ΑΘΗΝΑ
11:12
|
22.11.2024
Η επίθεση του Liberal προς το Κοσμοδρόμιο είναι ενδεικτική ενός είδους δημοσιογραφίας που ευδοκιμεί στον τόπο μας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποκάλυψή μας πως η Λίνα Μενδώνη διόρισε ως προϊστάμενο διεύθυνσης στην νεοσύστατη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Πολιτισμού ένα πρόσωπο, στο οποίο έχει ασκηθεί δίωξη για πέντε κακουργήματα, προκάλεσε την αντίδραση της φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας Liberal.gr. Σε άρθρο, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις που αποδίδονται στον νεοδιορισθέντα διευθυντή Κωνσταντίνο Κίσσα και το οποίο υπογράφει η Αγγελική Κώττη, θερμή υποστηρίκτρια κάθε πρωτοβουλίας και πολιτικής επιλογής της Λίνας Μενδώνη, το “Κοσμοδρόμιο” κατηγορείται για “προσπάθεια σπίλωσης της προσωπικότητας” του εκλεκτού της υπουργού και για “επιθέσεις και λάσπες που εκτοξεύονται” εναντίον του.

Η συντάκτρια δεν μπαίνει καν στον κόπο να μας κατονομάσει, περιοριζόμενη να αναφερθεί σε μία “ιστοσελίδα”. Ας είμαστε ξεκάθαροι: το “Κοσμοδρόμιο” είναι αυτό που ανέδειξε το θέμα στη δημόσια συζήτηση. Είμαστε περήφανοι για την αρθρογραφία και τις αποκαλύψεις που έχουμε συνεισφέρει, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα της δοκιμαστικής μας λειτουργίας. Επιμένουμε στις χαμένες αξίες και αρχές της ερευνητικής δημοσιογραφίας και στην ανάδειξη κάθε φαινομένου κακοδιαχείρισης και κατάχρησης εξουσίας.

Ο κ. Κίσσας παρουσιάζεται, να υποστηρίζει πως επειδή, κατά την αντίληψή του, το δημοσίευμά μας “συνιστά προσβολή του τεκμηρίου αθωότητάς του, έχει ήδη δώσει εντολή στους νομικούς του συμβούλους να καταθέσουν άμεσα μήνυση και αγωγή”.

Ασφαλώς τίποτα από όσα μας προσάπτει το άρθρο του Liberal δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το δημοσίευμά μας αναφέρεται σε απολύτως πραγματικά περιστατικά, τα οποία άλλωστε βασίζονται σε υπαρκτά και επίσημα έγγραφα και δημόσιες δηλώσεις. Για αυτό, μάλιστα, τίποτα από όσα παραθέσαμε δεν διαψεύδεται ούτε από την αρθρογράφο του Liberal ούτε από τον νεοδιορισθέντα διευθυντή.

Αντιθέτως, ο κ. Κίσσας διά της παραπάνω ιστοσελίδας συνομολογεί όλα τα διαλαμβανόμενα στο δημοσίευμά μας: τόσο την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης για τις παρατιθέμενες κατηγορίες, όσο και τον διορισμό του στη νευραλγική θέση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου. Μάλιστα, δηλώνει ότι αποδέχεται την τιμητική αυτή επιλογή της Υπουργού.

Επειδή, ωστόσο, το συκοφαντικό σε βάρος μας δημοσίευμα εμπεριέχει κατηγορίες για “σπίλωση”, “λάσπες” κτλ., που μάλιστα συνοδεύονται και από την απειλή μήνυσης και αγωγής, χρειάζεται να σημειώσουμε αναλυτικότερα ορισμένα ζητήματα.

Πρώτον:

Σε κανένα σημείο του δημοσιεύματός μας δεν παίρνουμε θέση για τις κατηγορίες που βαρύνουν τον υπόδικο διευθυντή. Το ότι, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δεν έχει ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση για την υπόθεση στην οποία φέρεται αναμεμιγμένος, δεν αλλάζει σε τίποτα το πραγματικό γεγονός, το οποίο και ο ίδιος παραδέχεται, πως έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία δίωξη σε βάρος του, μαζί με 16 ακόμη πρόσωπα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού, για πέντε ποινικά κολάσιμες πράξεις: της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης.

Δεύτερον:

Ο κ. Κίσσας έχει κάθε λόγο και κάθε δικαίωμα να διακηρύσσει την αθωότητά του σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Δεν έχει όμως ούτε ο ίδιος ούτε το Liberal, που φιλοξενεί τις απόψεις του, το δικαίωμα να διατείνονται ψευδώς πως το δημοσίευμά μας “συνιστά προσβολή του τεκμηρίου αθωότητάς του”. Γράφουμε επακριβώς τα εξής: “Ακόμη και αν δεχτεί κανείς την επιχειρηματολογία της υπουργού για την μη παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ακόμη και προσμετρώντας κανείς πως προφανώς ισχύει και για το εν λόγω πρόσωπο, όπως και για κάθε κατηγορούμενο, το τεκμήριο της αθωότητας, είναι δυνατόν να μην γίνεται αντιληπτό ότι πολιτικά είναι ανεπίτρεπτος ένας τέτοιος διορισμός;”. Το δημοσίευμά μας δεν ψέγει τον κ. Κίσσα για τίποτα. Αντίθετα, ασκεί, όπως έχει και κάθε δικαίωμα να το κάνει, δριμεία πολιτική κριτική στην απόφαση της Λίνας Μενδώνη για τον διορισμό του.

Τρίτον:

Ορισμένοι παριστάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα της θέσης στην οποία διόρισε η Λίνα Μενδώνη τον συγκεκριμένο υπάλληλο. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις βασικές αρμοδιότητες της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, στην οποία θα προΐσταται στο εξής ο Κωνσταντίνος Κίσσας, και ειδικότερα του ενός από τα δύο Γραφεία από τα οποία αυτή αποτελείται. Αντιγράφουμε από την ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/237518/6051/21.05.2020 (ΦΕΚ 2024/Β΄/26.05.2020) κοινή απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και του Άγγελου Μπίνη, Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: “Γραφείο Εσωτερικών Ερευνών και Διερεύνησης Καταγγελιών, με τις παρακάτω αρμοδιότητες: (α) τον εντοπισμό και τη διερεύνηση των υποθέσεων παραβίασης της ακεραιότητας και διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται υπάλληλοι του Υπουργείου ή του εποπτευόμενου φορέα, (β) τη διενέργεια διοικητικής έρευνας, ένορκης διοικητικής εξέτασης, προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν εντολής από το αρμόδιο όργανο ή μετά από αυτόφωρη σύλληψη, είτε βάσει καταγγελιών ή πληροφοριών που έχουν συλλεγεί, επεξεργαστεί και αξιολογηθεί, για τη διερεύνηση ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων, καθώς και την παραπομπή των υπαιτίων στην αρμόδια εισαγγελική αρχή ή τον αρμόδιο πειθαρχικό προϊστάμενο, (γ) τη διενέργεια των απαιτούμενων διαδικασιών για την πειθαρχική ή/και ποινική δίωξη των υπαλλήλων, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις περί πειθαρχικού δικαίου, του Ποινικού Κώδικα ή άλλων ειδικών ποινικών νόμων, (δ) τη συλλογή, τη διερεύνηση, την επεξεργασία, τη σύνθεση, την ανάλυση, την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των πληροφοριών, καταγγελιών και στοιχείων, που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου ή του εποπτευόμενου φορέα της Αρχής σε πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα”.

Με άλλα λόγια, ο νεοδιορισθείς διευθυντής, θα κληθεί, αργά ή γρήγορα να εμπλακεί ως προϊστάμενος του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείο Πολιτισμού σε μια υπόθεση που είναι ο ίδιος ελεγχόμενος. Και αυτό το γνωρίζει εκ των προτέρων και η υπουργός και ο ίδιος και η αρθρογράφος του Liberal. Αλλά δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν τους…

Τέταρτον:

Η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Χριστόφορου Βερναρδάκη, στην οποία κάναμε αναφορά στο προηγούμενο δημοσίευμά μας, και υπεραμυνόμενη της απόφασής της να μην παραπέμψει, για την ώρα, τους 17 κατηγορουμένους στο πειθαρχικό συμβούλιο, δήλωσε επί λέξει τα εξής: “Προφανώς οι πειθαρχικές διώξεις θα ασκηθούν τη στιγμή που θα πρέπει να ασκηθούν χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία εύνοια”. Ας σημειώσουμε μόνο το εξής: αν οι πειθαρχικές διώξεις είχαν ήδη ασκηθεί, η Λίνα Μενδώνη δεν θα μπορούσε να διορίσει τον κ. Κίσσα στην επίδικη θέση. Τώρα, που δεν έχει τυπικό κώλυμα, τον διόρισε και θα μπορεί ο ίδιος να διαχειριστεί την υπόθεση των 17 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, από την νέα του θέση!

Πέμπτον:

Δηλώνω ότι θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου από οποιαδήποτε θέση με επιλέξουν οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί μου προϊστάμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α., οι οποίοι με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Οι τίτλοι και το έργο μου αποτελούν παρακαταθήκη για μια επιτυχή σταδιοδρομία και στη νέα μου θέση”, φέρεται να δηλώνει ο υπόδικος διευθυντής στο Liberal.

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε την διοικητική εμπειρία ή τις ακαδημαϊκές δάφνες του νέου διευθυντή. Θα θυμίσουμε, ωστόσο, ότι οι φυλακές της χώρας έχουν φιλοξενήσει και διατελέσαντες πρυτάνεις – οπότε ας μην συγχέουμε το επιστημονικό βιογραφικό με τα ζητήματα της τήρησης της νομιμότητας.

Σημειώνουμε, πάντως, πως, πέρα από όλα ως έχουν εκτεθεί ως τώρα, η “επιλογή” του για την συγκεκριμένη θέση έγινε από την υπουργό Πολιτισμού, χωρίς η θέση να προκηρυχτεί και δίχως βέβαια να προηγηθεί διαδικασία κρίσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Το έγγραφο του διορισμού του δε, που κοινοποιήθηκε στις 29 Μαΐου σε περισσότερες από ένδεκα (11) υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά όχι στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δεν αναρτήθηκε, “αμελητί”, όπως ο νόμος ορίζει στη “Διαύγεια”, ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δυόμιση μέρες μετά.

Τέλος, ενδέχεται ο συγκεκριμένος υπάλληλος να είναι ο αξιότερος αρχαιολόγος που υπηρετεί στο υπουργείο Πολιτισμού. Είναι, όμως, ένας αρχαιολόγος, ακόμη και ο ικανότερος, ακόμη και χωρίς την εμπλοκή με την δικαιοσύνη που έχει ο εν λόγω, ο ιδανικός άνθρωπος για να προΐσταται μιας Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, που καμιά σχέση δεν έχει με την αρχαιολογία; Τόσο πολύ σπανίζουν οι εναλλακτικές επιλογές στελεχών στο υπουργείο Πολιτισμού;

Έκτον:

Στο δημοσίευμά μας κάναμε λόγο και για την “αιφνιδιαστική απόφαση” απομάκρυνσης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του μοναδικού εναπομείναντος μέλους που είχε καταψηφίσει την απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κίσσας μας χρεώνει ως ψευδή ισχυρισμό την σχετική αναφορά. Ας διευκρινίσουμε λοιπόν πως το “αιφνιδιαστική” δεν αφορούσε τον χρόνο υπογραφής της απόφασης για την νέα σύνθεση του ΚΑΣ στο τέλος της τριετούς θητείας του, αλλά τον αιφνιδιασμό της απομάκρυνσης από το Συμβούλιο του Βλάσση Κουμούση και την αναβάθμιση του ίδιου σε τακτικό μέλος, από αναπληρωματικό που ήταν με τον προηγούμενο διορισμό του στο ίδιο όργανο από την Λίνα Μενδώνη τον Αύγουστο του 2019, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο αιφνιδιασμός αυτός σχολιάστηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης, για προφανείς λόγους, ως προς το σκέλος της απομάκρυνσης του κ. Κουμούση, αλλά όχι ως προς το σκέλος της αναβάθμισης του κ. Κίσσα, δεδομένου ότι, όπως ήταν φυσικό, δεν μπορούσε τότε ακόμη να αναχθεί στο ευρύτερο σχέδιο “αναβάθμισής” του από την υπουργό Πολιτισμού.

Έβδομον:

Σημαντικό τμήμα του κειμένου του Liberal αφιερώνεται σε σενάρια περί “γνωστής συνδικαλίστριας” του υπουργείου και σε ερμηνείες φερόμενης επικοινωνίας της με τον κ. Κίσσα. Όλα αυτά δεν τα γνωρίζουμε και δεν μας αφορούν – όπως εν γένει δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία οι σπερμολογίες των διαδρόμων του υπουργείου Πολιτισμού. Την αφορούν τα θεμιτά ερωτήματα που θέσαμε και επιβάλλουν απαντήσεις – όχι πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα. Κρίνουμε δε κάπως ευφάνταστη την εκδοχή του κ. Κίσσα ότι την απόφαση της υπουργού που τον αφορούσε την πληροφορήθηκε από τρίτους.

Μια μετάλλαξη της δημοσιογραφίας

Η επίθεση του Liberal και της Αγγελικής Κώττη προς το “Κοσμοδρόμιο”, πέρα από αστήρικτη, είναι και ενδεικτική ενός είδους δημοσιογραφίας που συναντάμε ολοένα και συχνότερα στον τόπο μας. Η πολιτική κριτική σε πράξεις της εξουσίας, κατεξοχήν αποστολή της δημοσιογραφίας, όχι μόνο υποστέλλεται συστηματικά, αλλά, επιπλέον, αντικαθίσταται από υμνολογίες σε πρόσωπα της εξουσίας, από άκριτη αναπαραγωγή των θέσεων και απόψεών τους, από διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων και, όπως συμβαίνει στην περίπτωση μας, από επιθέσεις απέναντι σε οποιονδήποτε ασκεί έλεγχο στα “προστατευόμενα” πολιτικά πρόσωπα.

Ας το σκεφτούμε λίγο περισσότερο: Κατά το Liberal, δεν είναι η Δικαιοσύνη που “κρέμασε στα μανταλάκια” τον κ. Κίσσα και τους συν αυτώ, αλλά όσοι πιστεύουν ότι είναι… κάπως ανάρμοστη η αναβάθμισή του, όσο η ποινική υπόθεση εκκρεμεί.

Η Αγγελική Κώττη έκρινε αναγκαίο να αφιερώσει τον χρόνο της για να αρθρογραφήσει εναντίον ενός μέσου ενημέρωσης, επειδή αυτό ασκεί τον καταστατικό ελεγκτικό και ερευνητικό ρόλο της δημοσιογραφίας. Όχι βεβαίως για να υπερασπισθεί έναν “κατατρεγμένο” υπάλληλο (που ελπίζουμε να μπορέσει να αποδείξει την αθωότητά του), αλλά την υπουργό που του αναθέτει μια τόσο υπεύθυνη θέση. Και η οποία με τη σειρά της φαίνεται πως πιστεύει ότι τέτοιες κινήσεις μπορούν να περνούν απαρατήρητες, διότι το μιντιακό τοπίο εξαντλείται στο Liberal.gr…

Εν κατακλείδι

Επί της ουσίας της υπόθεσης, επιμένουμε πως η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να διορίσει στην συγκεκριμένη θέση έναν υπόδικο υπάλληλο είναι πολιτικά απαράδεκτη και προκλητική. Συνιστά απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, εκπέμπει πρωτοφανή πολιτική αλαζονεία, έρχεται σε συνέχεια πληθώρας πράξεων και παραλείψεων της σημερινής πολιτικής ηγεσίας που δείχνουν πρόθεση συγκάλυψης μιας σκανδαλώδους ιστορίας, όπως είναι αυτή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Μήπως άλλωστε στην ίδια την τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου η κ. Μενδώνη δεν πλαισιωνόταν, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, από έτερο εκ των 17 κατηγορουμένων για την υπόθεση;

Εμείς θέτουμε εκ νέου τα ερωτήματα μας:

Είναι πολιτικά αποδεκτή αυτή η πρακτική της υπουργού Πολιτισμού από τον Πρωθυπουργό που διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία τα περί “καταπολέμησης της διαφθοράς”; Είναι ευχαριστημένος με την συγκεκριμένη επιλογή της Λίνας Μενδώνη ο εμπνευστής και εισηγητής του “επιτελικού κράτους” κ. Γεραπετρίτης;

Ικανοποιεί αυτή η επιλογή της συναδέλφου του τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο που διακήρυττε πως “Είναι κεντρική προτεραιότητα να βάλουμε τέλος […] στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού”;

Εξυπηρετείται με την πολιτική απόφαση της Λίνας Μενδώνη “ο στόχος νούμερο-ένα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς”, που δήλωσε πως θέτει από την ανάληψη ήδη των καθηκόντων του ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνης;

Δεχόμαστε κάθε απάντηση από οποιονδήποτε επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπο της υπουργού Πολιτισμού ή της κυβέρνησης και επιφυλασσόμαστε από τη δική μας πλευρά όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα