ΑΘΗΝΑ
11:48
|
20.04.2024
Ψηφίστηκε παρά τις μαζικές αντιδράσεις ο νόμος για την "εθνική ασφάλεια" στο Χονγκ Κονγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας τάχθηκε σήμερα υπέρ του να προχωρήσει η νομοθεσία για την ‘εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ’.

Την ίδια ώρα ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στη Δύση υποστηρίζουν ότι ο νόμος υπονομεύει το ειδικό καθεστώς της αυτονομίας αλλά και τις ελευθερίες της μητρόπολης, που υπήρξε βρεταννική αποικία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποβλήθηκαν τρεις βουλευτές που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το νομοσχέδιο.

Ο νόμος απαγορεύει τις “δραστηριότητες ξένων δυνάμεων” που θεωρούνται ανάμειξη στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και από εδώ και στο εξής “τα αρμόδια όργανα εθνικής ασφάλειας της κεντρικής κυβέρνησης θα οργανώνουν υπηρεσίες για να εκπληρώνουν καθήκοντα που θα προστατεύουν την εθνική ασφάλεια”.

Η Κίνα λέει ότι η νομοθεσία έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη αλλά το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Χθες, Τετάρτη (27/5) πολλοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενο για το νομοσχέδιο.

Στο Χονγκ Κονγκ είχαν ήδη αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών καθώς οι νομοθέτες συζητούσαν ήδη ένα νομοσχέδιο που θα ποινικοποιούσε κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό εθνικό ύμνο.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο για να τραγουδήσουν συνθήματα, αλλά δεν υπήρξε επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων κατά τη διάρκεια των οποίων η αστυνομία συνέλαβε 360 άτομα.

Πέρυσι, η πόλη συνταράχθηκε για μήνες από τις βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας εξαιτίας της προσπάθειας να εισαχθεί νόμος για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Τα μέλη του κινεζικού Κοινοβουλίου, του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, που συνεδριάζουν στο Μέγαρο του Λαού, ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 2.878 ψήφοι υπέρ, με μία κατά, και έξι αποχές.

Οι λεπτομέρειες του νόμου πρόκειται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο.

Οι κινεζικές αρχές και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λένε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την αυτονομία της πόλης και ότι ο νέος νόμος θα έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

“Ο νόμος δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης Κάρι Λαμ σε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα συνεργαστεί πλήρως με το Πεκίνο “προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν”, τόνισε.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εξέλιξη αυτή και τις επιπτώσεις της σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ώρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει τη χώρα του να αποσύρει το προνομιακό εμπορικό και οικονομικό καθεστώς που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ από τους Αμερικανούς

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα