ΑΘΗΝΑ
21:08
|
25.04.2024
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για όγδοη ημέρα συνεχίζονται σε όλον τον κόσμο οι αλληλέγγυες διαμαρτυρίες στους διαδηλωτές των ΗΠΑ ως ηχηρή απάντηση στην άγρια δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ που άφησε την τελευταία του πνοή κάτω από το γόνατο του αδίστακτου αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν.

Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν ως αντίδραση στη ρατσιστική βία έχουν μετατραπεί πλέον σε σαρωτικό κίνημα ενάντια στις ταξικές αντιθέσεις, τον κρατικό ολοκληρωτισμό και τον καπιταλισμό που γεννάει την φτώχεια, την ανεργία, την άγρια καταστολή και τον πόλεμο.    

Στην χώρα μας, τις πρώτες κινητοποιήσεις διοργάνωσε η ΚΝΕ, που πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Δευτέρας 01/06, στις 19:00 στην αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στην Κέρκυρα, τη Λάρισα και σε άλλες πόλεις και σήμερα Τετάρτη το πρωί στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

Στην Αθήνα οι διαμαρτυρόμενοι με σημαίες στα χέρια φώναξαν συνθήματα απέναντι από τις κλούβες που είχαν παραταχθεί έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε τα ρατσιστικά εγκλήματα, την αστυνομική βία και καταστολή. Τώρα είναι που πρέπει να ακουστεί δυνατά: Καπιταλισμός σημαίνει ‘Δεν μπορώ να αναπνεύσω’. Αντεπίθεση για την ανατροπή του!” ανέφερε η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Στην Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ αφού συγκεντρώθηκαν στο προξενείο των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, αφήνοντας μαύρα μπαλόνια στον ουρανό της πόλης και γράφοντας συνθήματα έξω από το εμπορικό κέντρο πλατεία όπου στεγάζεται το Αμερικανικό προξενείο.

Ενώνοντας τη φωνή της “με τις χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους” η ΚΝΕ της Λάρισας οργάνωσε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχυδρομείου και πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Διαδήλωση από την ΚΝΕ στη Λάρισα ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή στις ΗΠΑ

“Η εικόνα του αστυνομικού με το γόνατο στον λαιμό του θύματος, που πέθανε από ασφυξία, έχει προκαλέσει τη δίκαιη οργή και τον αποτροπιασμό εκατομμυρίων εργαζόμενων και νέων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο”, τονίζει η ΚΝΕ της Λάρισας στην ανακοίνωσή της. “Δείχνει τη βαρβαρότητα με την οποία το αστικό κράτος στη «μητρόπολη του καπιταλισμού”, στην “πολυδιαφημισμένη δημοκρατία των ΗΠΑ”, αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους, τους άνεργους και φτωχούς -όπως ήταν ο Φλόιντ- που ψάχνουν για ένα μεροκάματο

Σήμερα Τετάρτη 3/6 οι Συλλογικότητες και οι οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σε νέα πορεία αλληλέγγυας διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού, του φασισμού και του κρατικού ολοκληρωτισμού στην Αθήνα και την Πάτρα.

Σις 19:00 θα γίνει η συνάντηση στο Σύνταγμα ενώ η πορεία θα κατευθυνθεί στη συνέχεια στην αμερικανική πρεσβεία σε μια δυναμική εκφραση της αντίθεσης στον ρατσισμό και την άγρια καταστολή που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ.

Στην Πάτρα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί επίσης στις 19:00 στην Πλατεία Γεωργίου.

Οι συλλογικότητες δηλώνουν πως η οργή που ξεχειλίζει τις ημέρες αυτές στις ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο “όχι” στο ρατσισμό, την κρατική τρομοκρατία και τον φόβο, ενάντια στην πολιτική του Τραμπ και του αμερικάνικου καπιταλισμού συνολικά!

“Δεν ήταν μόνο ο δολοφονημένος αφροαμερικανός που δεν ‘μπορούσε να αναπνεύσει’. Σήμερα οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, κόβουν την ανάσα στα εκατομμύρια των εργατών, της νεολαίας, των ανέργων και των φτωχών, των μεταναστών, των αστέγων, των ανασφάλιστων” αναφέρει στο καλεσμά της το ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν επίσης χθες Τρίτη και στην Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου ενώνοντας τη φωνή τους ενάντια στα ρατσιστικά εγκλήματα και την αστυνομική βία της αμερικανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα