Σε αποκαλύψεις για την υγεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ο ερευνητικός ιστότοπος Nordic Monitor, με εκτενές δημοσίευμα και έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία υποστηρίζει ότι ο τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο του Abdullah Bozkurt στο nordicmonitor.com
“Ο Τούρκος πρόεδρος υπεβλήθη σε εγχείρηση αφαίρεσης καρκινικού όγκου ενώ πάσχει και από επιληψία και πιθανώς και από άλλες παθήσεις.
Όλα αυτά είναι ίσως μια από τις αιτίες της περίεργης συμπεριφοράς του, τις εκρήξεις θυμού και ορισμένες ρήσεις του που παραξενεύουν όσους τις ακούν. Το ίδιο πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την οικονομική διαχείριση που ασκεί στην Τουρκία, καλύπτει και τα ζητήματα υγείας του Ερντογάν.
Ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι σίγουρο ότι υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου στο παχύ έντερο το 2011.
Την επέμβαση πραγματοποίησε σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας ο Δρ. Ντουρσούν Μπουγκρά, ο οποίος έλαβε σχετικές οδηγίες από τον Φαχρεντίν Κοτζά, που έγινε αργότερα υπουργός Υγείας και ο οποίος εκείνη την περίοδο διαχειριζόταν τις επενδύσεις της οικογένειας Ερντογάν στον τομέα της υγείας και του νοσοκομείου Medipol. Κατά την επέμβαση αφαιρέθηκε τμήμα του παχέως εντέρου μήκους 20-25 εκ.
Η μόνη σχετική επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Ερντογάν υπεβλήθη σε επιτυχή επέμβαση διότι αντιμετώπισε στομαχικά προβλήματα. Ένας γιατρός είχε δηλώσει πως αφαιρέθηκε πολύποδας. Ο εν λόγω γιατρός ενεπλάκη σε σκάνδαλο καθώς φέρεται να εξανάγκασε ηλικιωμένο να αλλάξει τη διαθήκη του.
Παρά την εμπλοκή του όμως ο γιατρός τοποθετήθηκε πρύτανης σε πανεπιστήμιο και παρά το γεγονός ότι ο άλλος διεκδικητής της πρυτανείας έλαβε περισσότερες ψήφους. Για τον εν λόγω γιατρό, καθηγητή Φουζούν, βέβαια, ο Ερντογάν είναι ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους ηγέτες του κόσμου.
Ο Ερντογάν βγήκε από το νοσοκομείο στις 30 Νοεμβρίου 2011. Λίγες ημέρες αργότερα συναντήθηκε με τον Αμερικανό τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και κατόπιν με τον ηγέτη του Κουβέιτ αλ Τάνι. Οι γιατροί είχαν τοποθετήσει στον Ερντογάν ένα δοχείο για την συλλογή του πύου.
Ο Ερντογάν έζησε με αυτό έως τις 11 Φεβρουαρίου 2012 όταν έκλεισε η ειλεοστομία – η τομή από όπου εξερχόταν τα πύο. Και αυτή την επέμβαση την πραγματοποίησε ο Δρ Μπουγκρά στο νοσοκομείο Medipol.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του 2020 για τον καρκίνο στην Τουρκία, υπήρξαν 210.537 περιπτώσεις το 2018. Από τους καρκίνους αυτούς το 9,5% αφορούσε καρκίνους του παχέως εντέρου ενώ η θνησιμότητα αυτών κυμάνθηκε στο 3,6%. Το ποσοστό καρκίνων του παχέως εντέρου στην Τουρκία είναι διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι στο 4,4%.
Σύμφωνα με ειδικό χειρουργό ο Ερντογάν υπεβλήθη σε χημειοθεραπείες αλλά όχι σε ραδιοθεραπείες. Ο ίδιος τονίζει ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ανάλογες επεμβάσεις επιτυχώς μπορούν να ζήσουν χωρίς πρόβλημα για μέχρι 20 χρόνια. Ο Ερντογάν παρά τα παλαιά του προβλήματα υγείας δείχνει να λειτουργεί κανονικά και δείχνει αρκετά υγιής ώστε να μπορεί να εκφωνεί πολλούς λόγους σε μια ημέρα.
Ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τον έχουν δει να τον παίρνει ο ύπνος κατά τη διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων και να χάνει την ισορροπία του καθώς βαδίζει και σχεδόν να πέφτει. Ειδικοί που παρατήρησαν αυτά τα γεγονότα ανέφεραν ότι μπορεί να οφείλονται σε υπερκόπωση και έλλειψη ύπνου.
Ο Ερντογάν υποφέρει επίσης από επιληψία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος με επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Έχει παρουσιάσει απότομες αλλαγές συμπεριφοράς. Τον Οκτώβριο του 2006 παρουσίασε μια τέτοια διαταραχή εντός του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στη Βουλή και εντός του οποίου κατά λάθος τον είχαν κλείσει οι σωματοφύλακές του. Τελικά έσπασαν τα παράθυρα του αυτοκινήτου με βαριοπούλα για να τον βγάλουν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο άμεσα. Το γραφείο του ανακοίνωσε τότε ότι είχε υπόταση.