ΑΘΗΝΑ
11:59
|
18.05.2024

“Φώναξε την αστυνομία, να πιάσει τους αστυνομικούς”, σε αυτή τη φράση συνοψίζονται οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε η παλαιστινιακής καταγωγής ακτιβίστρια Λίντα Σαρσόρ για τη δολοφονία […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Φώναξε την αστυνομία, να πιάσει τους αστυνομικούς”, σε αυτή τη φράση συνοψίζονται οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε η παλαιστινιακής καταγωγής ακτιβίστρια Λίντα Σαρσόρ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σε εκτενή ανάρτησή της στο Facebook η Σαρσόρ διαλύει μύθους και ψέματα σχετικά με το κατάστημα στο οποίο ο Φλόιντ χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα. Μίλησε με τον ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ, επίσης παλαιστινιακής καταγωγής, και ανασύνθεσε τι προηγήθηκε.

Μία 17χρονη αφροαμερικανίδα υπάλληλος ήταν αυτή που δέχτηκε το πλαστό χαρτονόμισμα. Όπως ήταν υποχρεωμένη από τον κανονισμό της πολιτείας της Μινεσότας, κάλεσε την αστυνομία.

Πρόκειται για μία διαδικασία ρουτίνας που γίνεται χωρίς συλλήψεις και άσκηση βίας. Απλώς κατάσχεται το πλαστό χαρτονόμισμα και αναζητείται η προέλευσή του.

Αντί γι’ αυτό, ο Τζορτζ Φλόιντ βρέθηκε στην άσφαλτο, δεμένος με χειροπέδες και το πόδι του Ντέρεκ Σόβιν στο λαιμό να του στερεί αργά και βασανιστικά τη ζωή.

Η νεαρή υπάλληλος μπροστά στο θέαμα τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ να τον ενημερώσει για την κακοποίηση του Φλόιντ, και αυτός της απάντησε: “Φώναξε την αστυνομία, να πιάσει τους αστυνομικούς”.

 Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως ένας ανιψιός του ιδιοκτήτη έχει καταγραφεί σε βίντεο να φωνάζει στους αστυνομικούς να αφήσουν τον Φλόιντ, και ένας από αυτούς να τον σπρώχνει μακριά.

Από τις κάμερες του μίνι μάρκετ προκύπτει πως ο Φλόιντ δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψη.

Η Σαρσόρ σημειώνει πως μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει για το αν έπρεπε να κληθεί η αστυνομία, για το αν άξιζε τον κόπο. Αλλά από τη στιγμή που βρέθηκαν εκεί οι αστυνομικοί, τίποτα δεν έκανε τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ μία αναπόφευκτη κατάληξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα