ΑΘΗΝΑ
09:50
|
25.04.2024
Αστυνομικός βάζει τρικλοποδιά και τραυματίζει 16χρονο κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, η οποία έγινε χωρίς λόγο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο ένα αδιανόητο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο παγκόσμιο παλμαρέ της αστυνομικής ρατσιστική βίας προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Αυτή τη φορά πρόκειτα για αστυνομικό που βάζει τρικλοποδιά και τραυματίζει 16χρονο αβορίγινο σε προάστιο του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, η οποία σύμφωνα με την καταγγελία των συγγενών του, έγινε “χωρίς λόγο”.

Το βίντεο από τη σύλληψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε πάρκο που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο σπίτι του 16χρονου, καταγράφει τον αστυνομικό να επιτίθεται στον νεαρό, να του γυρίζει βίαια τα χέρια πίσω από την πλάτη και στη συνέχεια να βάζει το πόδι του ανάμεσα στις κνήμες του και να τον ρίχνει με τρικοποδιά στο έδαφος.

Επίσης, καταγράφει τον αστυνομικό και δύο συναδέλφους του να κρατούν το αγόρι στο έδαφος.

Στο βίντεο, τρεις αστυνομικοί φαίνεται να μιλούν σε μια ομάδα εφήβων, ενώ ακούγεται ο 16χρονος που συνελήφθη αργότερα να λέει σε έναν αστυνομικό “θα σου ρίξω μπουνιά … στο σαγόνι, αδερφέ”.

Ο 16χρονος τραυματίστηκε στο πρόσωπο από την πτώση, ενώ στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ότι είχε εκχυμώσεις, εκδορές και σπασμένα δόντια.

Σύμφωνα με το BBC o αυστραλός αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι διαμαρτυρίες για τον ρατσισμό της αστυνομίας κατά των αυτόχθονων Αυστραλών έχει κορυφωθεί αυτήν την εβδομάδα με αφορμή το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Έχουν προγραμματιστεί διαμαρτυρίες σε όλη την Αυστραλία.

Να σημειωθεί ότι οι αυτόχθονες Αυστραλοί αποτελούν σχεδόν το 30% των ενήλικων κρατουμένων, παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% περίπου του πληθυσμού.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, απέφυγε το ερώτημα αν ήταν υπερβολική η βία που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σύλληψης του εφήβου, απαντώντας μόνο ότι “είναι προβληματισμένος” από το βίντεο και ότι ανησυχεί για εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό μετατρέποντας το περιστατικό σε κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα