ΑΘΗΝΑ
11:51
|
22.11.2024
θρυλικός σκηνοθέτης Γούντι Άλεν πολεμάει ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση για χρόνια τώρα. Τώρα του δίνεται ξανά ο λόγος, και πρέπει όλοι ν' ακούσουμε - και…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο θρυλικός σκηνοθέτης Γούντι Άλεν πολεμάει ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση για χρόνια τώρα και φαίνεται ότι έχει παραιτηθεί στο να δεχτεί ότι η κληρονομιά του θα είναι αμαυρωμένη για πάντα. Τώρα του δίνεται ξανά ο λόγος, και πρέπει όλοι ν’ ακούσουμε – και να ζητήσουμε συγνώμη.
Επιτέλους, μια κυρίαρχη πλατφόρμα έδωσε στο Γούντι Άλεν την ευκαιρία να μιλήσει.
Όπως πολλοί άλλοι, έχω εκπαιδευτεί στο να αποσπάται η προσοχή μου απ’ τον καπνό, δίχως να ερευνώ την φωτιά. Υποτίθεται πως έχει κακοποιήσει παιδιά, ότι έχει κάνει παιδιά με την υιοθετημένη κόρη του και ότι αρνείται να δίξει μεταμέλεια για τις ειδηχθής του πράξεις. Αλλά μια φράση από τον πολυγραφότατο σκηνοθέτη όταν μίλησε στο Guardian ήταν πολύ αιχμηρή.
“Το να με αποδοκιμάζουν έγινε μόδα, λες και ξαφνικά όλοι έτρωγαν λαχανίδα.”
Είναι αλήθεια. Έχει γίνει η ενσάρκωση ενός δαίμονα, τον οποίο η κοινωνία παροτρύνεται να αποφεύγει.
Η πιο πρόσφατη ταινία του “Μια Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη” ήταν αρχικά μέρος μιας συμφωνίας με τα Amazon Studios, πριν κάνουν πίσω. Ως αποτέλεσμα η ταινία δεν θα προβληθεί στις ΗΠΑ.
Η αυτοβιογραφία του εγκαταλήφθηκε από τον αρχικό της εκδότη Hachette όταν κάποιοι απ’ το προσωπικό απείλησαν να παραιτηθούν. Αυτή η κίνηση τροφοδοτήθηκε από τον θυμωμένο του γιό Ρόναν Φάροου, που εξέδωσε το δημοφιλές του βιβλίο “Catch and Kill” με αυτόν τον εκδοτικό οίκο.
Όποιος φέρεται να συνδέεται με τον Άλεν, πρέπει να κρατήσει αποστάσεις αμέσως ή αλλιώς να αντιμετωπίσει την οργή του κοινού. Ο Κόλιν Φιρθ, η Γκρέτα Γκέργουιγκ και η Μίρα Σορβίνο είναι ορισμένοι απ’ τους διάσημους ηθοποιούς που το έχουν κάνει αυτό.
Εύλογα διερωτάται κανεις: αυτές οι κατηγορίες ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 – γιατί τότε δούλεψαν στις ταινίες του;
Στην ιστορία της ζωής του Άλεν – που ανέλαβε άλλος εκδότης – αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Έχει ως επίκεντρο τον Τίμοθι Σάλαμε, που πολλοί θεωρούν τον επόμενο μεγάλο πρωταγωνιστή του Χόλιγουντ.
Γράφει ο Άλεν: “Ο Τίμοθι στη συνέχεια δήλωσε δημόσια ότι μετάνιωσε που δούλεψε μαζί μου και θα δώσει τα χρήματα σε φιλανθρωπική οργάνωση. Αλλά πήρε όρκο στην αδελφή μου πως έπρεπε να το κάνει αυτό γιατί ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για την ταινία ‘Call Me By Your Name’, και τόσο αυτός όσο και ο ατζέντης του πίστευαν ότι είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει αν με αποδοκίμαζε, οπότε αυτό και έκανε”.
Οι εκπρόσωποι του Σάλαμε δεν σχολίασαν την εγκυρότητα αυτής της κατηγορίας.
Αλλά η λογική πίσω απ’ αυτήν θα έδινε μια εξήγηση στο γιατί άλλοι δημοφιλείς ηθοποιοί όπως ο Άλεκ Μπάλντουιν, η Νταϊάν Κίτον και η Σκάρλετ Γιοχάνσον δεν τον έχουν αποδοκιμάσει.
Γιατί τι θα αποδοκίμαζαν ακριβώς;
Η πρώην σύζυγος του Άλεν, Μία Φάροου τον κατηγόρησε ότι κακοποίησε την κόρη της, Ντίλαν. Η υπόθεση διερευνήθηκε.
Η κλινική σεξουαλικής κακοποίησης του νοσοκομείου Yale New Haven δήλωσε: “Δεν βρέθηκαν αξιόπιστες αποδείξεις ότι το παιδί σε αυτή την αναφορά έχει κακοποιηθεί”
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νέας Υόρκης κατέληξε: “Σύμφωνα με την γνώμη μας ως ειδικοί η Ντίλαν δεν έχει κακοποιηθεί από τον κ. Άλεν”
Ένας γιατρός σχολίασε πως οι ισχυρισμοί της Ντίλαν έμοιαζαν “προβαρισμένοι” και το άλλο παιδί της Φάροου, ο Μωυσής, δήλωσε: “Εξαναγκάστηκα να ακολουθώ το σενάριο της μητέρας μου για να αποδείξω την αφοσίωσή μου”
Η σύζυγος του Άλεν, Σουν-Γι, υιοθετήθηκε από την Φάροου, αλλά σύμφωνα με αποδεικτικά στοιχεία ο Άλεν δεν τη γνώριζε σχεδόν καθόλου πριν τα 20 της χρόνια.
Ξεκίνησαν μια σχέση όταν αυτός ήταν 57 και αυτή 21, αλλά αυτό έγινε πριν 28 χρόνια. Είναι παντρεμένοι εδώ και 23 χρόνια κι έχουν δύο ενήλικα παιδιά. Είναι ένα ανορθόδοξο ζευγάρι, αλλά και τι έγινε;
Πολλοί άντρες παντρεύονται μικρότερες γυναίκες. Ο γιός του Τζο Μπάιντεν είχε σχέση με την χήρα του ίδιου του του αδελφού. Συμβαίνουν αυτά.
Η μόδα με τον Άλεν έχει εκτοξευτεί την τελευταία δεκαετία και αυτό αντανακλά μια θετική αλλαγή στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, πως οι κατηγορίες για κακοποίηση λαμβάνονται πιο σοβαρά υπόψιν.
Αλλά υπάρχει το σωστό, και υπάρχει και το λάθος.
Το να κατηγορηθεί κανείς για κάτι ή να απεικονιστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο δεν αποτελεί άδεια για να σφραγίσεις τη μοίρα κάποιου. Η δικαιοσύνη του όχλου δεν είναι δικαιοσύνη.
Η σκοτεινή πλευρά αυτών των κοινωνικών αλλαγών είναι ότι πολλά άτομα αισθάνονται την ανάγκη να φανούν ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένες εκστρατείες. Μια σημαντική από αυτές είναι η πεποίθηση ότι κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να κατονομάζει και να ατιμώνει όποιον ισχυρό άντρα ισχυρίζεται ότι την κακοποίησε.
Πως μπορεί να είναι σωστό κάτι τέτοιο;
Αν ξεκινούμε με μιαν ολότητα όπως αυτή, τότε σίγουρα θα κάνουμε στάχτη την φήμη και την ευημερία ορισμένων αθώων ανθρώπων. Γι’ αυτό τα ποινικά δικαστήρια έχουν δύο αποτελέσματα. Η ηθική δεν μπορεί να είναι προαποφασισμένη.
Ο Άλεν καλύπτει όλα τα προαπαιτούμενα για να γίνει αποδέκτης κατηγοριών σεξουαλικής κακοποίησης: είναι διάσημος, πλούσιος και ισχυρός. Ίσως φταίει και το ότι είναι Εβραίος, όπως και οι εκκεντρικοί του τρόποι.
Είναι ντροπή το ότι έχει αφεθεί στο να μαυριστεί το όνομά του δίχως να έχει καταδικαστεί για κάτι, και έπειτα παρεμποδίστηκε από το να εκφράσει την δική του πλευρά σε σχέση με το μέγεθος αυτής που τον κατηγορεί.
Θα έπρεπε να ντρέπονται όλες οι μεγάλες εταιρίες που τον ξέκοψαν. Θα έπρεπε να ντρέπονται όλα τα πρόσωπα που έχουν καλές διασυνδέσεις που αρνήθηκαν να υπερασπιστούν το δικαίωμά του στην αθωότητα. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε όλοι που πιστεύουμε τις φήμες.
Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία. Στον Γούντι Άλεν αξίζει μια συγνώμη.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα