Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή αποστολή “Ειρήνη”, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο και της απαγόρευσης πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.
H συμμετοχή της Ιταλίας στην αποστολή θα πρέπει να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο, και στη συνέχεια η κυβέρνηση Κόντε θα εκδώσει το σχετικό εφαρμοστικό διάταγμα.
Σε τηλεφωνική συνομιλία τους με θέμα την κατάσταση στην Λιβύη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και ο αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις και να επιτευχθεί μια ανθρωπιστική εκεχειρία.
Ο Ντι Μάιο έχει υπογραμμίσει ότι η Ιταλία θα πάρει μέρος στην αποστολή “Ειρήνη” με συνολικά πεντακόσιους άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεών της και ότι “μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος μεταφέρει όπλα στην Λιβύη”.
“Η διοίκηση της αποστολής θα ανήκει στην Ιταλία, ενώ σε ό,τι αφορά το ναυτικό της σκέλος θα υπάρξει εναλλαγή με την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Η Επιχείρηση “Ειρήνη” που επισήμως συστάθηκε την 1η Απριλίου, πήρε τα ηνία από την επιχείρηση “Σοφία”, η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.
Η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή Μπούντεσταγκ ενέκρινε την ανάπτυξη έως και 300 Γερμανών στρατιωτών για να ενταχθούν στην αποστολή.
Η Ελλάδα και η Ιταλία αναμένονται να συμμετάσχουν στην αποστολή με ένα πλοίο η κάθε μία, ενώ η Μάλτα θα παράσχει ομάδα πληρώματος. Εκτός από το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Πολωνία έχουν επίσης δεσμευτεί να συμβάλουν με ένα αεροσκάφος περιπολίας η κάθε μία. Επιπλέον πλοία και αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα για υποστήριξη.