ΑΘΗΝΑ
17:52
|
25.04.2024
Διπλωματικές πηγές εικάζουν ότι υπάρχει κάποιου είδους ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μαζική αποχώρηση εκατοντάδων Ρώσων μισθοφόρων οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ.

Περίπου 1.000-1.400 μισθοφόροι οπισθοχώρησαν 50 χλμ. (93 μίλια ακριβώς) νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης προς την αεροπορική βάση Μπάνι Ουάλιντ. Η βάση αυτή ελέγχεται πλήρως από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ και άρα δεν υφίσταται πρόβλημα ασφαλείας για τους Ρώσους μισθοφόρους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Μπάνι Ουαλίντ περίπου 1.500 Ρώσοι και Σύροι μισθοφόροι έφυγαν από το αεροδρόμιο της πόλης προς την αεροπορική βάση αλ Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη την οποία ελέγχουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, ο εκπρόσωπος των οποίων πάντως το αρνήθηκε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συνεχίζουν να καταφτάνουν και άλλοι μισθοφόροι, αλλά δεν είναι επιθυμητοί στην πόλη του που θέλει να παραμείνει ουδέτερη.

Ασαφείς οι λόγοι της υπαναχώρησης

Οι λόγοι της υπαναχώρησης των μισθοφόρων από την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης δεν είναι σαφείς πάντως αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Το Al Jazeera ανέφερε ότι μεγάλο μέρος του εδάφους που είχε κερδίσει πλησίον της λιβυκής πρωτεύουσας ο Χαφτάρ, από τον Απρίλιο του 2019, οφείλεται ακριβώς στη συμβολή των εν λόγω ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

“Δεν ξέρουμε γιατί φεύγουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, καθώς ο Χαφτάρ χάνει έδαφος. Η απόσυρση των Ρώσων μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες για τις δυνάμεις του Χαφτάρ”, ανέφερε ο ρεπόρτερ του Al Jazeera, επισήμανση με την οποία συμφωνεί και ο  Τζαλέντ Χαρχαουί, ερευνητής στο Ινστιτούτο Clingendael, ο οποίος χαρακτηρίζει τη Wagner ως “μια από τις πιο αποτελεσματικές και καλύτερα εξοπλισμένες ξένες δυνάμεις στο βασικό μέτωπο”.

Ο Εμάντ Μπαντί του Ατλαντικού Συμβουλίου με ειδίκευση στα ζητήματα της Λιβύης, συμφωνεί ότι η αποχώρηση των Ρώσων μισθοφόρων είναι ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τον Χαφτάρ.

Ωστόσο πώς 1.400 Ρώσοι μισθοφόροι με πλήρη εξάρτηση και με ένα τεράστιο κομβόι οχημάτων που μετέφερε το υλικό τους κατάφεραν να απαγκιστρωθούν από την Τρίπολη χωρίς καμία απώλεια, να διασχίσουν 150 χιλιόμετρα ερήμου και να φθάσουν στην αεροπορική βάση Μπάνι Ουάλιντ;

“Μόνο να εικάσουμε μπορούμε γιατί υποχώρησαν τώρα, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κατά την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία αναβάθμισε τις αεροπορικές της δυνατότητες στη Λιβύη και έχει αποδυναμώσει σημαντικά το στρατηγικό πλεονέκτημα που παρείχαν εκεί οι Ρώσοι μισθοφόροι”, εικάζει ο Εμάντ Μπαντί.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον οφθαλμοφανές ” ότι υπάρχει “κάποιου είδους ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας” προκειμένου να αποσυρθούν με ασφάλεια οι μισθοφόροι.

Η ομάδα ‘Βάγκνερ’

Η ομάδα “Βάγκνερ”, είναι από τους πιο γνωστούς ιδιωτικούς στρατούς παγκοσμίως και απαρτίζεται από πρώην στρατιωτικούς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και εκτελεί αποστολές αυτόνομες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Εκατοντάδες μισθοφόροι αναπτύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Λιβύη προκειμένου να βοηθήσουν τον Χαφτάρ στην προσπάθειά του να καταλάβει την Τρίπολη που αποτελεί και την έδρα της κυβέρνησης του GNA με επικεφαλής τον Φαγέζ Μουσταφά αλ-Σαράζ. Τον Χαφτάρ στηρίζουν εκτός από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Ο Σάρατζ αξιοποιεί επίσης, Σύρους και Σουδανούς μαχητές.

Ο Σάρατζ από την άλλη, έχει την αμέριστη στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν. Μετά και τα δυο τουρκολιβυκά σύμφωνα που υπεγράφησαν, εστάλησαν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν να μην πέσει η Τρίπολη στα χέρια των δυνάμεων του Χαφτάρ. Από τον Ιανουάριο ο Ερντογάν έχει στείλει εκατοντάδες Σύρους μαχητές για να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

 Προς το παρόν το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Άγκυρας θριαμβολογεί, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν χαμογελά διαβάζοντας ανταποκρίσεις σε ξένα περιοδικά και εφημερίδα με τίτλους του τύπου: “Η Λιβύη ανήκει πια στην Τουρκία!”.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκδήλωσε την επιθυμία να επιστρέψει στην Αθήνα ο πρέσβης της Λιβύης και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Αλ Σαράζ, τον οποίο ο Νίκος Δένδιας, με δική του απόφαση είχε απελάσει πριν από λίγους μήνες.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα δεν διαθέτει ανοιχτή πρεσβεία στην Τρίπολη (όπως και στη Συρία), με αποτέλεσμα να μην έχει αντικειμενική πληροφόρηση για τις εξελίξεις.

(Με πληροφορίες από Bloomberg, Al Jazzera, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα