Συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους γιατρούς της Αιγύπτου προειδοποίησε χθες Δευτέρα εναντίον της επαπειλούμενης “υγειονομικής καταστροφής”, την οποία αποδίδει στην “παθητικότητα” και την ‘αμέλεια” του υπουργείου Υγείας, μπροστά στην εξάπλωση του κορονοϊού στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας.
Η συνδικαλιστική ένωση προειδοποίησε πως είναι “πιθανή η πλήρης κατάρρευση του συστήματος υγείας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υγειονομική καταστροφή (…) αν το υπουργείο Υγείας επιμείνει να δείχνει παθητικότητα και αμέλεια”.
Πάνω από 350 γιατροί έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και 19 έχουν υποκύψει στην COVID-19, διευκρίνισε η συνδικαλιστική ένωση αυτή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Τέσσερις γιατροί πέθαναν μέσα σε μια μέρα, την Κυριακή.
Τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως το 13% των κρουσμάτων μόλυνσης στην Αίγυπτο εντοπίζεται στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού.
Η ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων γιατρών ανήκει “εξ ολοκλήρου” στο υπουργείο Υγείας, έκρινε η συνδικαλιστική ένωση. Η οργάνωση απείλησε το υπουργείο ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυτούς που χαρακτήρισε “φόνους εξ αμελείας” επαγγελματιών της υγείας.
Στην Αίγυπτο καταγράφονται μέχρι σήμερα Τρίτη 783 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 17.967 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Οι σταρλέτες προηγούνται των γιατρών
Από το ξέσπασμα της πανδημίας, το συνδικάτο των ιατρών έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα της αρχές για την κατάσταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που βρέθηκε αντιμέτωπο τόσο με εκτεταμένες ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), αλλά και προετοιμασίας.
Η έλλειψη ΜΑΠ, η έλλειψη εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που οφείλει να προσφέρει περίθαλψη σε ασθενείς μολυσμένους από τον κορονοϊό, καθώς και η άρνηση των αρχών να υποβάλλεται σε τεστ είναι τα προβλήματα που τόνιζε περισσότερο.
Η χθεσινή ανακοίνωση, σε πολύ πιο οξύ τόνο από προηγούμενες, δόθηκε στη δημοσιότητα από το συνδικάτο μετά τον θάνατο του Ουάλιντ Γιαχία, γιατρού, 32 ετών, εξαιτίας της COVID-19. Δεν κατάφερε καν να εξασφαλίσει κλίνη σε νοσοκομείο.
Παράλληλα, το γεγονός ότι μπήκε πολύ γρήγορα σε νοσοκομείο η Ραγκάα αλ Γκιντάουι, μια σταρ της μικρής οθόνης που μολύνθηκε από τον κορονοϊό, άφησε εμβρόντητους πολλούς Αιγύπτιους, οι οποίοι στηλίτευσαν την προνομιακή μεταχείρισή της σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Από τις αρχές του Μαΐου, τα 17 νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται σε απομόνωση οι ασθενείς έφθασαν σε κορεσμό, αναγνωρίζει το υπουργείο Υγείας, που ετοιμάζει το τρέχον διάστημα άλλες δομές υγείας για την υποδοχή ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Παρά τις ελλείψεις, το Κάιρο έστειλε τους τελευταίους μήνες τόνους ιατρικού εξοπλισμού σε διάφορες πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.