ΑΘΗΝΑ
22:21
|
24.04.2024
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη δολοφονία του αφροαμερικανού από αστυνομικούς που του πάτησαν τον λαιμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Δεν μπορώ να αναπνεύσω” ήταν οι τελευταίες λέξεις του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ προς τον αδίστακτο αστυνομικό που συνέχιζε να τον ακινητοποιεί βίαια με το γόνατό του στο έδαφος, πιέζοντας τον λαιμό του.

Ο Τζορτζ Φλόιντ κείτεται μπρούμυτα μπροστά στα μάτια συκλονισμένων περαστικών που βιντεοσκοπούν την φρικιαστική σκηνή παρακαλώντας μάταια τους αστυνομικούς να σταματήσουν.

Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ συνεχίζει να εκλιπαρεί, να διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Βογγάει και βαριανασαίνει, αλλά ο αστυνομικός του φοράει χειροπέδες και τον διατάζει να κάτσει ήσυχος.

Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που ξεσπούν σε ουρλιαχτά όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται.

“Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του”, τους φωνάζει ένας άντρας από το πλήθος, όμως οι αστυνομικοί δεν κάνουν τίποτα.

“Δεν αντιστέκεται, σταματάς την αναπνοή του”, φωνάζει άλλος αυτόπτυς μάρτυρας.

“Τον σκοτώσατε;”, ρωτάει ένα άλλο άτομο…

Το ασθενοφόρο φτάνει μετά από αρκετά λεπτά.

Ο άτυχος Τζορτζ Φλόιντ μεταφέρεται σε νοσοκομείο της πόλης όπου και αφήνει την τελευταία του πνοή.

Έτσι, μάταια, άδικα και αποτρόπαια.

Ο φριχτός θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε κύμα οργής στη Μινεάπολις, με έντονες διαμαρτυρίες πολιτών αλλά και της οικογένειας του να καταγγέλλουν την απάνθρωπη χρήση βίας, τον ρατσισμό της αστυνομίας της Μινεσότας, την υποτίμηση της ζωής των αφροαμερικανών πολιτών.

Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή άφησαν λίγα λουλούδια στο σημείο της ντροπής.

Κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα: “Σταματήστε να σκοτώνετε τους μαύρους”.

Τέσσερις αστυνομικοί που σχετίζονται με την υπόθεση απολύθηκαν, ανακοίνωσε ο Τζέικομπ Φράι, δήμαρχος στη Μινεάπολη που καταδίκασε την “φρικιαστική” προσαγωγή, κατηγορώντας τον αστυνομικό για “έλλειψη ανθρωπιάς”.

“Για πέντε λεπτά παρακολουθούσαμε έναν λευκό αστυνομικό να πιέζει το γόνατό του στον λαιμό ενός μαύρου άνδρα. Πέντε λεπτά. Ο Φλόιντ δεν έπρεπε να πεθάνει” τόνισε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι “το να είσαι μαύρος δεν θα έπρεπε να είναι συνώνυμο της θανατικής καταδίκης”.

Παρά το βίντεο ντοκουμέντο, εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι ο Τζορτζ Φλόιντ αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν έπειτα από κλήση καταστήματος τροφίμων που ανέφερε ότι ο Φλόιντ χρησιμοποίησε πλαστή επιταγή.

Έρευνα για το θέμα διενεργεί και το FBI και οι Αρχές της Μινεσότα

Η τραγική υπόθεση της δολοφονικής προσαγωγής του Τζορτζ Φλόιντ θυμίζει έντονα εκείνη του αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ που πέθανε επίσης από ασφυξία κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014 και ο θάνατος του οποίου συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

Το αποτρόπαιο επεισόδιο εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας και βιντεοσκοπήθηκε από τους περαστικούς που εις μάτην παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον άτυχο Τζορτζ Φλόιντ.

Tο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live αποκαλύπτει την φρικιαστική στιγμή που ο Τζορτζ Φλόιντ βρίσκεται αβοήθητος και ακινητοποιημένος από τον αστυνομικό, μπρούμυτα στο έδαφος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα