ΑΘΗΝΑ
14:18
|
20.04.2024
Ο Ταγίπ Ερντογάν "απάντησε" στις αντιδράσεις για τη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εγκαινίων νέου νοσοκομείου, ο Τούρκος Πρόεδρος “απάντησε” στις αντιδράσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

“Τώρα τελευταία κάποιοι που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, προσπαθούν να προσδώσουν στην άλωση της Πόλης την έννοια της εισβολής. Αυτοί, πιστέψτε με, είναι εντελώς μα εντελώς άσχετοι. Αν τους ρωτήσετε την έννοια του Fetih, δεν θα την ξέρουν. Η κατάκτηση είναι κυρίως η κατάκτηση της καρδιάς”, σημείωσε ο Τούρκος πόεδρος, προσθέτωντας ότι όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής μπήκε στην Πόλη οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν όχι ως εχθρό αλλά ως σωτήρα και οι γυναίκες έλεγαν ότι ήταν καλύτερα να βλέπουν το οθωμανικό σαρίκι παρά την παπική τιάρα.  

“Αντί να καταστρέψει την Αγία Σοφία με θρησκευτική εχθρότητα, με το δικαίωμα του κατακτητή την καλλώπισε και την παρέδωσε στις υπηρεσίες των μουσουλμάνων. Τους δε άλλους χώρους θρησκευτικής λατρείας δεν τους ακούμπησε καν”, υποστήριξε ο Ερντογάν.  

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι “τα δικά μας τζαμιά, που αναγκαστήκαμε πριν από μισό αιώνα να εγκαταλείψουμε, καταστράφηκαν πολύ σύντομα. Κοιτάξτε, στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ούτε ένα τζαμί. Όλα κατεδαφίστηκαν. Αλλά εμείς σε μια πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη δεν επιλέξαμε αυτό τον δρόμο. Κοιτάζοντας μόνο αυτήν την εικόνα μπορούμε να δούμε το μεγαλείο της καρδιάς του προγόνου μας”, ανέφερε.  

Σύμφωνα, πάντως, με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, απομακρύνεται προς το παρόν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.   

Ερωτηθείς αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, ο Καλίν σημείωσε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα, ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε παροτρύνει τους Τούρκους μουσουλμάνους “να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα