς

Παράλληλα, επιβάλλονται προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης (…) επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).  

Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν ως μέτρα πρόληψης για “το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα”.  

Πρόστιμα 150 ευρώ

Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Δημοτική Αστυνομία.

Στους οδηγούς των οχημάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη της ανωτέρω αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα