ΑΘΗΝΑ
12:33
|
28.06.2024
Συνέχεια στην αντιπαράθεση αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας στην Αθήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέχεια στην αντιπαράθεση αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας στην Αθήνα έδωσε η αμερικανική Πρεσβεία, απαντώντας στο αιχμηρό σχόλιο της ρωσικής Πρεσβείας σχετικά με όσα είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Mega o Aμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ περί «κέρδους Πούτιν» από μια τυχόν ελληνοτουρκική σύγκρουση, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από ρωσικής πλευράς «ανοησίες» με ταυτόχρονη υπενθύμιση των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή μας. 

Με δήλωση του στο vima.gr ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα (σ.σ. Bill Murad) ανέφερε ότι «βλέποντας τη συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή είναι δύσκολο να καταλάβουμε την απάντησή τους στη συνέντευξη του Πρέσβη. Μόλις είδαμε φωτoγραφίες τουλάχιστον 14 σύγχρονων Ρωσικών αεροσκαφών, περιλαμβανομένων των υπερηχητικών βομβαρδιστικών Su-24 που μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Al Jufra της Λιβύης με πιλότους Ρώσους στρατιωτικούς».

«Προφανώς παρακολουθήσαμε», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, «τις αρνητικές συνέπειες για το ΝΑΤΟ της πώλησης των S400 από τη Ρωσία στην Τουρκία. Είδαμε Ρώσους να εκδιώκονται από την Ελλάδα το 2018 επειδή υπονόμευαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και επειδή ενεπλάκησαν στις υποθέσεις της Ελληνο Ορθόδοξης Εκκλησίας, και συνεχίζουν να απειλούν και να εκφοβίζουν Έλληνες δημοσιογράφους».

Και συνεχίζει, προσθέτοντας ότι αυτά λέγονται «χωρίς να αναφέρουμε την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, την κατοχή της Κριμαίας και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης στην Ουκρανία, όπου διαμένει μεγάλη κοινότητα της Ελληνικής Διασποράς. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε τον όρο «Πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας» για να περιγράψουμε αυτές τις ενέργειες», καταλήγει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.Στο λογαριασμό της ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα ακολούθησε νέο σύντομο σχόλιο στην απάντηση του Αμερικάνου εκπροσώπου, που έχει ως εξής:«Η Λιβύη, η Ουκρανία, η διάσπαση στην Ορθοδοξία είναι ακριβώς τα πλέον καταπληκτικά παραδείγματα του “σταθεροποιητικού” ρόλου των ΗΠΑ, όπως και η απροκάλυπτη και μόνιμη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Μάλλον υποτιμάτε τη νοημοσύνη άλλων. Έλεος πια!»

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας ανέφερε τα εξής:

«Είναι ανοησίες οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στη συνέντευξή του στο MEGA TV ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία.
Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα