ΑΘΗΝΑ
02:54
|
20.04.2024
Ο Big Floyd, που δολοφονήθηκε τόσο βίαια, είχε αφιερώσει τη ζωή του στην καταπολέμηση της βίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πιο θλιβερή, ίσως, λεπτομέρεια στην αποτροπιαστική υπόθεση της βίαιης δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, είναι η τραγικά ειρωνική διαπίστωση ότι ο ίδιος ήταν ένας άνθρωπος που πέρασε τη ζωή του στον αντίποδα της βίας. 

Ο Τζορτζ Φλόιντ, που δεν μπορούσε να αναπνεύσει γιατί ένας λευκός με στολή τον πατούσε στον λαιμό με τις μπότες μέχρι ν’ αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε αφιερώσει τον εαυτό του στο κήρυγμα της αγάπης και της αδελφοσύνης. 

Τις τελευταίες ώρες, ανάμεσα στις εκρήξεις της οργής και τις κανονικές εκρήξεις από τις φωτιές που κατακαίνε τις πόλεις των ΗΠΑ, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνεργάτες -όλοι οι άνθρωποι που γνώριζαν ή κάποτε βρέθηκαν δίπλα στον Τζορτζ Φλόιντ- προσπαθούν να διασώσουν εκτός από το όνομά του και τη μνήμη του. Τη μνήμη ενός καλού ανθρώπου που πέρασε σχεδόν όλα του τα χρόνια στην ‘Τρίτη Πτέρυγα’, την περιοχή των μαύρων του Χιούστον, φροντίζοντας ηλικιωμένους, καθοδηγώντας τους νεότερους και δουλεύοντας ακατάπαυστα για την κοινότητα. 

Στην ‘Third Ward’ ο Φλόιντ ήταν γνωστός ως ‘Big Floyd’. Ένας αγαθος γίγαντας ύψους δύο μέτρων που δούλευε για την Εκκλησία της Ανάστασης του Χιούστον, βοηθώντας τους πιτσιρικάδες των εργατικών κατοικιών του Κάνεϊ Χομς να μείνουν μακριά από τις συμμορίες, τον υπόκοσμο και τα μπλεξίματα με τον νόμο. 

Ο Πάτρικ Ενγκουόλο, πάστορας της Εκκλησίας της Ανάστασης στην ενορία του Κάνεϊ, τον περιγράφει ως έναν πασιφιστή “που στάλθηκε από τον Κύριο για να βοηθήσει στη διάδοση του λόγου του Ευαγγελίου σε ένα μέρος που δεν ήταν εύκολο να ακουστεί. Για μας ο Τζορτζ ήταν μια γέφυρα. Μας ένωνε με εκατοντάδες ανθρώπους σ’ αυτήν την κοινότητα”. 

Ο πάστορας Ενγκουόλο γνωρίστηκε με τον Φλόιντ το 2010 σε μια φιλανθρωπική συναυλία που είχε διοργανώσει η εκκλησία του στην Τρίτη Πτέρυγα. Θυμάται χαρακτηριστικά ότι οι πρώτες κουβέντες που άκουσε από το στόμα του Φλόιντ ήταν “Εκτιμώ αυτό που κάνεις για τη γειτονιά και την κοινότητά μου. Είναι μια δουλειά που την ευλογεί ο Θεός, άρα είναι και δική μου δουλειά”. Έκτοτε, ο Φλόιντ όντως δούλεψε πολύ για να επιτελέσει το έργο Του στην κοινότητα. Βοηθούσε τους ηλικιωμένους να κάνουν τα ψώνια τους ή να πάνε στα ραντεβού τους με τους γιατρούς, έκανε τις δουλειές της ενορίας, φρόντιζε να πραγματοποιούνται οι λειτουργίες με ασφάλεια, διοργάνωνε φιλανθρωπικά τουρνουά μπάσκετ και μπάρμπεκιου, συμμετείχε ενεργά σε όλες τις κοινωφελείς δράσεις που αναπτύσσονταν στην Τρίτη Πτέρυγα. 

Η Ρόνι Λίλαρντ, χιπ-χοπ καλλιτέχνιδα και κάτοικος του Κάνεϊ, τον θυμάται να αναλαμβάνει εθελοντικά όλες τις βαριές δουλειές της κοινότητας, αλλά -κυρίως- να προσπαθεί με χίλιους δυο τρόπους να απασχολεί δημιουργικά τους πιτσιρικάδες της γειτονιάς. “Έκανε τα πάντα για προκειμένου τα παιδιά να παρατήσουν τα όπλα και τους δρόμους και να ακολουθήσουν τον δρόμο του Ιησού”. Αυτό, σε μια περίοδο που ο πόλεμος των συμμοριών μαινόταν στο Χιούστον – μόνο στην Τρίτη Πτέρυγα, αυτός ο πόλεμος είχε κοστίσει τη ζωή σε 50 ανθρώπους. 

Ο Νίτζαλον Νταν, που βαπτίστηκε στο Κάνει σε μια κολυμπήθρα που είχε κουβαλήσει στις πλάτες του ο Τζορτζ Φλόιντ, θυμάται ακόμα το κήρυγμα του ‘Big Floyd’: “Έλεγε πάντα ότι η δική του ζωή και η δική του σκέψη άλλαξε χάρη στο Ευαγγέλιο και ότι η αποστολή του ήταν να διαδώσει το Ευαγγέλιο σε όσους περισσότερους μπορούσε. Γιατί όλοι μπορούσαν ν’ αλλάξουν όπως εκείνος. Τον αγαπούσαμε, ήταν πάντα δίπλα μας. Μας συνόδευε στη λειτουργία και μετά μας πήγαινε για μπάσκετ στα συνοικιακά γηπεδάκια”. 

Όταν έπαιζε μπάσκετ φορούσε πάντα την αγαπημένη του φανέλα, που έγραφε ‘BigFloyd4God’. Τη φοράει σε πολλά από τα βίντεο που έχουν κατακλύσει το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα social media των κατοίκων της Τρίτης Πτέρυγας. 

Έφυγε από εκεί για λίγο μόνο, στις αρχές του 2018. Πήγε στη Μινεσότα μέσω ενός προγράμματος εργασίας και εκπαίδευσης της Εκκλησίας της Ανάστασης. “Ένα παιδί του Κάνεϊ δεν φεύγει χωρίς λόγο από την Τρίτη Πτέρυγα. Ούτε την αποχωρίζεται για πολύ”, παρατηρεί μελαγχολικά ο πάστορας Ενγκουόλο. 

Ο Τζορτζ Φλόιντ, όμως, δεν θα επιστρέψει στην Τρίτη Πτέρυγα. Ως φυσική παρουσία τουλάχιστον. “Σ’ αυτό το μέρος ο Big Floyd θα είναι πάντα παρών” λέει η Λίλαρντ. “Το πρόσωπό του θα είναι ζωγραφισμένο στους τοίχους, η φωνή του θα ακούγεται στις ιστορίες που θα αφηγούνται τα παιδιά που τον έζησαν στα δικά τους παιδιά”. 

Η Λίλαρντ ήταν ίσως ο τελευταίος άνθρωπος στην Τρίτη Πτέρυγα που είδε το βίντεο της δολοφονίας του Φλόιντ. Όταν άρχισε να κυκλοφορεί στα social media, έκλεισε το κινητό της. Δεν άντεχε να δει ακόμα μια αγριότητα σε βάρος ενός ακόμα μαύρου. Τις τελευταίες μέρες το κινητό της είχε γεμίσει με τα βίντεο της δολοφονίας του Αχμέντ Άρμπερι που πυροβολήθηκε γιατί έκανε τζόκινγκ στην Τζόρτζια και της βίαιης προσαγωγής εκείνου του μαύρου που απλώς χάζευε τα πουλιά να πετάνε στο Σέντραλ Παρκ. 

Μέχρι που κάποιος της είπε ότι σ’ αυτό το βίντεο σκότωναν τον Big Floyd. 

[Με μαρτυρίες, πληροφορίες και κεντρική φωτογραφία από το ChristianityToday.com].

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα