ΑΘΗΝΑ
21:58
|
12.11.2024
Φυλετικές διακρίσεις, βία, παιδική εργασία, εφηβική εγκυμοσύνη. Τα παιδιά απειλούνται από την πανδημία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μη Κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι τα δικαιώματα των παιδιών πλήττονται σοβαρά από την πανδημία του κορονoϊού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των ερευνών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χώρες διαθέτουν σχεδόν μηδενικά κονδύλια για την υπεράσπιστη των παιδικών δικαιωμάτων, ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως η προστασία, η υγεία και η εκπαίδευση.

“Με τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, δεν υπάρχουν προσδοκίες ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα”, προειδοποιεί η ΜΚΟ KidsRights.

Όσο οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να διατηρήσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να αναχαιτίσουν την ύφεση, ακυρώνεται η πρόοδος που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στα δικαιώματα των παιδιών.

Όχι μόνο οι οικονομικές συνέπειες, αλλά και τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της επιδημίας του COVID-19 έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλά παιδιά.

Το κλείσιμο των σχολείων σε 188 χώρες επηρεάζει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά και νέους, αφήνοντας τα αγόρια και τα κορίτσια ευάλωτα στην παιδική εργασία, τον παιδικό γάμο και την εφηβική εγκυμοσύνη.

Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια των lockdown είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τα κορίτσια.

Η άνευ προηγουμένου πίεση στην υγειονομική περίθαλψη έχει ακυρώσει τακτικά προγράμματα εμβολιασμού για ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά.

Εξαιτίας αυτού, ο αντίκτυπος στην βρεφική θνησιμότητα θα είναι καταστροφικός καθώς αναμένεται να αυξηθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Μέχρι στιγμής, η αναστολή αποστολών ανοσοποίησης ιλαράς σε τουλάχιστον 23 χώρες επηρεάζει περισσότερα από 78 εκατομμύρια παιδιά έως την ηλικία των 9.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι μέσα στο 2020, επιπλέον 42 έως 66 εκατομμύρια παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Διακρίσεις και ρατσισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες


Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης ανησυχητικά στοιχεία στον τομέα της φυλετικής διάκρισης, μιας από τις γενικές αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των χωρών έχουν πολύ χαμηλούς δείκτες σε αυτόν τον τομέα, με αρνητικές, ακραίες τιμές στις βιομηχανικές χώρες.

Η Αυστραλία για παράδειγμα έχει πέσει στην κατάταξη της βαθμολογίας από την 19η στην 135η θέση, λόγω της μεταχείρισης και των διακρίσεων κατά των αιτούντων ασύλου, προσφύγων, μεταναστών και των Αβορίγινων παιδιών, μεταξύ άλλων.

Η διάκριση και ο στιγματισμός των παιδιών Ρομά και των Αθίγγανων στο Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετεί τη χώρα στην 169η θέση.

Η Ιταλία από την πλευρά της έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε τέσσερις από τους πέντε τομείς, εν μέρει λόγω της πολύ βελτιωμένης, αλλά ακόμη αδύναμης, νομοθεσίας.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Παιδιών ανέφερε ότι πραγματοποιούνται εκστρατείες αρνητικής διαφήμισης κατά των οργανώσεων που αναζητούν και διασώζουν μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών στη Μεσόγειο.

Τέλος, η έκθεση της οργάνωσης KidsRights προειδοποιεί ότι το μείζον ζήτημα είναι οι διακρίσεις εις βάρος των κοριτσιών παγκοσμίως.

Σε 91 από τις 182 χώρες που ερωτήθηκαν, τα κορίτσια υφίστανται διακρίσεις και δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τα αγόρια.

Σε πολλές χώρες τα κορίτσια αντιμετωπίζουν χαμηλότερο επίπεδο πρόσβασης στην εκπαίδευση και άνιση μεταχείριση στη νομοθεσία όπως για παράδειγμα το δικαίωμά τους στην κληρονομιά.


Στην κατάταξη της KidsRights 2020, η Ισλανδία κατατάσσεται πρώτη, ως η χώρα όπου τα δικαιώματα των παιδιών διασφαλίζονται στο μέγιστο βαθμό, ακολουθούν η Ελβετία και η Φινλανδία.

Οι χώρες λαμβάνουν βαθμολογίες σε πέντε τομείς, όπως “εκπαίδευση”, “προστασία” και “περιβάλλον που ευνοούν την ευημερία και τα δικαιώματα των παιδιών”.

Το Τσαντ, το Αφγανιστάν και η Σιέρα Λεόνε βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Ανησυχίες εκφράζονται επίσης σχετικά με τον αντίκτυπο της επίμονης αστάθειας σε χώρες όπως η Συρία και η Βενεζουέλα σχετικά με την ευημερία των παιδιών. Ωστόσο, η Συρία έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες στον τομέα των παιδικών δικαιωμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα