ΑΘΗΝΑ
02:16
|
30.09.2022
Το κίνημα,που επικεντρωνόταν στη βία εναντίον των γυναικών, μετατράπηκε σε κίνημα γενικής αμφισβήτησης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Νιγηρία, όπου οι διαδηλώσεις καταστέλλονται με τη βία, οι νέοι υποστηριζόμενοι από δημοφιλείς προσωπικότητες, αντιδρούν δυναμικά μέσω διαδικτύου στην κοινωνική αδικία, την αστυνομική βία και τους βιασμούς και τους φόνους νεαρών γυναικών.

Οι διαμαρτυρίες υπό τα hashtags #JusticeForUwa, #JusticeForJennifer, #JusticeForTina εμφανίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλοντας την διαφθορα της αστυνομίας και τη βία εναντίον των γυναικών.

Στην πολιτεία Καντόνα, η Τζένιφερ, μια 18χρονη κοπέλα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από πέντε άνδρες στα τέλη Απριλίου, αφού οι δράστες την παγίδευσαν μέσω Facebook.

“Οι οικογένειες των βιαστών θα θέλουν να ρυθμιστεί αυτό ατύπως”, δωροδοκώντας την αστυνομία ή διάφορους άλλους, καταγγέλλουν.

“Δεν θα ρωτήσουν καν πώς είναι η κοπέλα, το μόνο που θέλουν είναι να μην δημοσιοποιηθεί η υπόθεση”.

Μετά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε αφού το βίντεο μοιράστηκαν χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου με το hashtag #JusticeForJenifer, δύο από τους φερόμενους βιαστές συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες μεταξύ άλλων και για βιασμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Μοχάμεντ Τζαλίνγκε. Άλλοι τρεις ύποπτοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Η 16χρονη Τίνα Ε. έπεσε νεκρή από τα πυρά ενός αστυνομικού στη διάρκεια διαπληκτισμού μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ενός οδηγού λεωφορείου που παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λάγος.

Την ίδια ημέρα η Βέρα Ογουάιλα Ομοζούμα (Ούβα), μια 22χρονη φοιτήτρια μικροβιολογίας στην πολιτεία Έντο, έχασε τη ζωή της αφού βιάστηκε και χτυπήθηκε ανηλεώς από αγνώστους.

Το κίνημα #JusticeForUwa που υποστηρίζεται από χιλιάδες διαδικτυακούς χρήστες, πρωτοβουλία γυναίκας μπλόγκερ από την πολιτεία Έντο, ανάγκασε την αστυνομία να δηλώσει ότι οι υπεύθυνοι για τον βιασμό και τον φόνο της κοπέλας “πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη”.

Ο κυβερνήτης Γκόντγουιν Ομπασέκι, συνάντησε την οικογένεια του θύματος τη Δευτέρα το πρωί και “ζήτησε να ενημερώνεται λεπτό προς λεπτό για την πορεία των ερευνών”.

“Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο για να βάζουν στον τοίχο τους θεσμούς και την αστυνομία ή για να ενημερώνουν τους αξιωματούχους αυτής της χώρας για το τι συμβαίνει”, εξηγεί ο Σέγκουν Αγουοσάνια επικεφαλής της ισχυρής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών που παρακολουθεί την αστυνομική βία “Social Intervention Advocacy Foundation, SIAF).

#ΔικαιοσύνηΓιαΌλους

Το κίνημα, που αρχικά επικεντρωνόταν στη βία εναντίον των γυναικών, γρήγορα μετατράπηκε σε κίνημα γενικής αμφισβήτησης, στο οποίο πλέον συμμετέχουν γνωστές προσωπικότητες της Νιγηρίας, που δεν εμπλέκονται στην πολιτική.

“#ΈχουμεΚουραστεί από αυτούς τους συνεχείς φόνους, τα φορτηγά που ανατρέπονται στον δρόμο και σκοτώνουν αθώους (…) από τα μικρά κορίτσια που βιάζονται, από τα μικρά αγόρια που σκοτώνονται από την αστυνομία, έχουμε κουραστεί να βλέπουμε απόφοιτους πανεπιστημίου ανέργους”, έγραψε η ντίβα της αφροπόπ μουσικής Tiwa Sawage στο Twitter, όπου έχει 4 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ακολούθησαν ο Don Jazzy (4,6 εκατομμύρια ακόλουθοι), o Mr Eazy (1,5 εκατομμύριο ακόλουθοι) και 0 Rema (850.000 ακόλουθοι) οι οποίοι μοιράστηκαν το hashtag #ΕίμαστεΚουρασμένοι και #ΔικαιοσύνηΓιαΌλους, κάτι πρωτοφανές για τη μουσική σκηνή της Νιγηρίας.

“Η αμερικανική αστυνομία σκοτώνει τους Αφροαμερικανούς και η νιγηριανή αστυνομία του Νιγηριανούς”, κατήγγειλε ο Wizkid, ο πιο δημοφιλής εξ αυτών, με 6,5 εκατομμύρια ακόλουθους. “Ο Τραμπ και ο Μπουχάρι -ο Νιγηριανός πρόεδρος- είναι ίδιοι, με εξαίρεση ότι ο ένας χρησιμοποιεί το Twitter και ο άλλος όχι”, πρόσθεσε.

Φωτογραφία από Etinosa Yvonne από το Pixabay 

Πηγή: AΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα