ΑΘΗΝΑ
20:39
|
19.04.2024

Ο Τυνήσιος συγγραφέας μυθιστορημάτων και δοκιμίων Αλμπέρ Μεμί πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Ο Μεμί γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1920 στην εβραϊκή συνοικία της Τύνιδας. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τυνήσιος συγγραφέας μυθιστορημάτων και δοκιμίων Αλμπέρ Μεμί πέθανε σε ηλικία 99 ετών.

Ο Μεμί γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1920 στην εβραϊκή συνοικία της Τύνιδας. Αποφοίτησε από το γαλλικό λύκειο της πόλης το 1939 και συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Αλγερίου. Όταν η Γαλλία κατακτήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία, εξαιτίας της αντισημιτικής νομοθεσίας της κατοχικής κυβέρνησης του Βισύ αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων στην ανατολική Τυνησία. Μετά τον πόλεμο συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι.

Το 1953 δημοσίευσε τη Στήλη Άλατος (La Statue de sel), ενα μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικά στοιχεία στο οποίο επικρίνει την εβραϊκή κοινότητα της Τυνησίας, τους ολιγάριθμους αστούς, τους αποίκους και τους μουσουλμάνους. Στον πρόλογο πρόσφατης επανέκδοσης έγραψε πως πρόκειται για ένα κατηγορητήριο κατά πάντων.

Επίσης έγραψε το “Πορτραίτο του αποικιοκράτη και του αποικιοκρατούμενου” (Portrait du colonisé, précédé du portrait du colonisateur) με πρόλογο του Ζαν-Πωλ Σαρτ, ένα δοκίμιο στο οποίο δείχνει την αλληλεξάρτηση των δύο.

Ο ιστορικός Γιουσέφ Μπεν Ισμαήλ έγραψε πως ο Μεμί ήταν ο τελευταίος στοχαστής της γενιάς του Σαρτρ και του Καμύ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα