ΑΘΗΝΑ
09:06
|
09.05.2024
Ο 35χρονος Μπόγκνταν Βεσίρκο είναι βετεράνος της φασιστικής επίθεσης κατά του Ντονμπάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπόγκνταν Βεσίρκο, ο άνθρωπος που επιχείρησε να παρασύρει με βυτιοφόρο φορτηγό διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στη Μινεάπολη για τη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, είναι βετεράνος του Ουκρανικού στρατού, με συμμετοχή στη φασιστική επίθεση κατά του Ντονμπάς.

Η απόπειρά του απέτυχε χωρίς να τραυματιστεί κανείς εκτός από τον ίδιο τον Βεσίρκο, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από τους διαδηλωτές λίγο πριν συλληφθεί από την αστυνομία.

Το φορτηγό του Βεσίρκο κατευθύνθηκε προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου I-35W με ταχύτητα 65 χλμ / ώρα. Όταν κατέφθασε στο σημείο η αστυνομία, οι διαδηλωτές είχαν ήδη τραβήξει έξω τον τρομοκράτη και τον είχαν ξυλοκοπήσει άγρια. Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να απειλήσουν με χρήση χρήση χημικών προκειμένου να τους παραδοθεί ο δράστης για τη σύλληψη.

Λίγες ώρες αργότερα, η ταυτότητα του Βεσίρκο εξακριβώθηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, είναι 35 ετών, γηγενής της περιοχής Βίνιτσα της κεντροδυτικής Ουκρανίας και οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ. Τα αμερικανικά media αποκάλυψαν, μάλιστα, ότι ήταν ενεργός υποστηρικτής της εκστρατείας του σημερινού προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τους φακέλους της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC), ο Βεσίρκο είχε δωρίσει 100 δολάρια στην επιτροπή του Προέδρου Τραμπ “Make America Great New Committee” τον Οκτώβριο του 2019.

Νωρίτερα, είχε κάνει δύο ακόμα δωρεές στην Εθνική Επιτροπή της Δημοκρατίας. Η πρώτη ήταν ύψους 115 δολαρίων, τον Οκτώβριο του 2018, η δεύτερη ήταν ένα ποσό 100 δολαρίων, τον Αύγουστο του 2018.

Την επόμενη της σύλληψης, στην Ουκρανία, ο πρώην βουλευτής Ιχόρ Μόσιουτσουκ ανήρτησε στο Facebook κείμενο με τίτλο “Ελευθερία στον Μπογκντάν Βεσίρκο”. Ο Μόσιουτσουκ ισχυρίζεται ότι ο Βεσίρκο είναι Αμερικανός πολίτης που γεννήθηκε στην Ουκρανία και είχε υπηρετήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Στο κείμενό του κάλεσε τους Ουκρανούς σε όλο τον κόσμο να “ενωθούν ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις” και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή του.

Ο Μόσιουτσουκ είναι πρώην υποδιοικητής του Τάγματος Αζόφ, ακροδεξιάς στρατιωτικής δύναμης της Ουκρανίας. Στη δημοσίευσή του, παρουσίασε τον οδηγό του φορτηγού ως υποστηρικτή του Τραμπ, ο οποίος προσπαθούσε απλά να διασχίσει μια γέφυρα που είχε μπλοκαριστεί από μέλη των Antifa και του κόμματος Black Panther.

O Βεσίρκο κρατείται στη φυλακή του Χένεπιν. Μεταφέρθηκε εκεί αφού πρώτα δέχτηκε ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο κοντά στο σημείο της εγκληματικής του απόπειρας και αφού κατέθεσε στον ανακριτή ότι έχασε τον έλεγχο του οχήματός του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα ρεπορτάζ, βεβαίως, ο αυτοκινητόδρομος είχε μπλοκαριστεί και δεν επιτρεπόταν η κυκλοφορία των οχημάτων.

Πηγή: Guernica.eu.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα