ΑΘΗΝΑ
09:54
|
17.05.2024
Μέσω του αποκλεισμού "δημιουργούμε γκέτο για φτωχούς ανθρώπους" τονίζουν οι ακτιβιστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τον Guardian, oι δυνάμεις ασφαλείας στην Αργεντινή τοποθέτησαν φράχτες στην είσοδο της Villa Azul, στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού που σημειώθηκαν στη φτωχή παραγκούπολη.

Πλέον οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι καθώς δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την φτωχογειτογειτονιά τους.

Από τα 301 τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί στη Villa Azul, τα 174 βρέθηκαν θετικά και έτσι οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να αποκλείσουν τους 4.000 κατοίκους της παραγκούπολης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την μετάδωση του ιού σε γειτονικές περιοχές.

“Αυτό είναι χειρότερο και από πυρηνική έκρηξη. Μπορείτε να μετρήσετε τη ραδιενέργεια σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον ιό, υπάρχει αναγκαστική καθυστέρηση 14 ημερών”, δήλωσε ο υπουργός ασφαλείας του Μπουένος Άιρες, Sergio Berni.

Ακτιβιστές και μέλη της αριστερής κυβέρνησης της Αργεντινής τονίζουν ότι μέσω του αποκλεισμού περιθωριοποιείται ακόμη περισσότερο ο φτωχός πληθυσμός. “Δημιουργούμε γκέτο για φτωχούς ανθρώπους”, δήλωσε ο υφυπουργός κοινωνικής ανάπτυξης, Daniel Menéndez.

Εντατικά τεστ πραγματοποιούνται επίσης στη Villa Itatí, μια εξίσου φτωχή, γειτονική περιοχή, στην οποία ζουν περί τις 15.000 Αργεντίνοι.

“Είναι σαν μια οικογένεια: αν ένα μέλος διαγνωστεί θετικό, όλα τα άλλα μέλη γίνονται στενές επαφές. Γι ‘αυτό απομονώσαμε τους κατοίκους της Villa Azul” δήλωσε η Mayra Mendoza, δήμαρχος του Quilmes, της περιοχής που συμπεριλαμβάνει και τη Villa Azul.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Villa Azul ζουν σε παραπήγματα και καλύβες και εξαιτίας της αναγκαστικής απομόνωσης, εξαρτώνται πλέον απόλυτα από τις παραδόσεις βασικών αγαθών από τον στρατό.

“Η Τρίτη ήταν πολύ αγχωτική μέρα, γιατί έφεραν νερό και φιάλες αερίου αλλά μόνο για ένα μέρος της γειτονιάς. Μας έφεραν γάλα σε σκόνη, αλλά δεν έχουμε νερό” δήλωσε η 35χρονη μητέρα δύο παιδιών, Valeria Mansilla, που ζει στη Villa Azul.

Οι παραγκουπόλεις και οι φτωχογειτονιές της Αργεντινής συχνά υποφέρουν από την έλλειψη βασικών αγαθών και συνθηκών διαβίωσης, όπως τα δίκτυα αποχέτευσης και παροχής τρεχούμενου νερού, καθιστώντας σχεδόν ανέφικτες τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής σε συνθήκες αυτο-απομόνωσης.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις 23 επαρχίες της Αργεντινής έχουν σημειώσει σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων χάρη στην αυστηρή καραντίνα που εφάρμοσε η κυβέρνηση στις αρχές της επιδημίας.

Ωστόσο, η μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες – η οποία θεωρείται ξεχωριστή διοικητική περιοχή και περιλαμβάνει περίπου 2.000 φτωχογειτονιές – σημειώνει ανησυχητική άνοδο σε κρούσματα, αντιπροσωπεύοντας το 90% των νέων κρουσμάτων της χώρας.

Η Αργεντινή έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 13.228 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 490 θανάτους. Την Τρίτη, παρουσιάζοντας μια απότομη αύξηση, ανακοινώθηκαν 600 νέα κρούσματα και 19 θάνατοι.

“Είναι σαν τον Τιτανικό, έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά και μπορούμε να επιλέξουμε ή να το χτυπήσουμε επιθετικά ή πλαγίως. Όπως και να ‘χει, η συντριβή είναι αναπόφευκτη” δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας, εκτιμώντας ότι η διασπορά του κορονοϊού στις παραγκουπόλεις θα επιδεινωθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα