ΑΘΗΝΑ
13:47
|
20.04.2024

Ένας δεκαεξάχρονος Νάβαχο κατάφερε με ένα βίντεο να στρέψει το φως της δημοσιότητας στο βαρύ πλήγμα που δέχονται οι ομοεθνείς του από την πανδημία του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας δεκαεξάχρονος Νάβαχο κατάφερε με ένα βίντεο να στρέψει το φως της δημοσιότητας στο βαρύ πλήγμα που δέχονται οι ομοεθνείς του από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο βίντεο ο Λάρι Τζάκσον παραθέτει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της ανισότητας που βιώνουν οι Νάβαχο, καθώς ενώ είναι η ομάδα με τα αναλογικά περισσότερα θύματα, στα μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει θέση γι’ αυτούς.

Ο Τζόνσον συγκρίνει το Έθνος των Νάβαχο με τη Δυτική Βιρτζίνια. Η έκταση της Δυτικής Βιρτζίνιας είναι λίγο μικρότερη από αυτή στην οποία κατοικούν οι Νάβαχο. Οι Νάβαχο εξυπηρετούνται από 13 σουπερμάρκετ, ενώ στη Δ. Βιρτζίνια υπάρχουν 163. Έξι νοσοκομεία είναι η ασπίδα της υγείας των Νάβαχο, έναντι 63 στη Δ. Βιρτζίνια.

Όταν ο Τζόνσον τράβηξε το βίντεο οι Νάβαχο ήταν στην τρίτη θέση των κρουσμάτων. Και απορούσε: “Όλοι ξέρουν τα πάντα για την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Κάθε ειδησεογραφικό μέσο θα καλύψει ό,τι συμβαίνει εκεί. Γιατί δεν κάνουν το ίδιο και με μας ή τους άλλους ιθαγενείς Αμερικανούς”.

Τη Δευτέρα οι Νάβαχο είναι πλέον στην πρώτη θέση του αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ξεπερνώντας την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή όποια έχει σχεδόν 25 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.

Η εξήγηση γι’ αυτή τη θλιβερή πρωτιά είναι απλή και αποκαρδιωτική. Το 30% των Νάβαχο δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως λέει ο Τζόνσον για να ακολουθήσει ένας Νάβαχο την οδηγία του πλυσίματος των χεριών μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψει ακόμα και πάνω από 60 χιλιόμετρα.

Ο Τζόνσον ανεβάζει στο YouTube βίντεο για την κουλτούρα των Νάβαχο, αλλά αυτά δεν προσελκύουν την προσοχή. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τους Νάβαχο, αν δεν υποφέρουν με κάποιο εξαιρετικό τρόπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα