ΑΘΗΝΑ
03:41
|
25.04.2024
Μέλος του Συμβουλίου Άμυνας του Πενταγώνου, παραιτήθηκε λόγω της καταστολής διαδηλωτών έξω από το Λευκό Οίκο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζέιμς Μίλερ, μέλος του Συμβουλίου Άμυνας του Πενταγώνου, παραιτήθηκε μετά την βίαιη καταστολή προς τους ειρηνικούς διαδηλωτές που διέταξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, σύμφωνα με μια νέα επιστολή που δημοσιεύτηκε στην Washington Post. Στην επιστολή παραίτησής του, ο Μίλερ γράφει πως ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ “παραβίασε τον όρκο του” να υπερασπιστεί το Σύνταγμα όταν συμμετείχε στην φωτογράφιση του Τραμπ, η οποία κατέστη δυνατή μόνον αφότου οι διαδηλωτές που διαδήλωναν εναντίον της αστυνομικής βίας χτυπήθηκαν από την αστυνομία.
Ο Τραμπ μίλησε βάρβαρα κατά των διαδηλωτών στον Κήπο του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα. Την ομιλία ακολούθησε ένας περίπατος προς μια εκκλησία για χάρη του τηλεοπτικού φακού, κατά τον οποίο συνοδευόταν από τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, και άλλα μέλη της κυβέρνησής του. Ο περίπατος κατέστη δυνατός μόνον αφού η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα σε ένα πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών για να το διαλύσει, κάτι που προφανώς διατάχθηκε από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα Μπιλ Μπαρ.
“Νομοταγείς διαδηλωτές έξω απ’ τον Λευκό Οίκο διαλύθηκαν με χρήση δακρυγόνων και λαστιχένιων σφαιρών – όχι για λόγους ασφάλειας, αλλά για να ανοίξουν δρόμο για μια προεδρική φωτογράφιση. Στη συνέχεια συνοδεύσατε τον πρόεδρο Τραμπ περπατώντας από τον Λευκό Οίκο στην Επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη”, έγραψε ο Μίλερ για τον Έσπερ.
Παραδόξως, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση στην οποία αρνούνται ότι έγινε χρήση δακρυγόνων ενάντια στους διαδηλωτές, παρότι αυτό είναι προφανώς ψευδές, καθώς μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση. Η αστυνομία φαίνεται επίσης να επιτίθεται σε Αυστραλούς δημοσιογράφους, παρά το γεγονός ότι ο κάμεραμαν τους εμφανώς κρατούσε κάμερα.
Ο Μίλερ, που υπηρέτησε και υπο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από το 2012 εώς το 2014 και είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που παραιτήθηκε μετά το συμβάν, έστειλε την επιστολή του στη Washington Post, η οποία την δημοσίευσε ολόκληρη. Η επιστολή αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Μίλερ ενοχλήθηκε πολύ από την εικόνα του υπουργού Άμυνας να χρησιμοποιείται ως στήριγμα για έναν αυταρχικό πρόεδρο.
“Ίσως να μην μπορούσατε να εμποδίσετε τον Πρόεδρο Τραμπ από το να κατευθύνει αυτήν τη φοβερή χρήση βίας, αλλά θα μπορούσατε να επιλέξετε να αντιταχθείτε σε αυτήν. Αντ’ αυτού, την υποστηρίξατε εμφανώς”, έγραψε ο Μίλερ στην επιστολή της Τρίτης.
“Όποιος παίρνει όρκο εξουσίας οφείλει να αποφασίσει ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές του: Ποιά είναι τα πράγματα τα οποία θα αρνηθεί να κάνει;” συνεχίζει ο Μίλερ. “Υπουργέ Έσπερ, υπηρετήσατε έντιμα για πολλά χρόνια, στη ενεργή και μη στρατιωτική δράση, ως Γραμματέας του Στρατού και τώρα ως υπουργός Άμυνας. Πρέπει να έχετε σκεφτεί σοβαρά ποιές είναι αυτές οι κόκκινες γραμμές. Τώρα σας ερωτώ: Αν οι χθεσινοβραδυνές κατάφωρες παραβάσεις δεν αποτελούν υπέρβαση για σας, τότε ποιά είναι αυτή;”

Πηγή: Gizmodo.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα