ΑΘΗΝΑ
12:04
|
19.04.2024
Σύμφωνα με τη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 22,5 δισ. θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. σε δάνεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ταμείου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προτείνει η Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.  

Από το συνολικό απόθεμα του ταμείου, τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα 250 δισεκατομμύρια δάνεια, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως εξήγησε με ανάρτησή του στο twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, τα κονδύλια αυτά θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία, κάνοντας λόγο για “σημείο καμπής στην αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου κρίσης”.

Οι επιπλέον πόροι θα αντληθούν από την Επιτροπή με την έκδοση ομολόγων μεγάλης διάρκειας και θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη, τις περιφέρειες και τους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μέσω προγραμμάτων του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (προϋπολογισμός ΕΕ για την περίοδο 2021-2017).

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν έχει προτείνει το ποσό των 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και άλλα 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Αθροιστικά, τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο ένα έκτο του περσινού ΑΕΠ της χώρας. Η Ιταλία, αντίστοιχα, αναμένεται να λάβει 81,8 δισ. ευρώ ως επιχορήγηση και 90,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 63,1 δισ. σε δάνεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα