ΑΘΗΝΑ
12:45
|
16.04.2024
Οi #SupportArtWorkers έκαναν ανοικτό κάλεσμα αλληλεγγύης στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, "τον οποίον η αδιαφορία της Πολιτείας και η αναλγησία του Σωφρονιστικού Συστήματος εξανάγκασαν για πολλοστή…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αύριο Δευτέρα 25/5 οι #SupportArtWorkers έκαναν “ανοικτό κάλεσμα αλληλεγγύης στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, τον οποίον η αδιαφορία της Πολιτείας και η αναλγησία του Σωφρονιστικού Συστήματος εξανάγκασαν για πολλοστή φορά σε Λευκή Απεργία – απεργία πείνας και δίψας. Οι αρχές αρνούνται με διάφορα προσχήματα, το δικαίωμά του στην εξ αποστάσεως συνέχιση των ακαδημαϊκών σπουδών του ως φοιτητού του ‘Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης’ του ΕΚΠΑ”.  Η προσυγκέντρωση, για τη διαμαρτυρία, έχει προγραμματιστεί για τις 17.15 μ.μ. στην συμβολή της Λεωφόρου Κατεχάκη με την Οδό Κανελλοπούλου και, ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Βασίλης Δημάκης, από χθες Σάββατο βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας, και έχει σταματήσει κάθε επικοινωνία, ακόμη και με τους συνηγόρους του.  Ο ίδιος, με έγγραφη δήλωση του, ζητεί «μόνο δημοκρατία» και συνεχίζει:  «ο πιο φθοροποιός αγώνας είναι αυτός για τ’ αυτονόητο.»

Αναλυτικά η δήλωση του, έχει ως εξής:

“Σήμερα 23/05/2020 διανύω την 29 ημέρα καραντίνας, 14 στα Γρεβενά και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί μου όπως θα έπρεπε και υποσχέθηκε, η θλιβερή Σοφία Νικολάου.

Κοροϊδεύοντας πρώτα απ’ όλα εμένα κι έπειτα όσους-ες στήριξαν τον αγώνα μου για ισότιμη εκπαίδευση κατά την κράτηση.

Όπως είναι γνωστό σε καμία καραντίνα δεν ήμουν σε αυτές τις 15 μέρες , όπως ακριβώς συμβαίνει με την ανοχή της εδώ διευθύντριας του Κ2 αφού έχει καταγγελθεί πλέον επίσημα και στην κ. Νικολάου αλλά και στην επόπτρια του συγκροτήματος Κορυδαλλού Κα. Νταγιάντα εγγράφως, όπως ακριβώς συμβαίνει, συνεχίζω, και στις γυναικείες φυλακές ακριβώς από πάνω μας αφού σε ένα κελί καραντίνας τοποθετούνται καθημερινά νέες κρατούμενες στον ίδιο χώρο με τις ήδη υπάρχουσες.

Με λίγα λόγια στοιβάζονται σε ένα χώρο χωρίς την τήρηση των γνωστών σε όλους μας πια υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οπότε Κύριε Τσιόδρα, τι έχετε να πείτε για τα παραπάνω;

Που έχετε πετσοκόψει τον ήδη εξουθενωμένο λαό στα πρόστιμα των 150 ευρώ; Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ίδια, δεν διαφοροποιείται εκ της ιδιότητας που έκαστος φέρει.

Όλα τα παραπάνω, με μια επίσκεψη ενός άμεμπτου εισαγγελέα, είναι άμεσα διαπιστώσιμα.

Επειδή από πάντα ένα κι ένα ίσον δύο ή μας δουλεύετε όλους τους πολίτες ψιλό γαζί ή η αξία της ζωής των κρατουμένων δεν εξισώνεται επ’ ουδενί με των υπολοίπων πολιτών.

Τα παραπάνω θεωρήστε τα ως «κύκνειο άσμα» από τον γράφοντα…

Όλη αυτή η ταλαιπωρία δίχως τέλος που περνώ από τις 16/04/2020, ο εκδικητικός βασανισμός μου μέχρι κι ετούτη τη στιγμή που γράφω τη δήλωση αποχής μου απ’ τα πάντα, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία μου από την Γ.Γ Εγκληματικής πολιτικής με οδήγησαν εκεί που απευχόμουν να οδηγηθώ, στην πλήρη αποθάρρυνση μου από την εκπαιδευτική διαδικασία και απ’ όλα από όσα μόχθησα μέχρι τώρα με τον μηδενισμό της στήριξης τόσων ανθρώπων, πολιτών, φορέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθηγητών, συμφοιτητών, καλλιτεχνών και άλλων από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κατάπτυστης Νικολάου με τους στοχευμένους και πονηρούς χειρισμούς της.

Αρνούμαι ως βαθιά Δημοκράτης να γίνω μέρος των σαδιστικών της σχεδίων.

Ο άνθρωπος, κυρία Νικολάου, πεθαίνει μια φορά και όχι δύο-τρείς-τέσσερις και δεν ξέρω πόσες φορές ακόμα εσείς σχεδιάζετε. Δεν θα σας δώσω τη χαρά. Με τις φασιστικές σας Γκεμπελικού περιεχομένου μεθόδους εκτελέσατε οτιδήποτε δημοκρατικό ζούσε μέσα μου, κι όπως σας έχω πει και παλαιότερα για κανένα λόγο δεν θα με μετατρέψετε – και ειδικά εσείς που δεν σας υπολήπτομαι – σε κάτι που εσείς θα θέλατε προς επίρρωση των κατάπτυστων προηγούμενων και ενίοτε ανορθόγραφων δελτίων τύπου του Υ.Π.Π. σίγουρα δεν είναι ο άνθρωπος που η Σοφία Νικολάου (ή πινόκιο) θα βγάλει όλα τα απωθημένα και τα ψυχικά τραύματα της επάνω μου, είμαι πολύ λεύτερος παρά την μακρόν κράτηση μου για να δεχτώ και δη μάλιστα σε δημόσια θέα κάτι τέτοιο, είμαι φύσει ελεύθερο ον και τηρώ το δικαίωμα μου στην αυτοδιάθεση. Από τα προρρηθέντα συμφραζόμενα, παραιτούμαι από την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί κουράστηκα, απηύδησα και απογοητεύτηκα παντελώς. Σοφία Νικολάου είσαι ένας παλιάνθρωπος!

Θέλω να ευχαριστήσω τον καλύτερο υπερασπιστή που θα μπορούσα ποτέ να έχω, τον κύριο Θ. Καμπαγιάννη που έκανε τα πάντα αλλά ο φασισμός με όρους βιολογίας είναι καρκίνος και δεν νικιέται εύκολα. Τον Κύριο Πέτρο Δαμιανό, πρώτο μου δάσκαλο και υπέροχο άνθρωπο και να τους ζητήσω συγνώμη που δεν μπορώ να ακολουθήσω όσα τότε στη συνάντηση μας εδώ εκατέρωθεν συμφωνήσαμε, αλλά ειλικρινά με ξεπερνάει όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και κοντά 40 μέρες…

Έλενα μου εσένα για τα πάντα!

Όπως επίσης κάθε έναν ξεχωριστά για την στήριξη του!

Εύχομαι με την ίδια θέρμη να στηρίξετε την κοινωνία να απαλλαγή από τους φασίστες και τα ορφανά του Γκέμπελς που κατατρώγουν σα σαράκι τον θεσμικό κορμό του κράτους αποδομώντας κάθε θεσμικό πυλώνα στήριξης της Δημοκρατίας.

Από σήμερα θα αρνηθώ τροφή νερό κι οποιαδήποτε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε χωρίς να διεκδικώ τίποτα παρά μόνο δημοκρατία «ο πιο φθοροποιός αγώνας είναι αυτός γιατ’ αυτονόητο.»

Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους!!!

Υ.Γ.: Άι στο γεροδιάολο κυρά μου! Μπράβο σου, τα κατάφερες…

Μετά τιμής,

Δημάκης Βασίλειος”.

Θανάσης Καμπαγιάννης

Ο δικηγόρος του, Θανάσης Καμπαγιάννης, με ανάρτηση του στο facebook, κάλεσε τον κοσμο να «κάνει ότι πρέπει να κάνει για να βοηθήσει με συναίσθηση του επείγοντος».  Η ανάρτηση του, έχει ως εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

οι δικοί μου ώμοι είναι πολύ μικροί και πολύ αδύναμοι για να σηκώσουν το βάρος μιας τόσο μεγάλης αλητείας σαν κι αυτής που γίνεται σε βάρος του Βασίλη Δημάκη. Μην μου στέλνετε μηνύματα για να σας πω τι να κάνετε. Κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε, με συναίσθηση του επείγοντος. Μέτρο της κάθε ενέργειας ας είναι η αξιοπρέπεια που επέλεξε μέχρι σήμερα στον αγώνα του ο Βασίλης, με τον οποίον δεν έχω πλέον επικοινωνία αν και εξακολουθώ να είμαι νομικός παραστάτης του.».

Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαίδης

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του ολυμπιονίκη του ταε κβον ντο Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος συνέδεσε την περίπτωση του Βασίλη Δημάκη με όσα βρέθηκαν στα κελία των φυλακών Νιγρίτας. Αναλυτικά το tweet του Έλληνα Ολυμπιονίκη, αναφέρει:

«Στις φυλακές της Νιγρίτας μετά από έλεγχο βρέθηκαν πολυτελή κελιά με 75αρες τηλεοράσεις, και ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται στον Βασίλη Δημάκη να σπουδάσει μέσα από την φυλακή.

Λίγο “κόντρα” στον επιβεβλημένο σωφρονιστικό χαρακτήρα των φυλακών μου ακούγονται όλα αυτά.»

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων, στέκεται στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη, καλώντας επίσης σε διαμαρτυρία, αύριο Δευτέρα, στις 17:30 Μετρό Κατεχάκη. Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, αναφέρει:

«Για μια ακόμα φορά, η  ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής φρόντισε να δείξει τις προθέσεις  της για την εκπαίδευση, τη μόρφωση  και την επανένταξη των κρατουμένων, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα το νόμο, αρνούμενη τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στο κελί του στην Δ’ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Στην τελευταία της ανακοίνωση  με έναν εντελώς παιδαριώδη τρόπο προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας με την υπόδειξή της να ξαναδιαβαστεί η σχετική ανακοίνωση για τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα υπόγεια της Γυναικείας Πτέρυγας του Κορυδαλλού, διευκρινίζοντας ότι κακώς καταλάβαμε περί μεταγωγής στο κελί του μετά την 14μερη υποτιθέμενη καραντίνα.

Προφανώς κακώς καταλάβαμε επίσης ότι ο κρατούμενος θα είχε πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.  Η ΓΓ είναι ολοφάνερο πως έχει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε ανεγκέφαλους. Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς και την ανακοίνωση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), θεσμικό όργανο της Πολιτείας, που αναφέρει: «Η ΕΕΔΑ οφείλει, ως εκ του θεσμικού της ρόλου, να επανέλθει με δεύτερη Δήλωση της στο θέμα του Βασίλη Δημάκη, καθώς με ανησυχία πληροφορήθηκε πως αντί για την Δ’ Πτέρυγα των Φυλάκων Κορυδαλλού, ο κύριος Δημάκης μετήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Συμφώνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρίας Σοφίας Νικολάου, η μεταγωγή αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό την «επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.» Στην ίδια ανακοίνωση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής διαβεβαιώνει ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του κυρίου Δημάκη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα». Σύμφωνα λοιπόν με την υπόδειξη του Υπουργείου, απ’ ό,τι φαίνεται, και τα 41 μέλη της ΕΕΔΑ πάσχουν από δυσλεξία για να μην καταλάβουν τι ακριβώς εννοούσε η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής στη διευκρινιστική της ανακοίνωση…

Στην προκειμένη περίπτωση η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και το Υπουργείο ασκούν, όχι αντεγκληματική, αλλά εγκληματική πολιτική σε βάρος του Βασίλη Δημάκη, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Ένα ολόκληρο Υπουργείο ενάντια σε έναν κρατούμενο που θέλει να σπουδάσει… Αυτό θεωρείται σωφρονισμός και επανένταξη; Βέβαια, η κυρία Σοφία Νικολάου  σε άρθρο της στις 17/5/2020 στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής εισάγει ένα καινούριο δόγμα, πρόσθετα στο δόγμα «νόμος & τάξη», τον «αναγκαίο νέο-σωφρονισμό», εκθειάζοντας τα κατορθώματά της. Και προφανώς στο πλαίσιο του «αναγκαίου νέο-σωφρονισμού» τον οποίο ευαγγελίζεται περιλαμβάνεται η καταστρατήγηση και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Κι αυτό είναι ολοφάνερο από την πρακτική της. Ο «νέο-σωφρονισμός» λοιπόν της Γενικής Γραμματέως, μπήκε σε δοκιμή  χωρίς δικαιώματα για τους κρατούμενους – μόνο μεταγωγές και πειθαρχείο.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων στέκεται στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη και στον δίκαιο αγώνα του για  εκπαίδευση και επανανένταξη με τη μεταγωγή του στο κελί του στην Δ΄ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την παρελκυστική τακτική του Υπουργείου και της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής που με διάφορα επινοήματα, εμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία του κρατούμενου, αποβλέποντας στην ψυχική και φυσική του εξόντωση, απλώς για λόγους ανεξήγητα τιμωρητικούς.  

Ζητάμε να μεταχθεί  άμεσα ο Βασίλης Δημάκης  στο κελί του και στα βιβλία του, ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να μη στερηθεί τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα  και να καταφέρει να συμμετάσχει στην εξεταστική του Ιουνίου.  

Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο και συνειδητοποιημένο άτομο να αντιταχθεί με κάθε τρόπο στον αναδυόμενο ολοκληρωτισμό εντός και εκτός φυλακής καθώς και στην καταπάτηση και τον ευτελισμό των δικαιωμάτων, υπογράφοντας το ψήφισμα προς το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και συμμετέχοντας στο ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ τη Δευτέρα 25 Μαΐου ώρα 17:30 Μετρό Κατεχάκη για διαμαρτυρία στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, έχοντας πάντα κατά νου ότι κανείς, όση εξουσία και να έχει, δεν δικαιούται να παίζει με τη ζωή ενός ανθρώπου».

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Έναν μήνα περίπου πριν, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είχε γράψει για τον Βασίλη Δημάκη και τον αγώνα που έχει δώσει τόσα χρόνια μέσα στις φυλακές, γράφοντας:

«Ζούμε δύσκολες μέρες. Μέσα σε αυτή την κατάσταση της απομόνωσης και της ανησυχίας για το μέλλον, είναι εύκολο να βουλιάξει κανείς στα δικά του προβλήματα ξεχνώντας ότι ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο.

Μαθαίνω για την απεργία πείνας και δίψας που κάνει ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που, μέσα στη φυλακή, αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια του νικώντας τους δαίμονές του μέσα από την Παιδεία. Έχω επισκεφθεί αρκετές φυλακές στη ζωή μου, εδώ και στο εξωτερικό. Ξέρω πως μέσα στην καθημερινότητα του εγκλεισμού δύσκολα σκέφτεται κανείς τη μόρφωσή του. Και ακόμα πιο δύσκολα κάνει τη σκέψη απόφαση και την απόφαση πράξη.

Και όμως, ο Βασίλης Δημάκης τελείωσε με άριστα το νυχτερινό λύκειο μέσα από τη φυλακή, περνώντας μάλιστα δεύτερος από τους απόφοιτους νυχτερινού λυκείου στο Πολιτικό της Νομικής. Αυτό, από μόνο του, αποτελεί άθλο! Δεν έμεινε όμως σε αυτό. Το 2018, διεκδίκησε με απεργία πείνας και δίψας και κέρδισε τη φοίτησή του με «βραχιολάκι» στη Σχολή, που αποτελεί δικαίωμα των κρατουμένων φοιτητών. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ζωής και φοίτησης, οι επιδόσεις του στα μαθήματα ήταν τέτοιες που τον κατέστησαν υπότροφο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Διαβάζω τις ασυνήθιστα τιμητικές αναφορές των καθηγητών του, ακαδημαϊκών που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, καθώς και την αγωνία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεσή του.

Πρόσφατα, στις 14 του μηνός, ο Βασίλης Δημάκης διεκδίκησε ειρηνικά μαζί με τους συγκρατούμενούς του στον Κορυδαλλό, συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης λόγω πανδημίας. Ο ίδιος μπήκε μπροστά στον αγώνα αυτό, ίσως ως πιο «διαβασμένος», διεκδικώντας εκ μέρους όλων τα όσα υποστηρίζουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ακόμα και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Δύο μέρες μετά, στις 16/4, σύρθηκε αιφνιδιαστικά και εξευτελιστικά από το κελί του «με μια παντόφλα στο ένα πόδι κι ένα παπούτσι στο άλλο» για να μεταφερθεί στις φυλακές Γρεβενών, από όπου δεν θα μπορεί να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στις παραδόσεις των μαθημάτων, γεγονός που του στερεί και την υποτροφία του ΙΚΥ. Ο ίδιος δήλωσε «Δεν θα σας επιτρέψω να με ξανακάνετε αυτό που ήμουν»! Και ξεκίνησε για άλλη μια φορά απεργία πείνας και δίψας, διεκδικώντας την εκ νέου μεταγωγή του στην Αθήνα και τη συνέχεια των σπουδών του.

Ο πρόσφατος θάνατος στην Τουρκία της ακτιβίστριας μουσικού Helin Bölek, που πέθανε από απεργία πείνας στις 3/4 διεκδικώντας το δικαίωμα όλων μας να ζούμε και να τραγουδάμε ελεύθεροι, όπως και ο δεύτερος θάνατος απεργού πείνας μέσα σε ένα μήνα, του Mustafa Koçak, που διεκδικούσε την κατάργηση των τουρκικών ειδικών δικαστηρίων, την τιμωρία των βασανιστών αστυνομικών και μια δίκαιη δίκη, δεν μπορεί να βρουν εδώ το αντίστοιχό τους στην περίπτωση ενός ανθρώπου που διακινδυνεύει τη ζωή του για το δικαίωμα στη μόρφωση!

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που, αντί το κράτος να ωθεί και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τους κρατούμενους στις προσπάθειές τους, συμπεριφέρεται εκδικητικά, τιμωρώντας παραδειγματικά κάποιον που αγωνίστηκε για το δικαίωμά του στην παιδεία και για τη θεμελίωση ενός νέου, χρήσιμου τρόπου ύπαρξης και λειτουργίας μέσα στην κοινωνία.

Ζητώ να παρασχεθεί στον Βασίλη Δημάκη κάθε νόμιμη διευκόλυνση ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του. Εύχομαι αυτή η υπόθεση να λήξει άμεσα, χωρίς συνέπειες στην υγεία του. Συντάσσομαι στο πλευρό του σε όλη αυτή την προσπάθεια και του εύχομαι επιτυχία στον αγώνα που κάνει ώστε να κερδίσει πίσω τη ζωή του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα