ΑΘΗΝΑ
23:27
|
24.04.2024
Η αμερικάνικη ακροδεξιά παρήγαγε μαζικά αυτές τις ημέρες διαδικτυακές προβοκάτσιες και παραπληροφόρηση.
Ακροδεξιά τουιτερική προπαγάνδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες των διαδηλωτών που συμμετέχουν στις πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, και τις χιλιάδες των ακτιβιστών που αναμεταδίδουν και καλύπτουν τις διαδηλώσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έχει κινητοποιηθεί εναντίον τους και η αμερικανική ακροδεξιά έργω και λόγω.

Δεν είναι μόνο οι τερατώδεις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται (και στην Ελλάδα από συναφείς λογαριασμούς – αλλά η διαπλοκή της εγχώριας διαδικτυακής ακροδεξιάς με τα διεθνή δίκτυα είναι άλλο άρθρο) για το ότι π.χ. και καλά ο Τζορτζ Φλόιντ είναι… ζωντανός, ή για τον ρόλο φυσικά του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος αποτελεί άλλωστε πάγια ερμηνεία κάθε κακού – όχι μόνο από την ακροδεξιά δε. Μιλάμε για ένα ακροδεξιό δίκτυο που παράγει και διακινεί την εξωφρενικότερη και την πιο ακραία προπαγάνδα. Έχει βάση στην συγκεκριμένη περίσταση στις ΗΠΑ, αλλά αποτελεί τμήμα ενός ευρύτατου παγκοσμιοποιημένου δικτύου. Το δίκτυο αυτό παρήγαγε μαζικά λοιπόν αυτές τις ημέρες διαδικτυακές προβοκάτσιες και παραπληροφόρηση. Η “ιδέα” πως κάποια οργάνωση που την λένε Αντίφα και οι αναρχικοί ήταν υπεύθυνοι για την εξέγερση στις ΗΠΑ, δεν ήρθε μόνη της στον Πρόεδρο Τραμπ. Την διακίνησαν και την προετοίμασαν οι φασιστικές και ρατσιστικές ομάδες που τον στηρίζουν και από τις οποίες ενημερώνεται καθώς φαίνεται ο ίδιος.

Χαρακτηριστικά οι New York Times σε σχετικό ρεπορτάζ τους την 1η Ιουνίου, ανέφεραν πως η ανοησία περί της αντίφα προέλευσης των ταραχών ήταν σημείο αιχμής της καμπάνιας παραπληροφόρησης:

“…Η ατεκμηρίωτη θεωρία πως οι ακτιβιστές αντίφα ήταν υπεύθυνοι για τις ταραχές και τις λεηλασίες ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι της παραπληροφόρησης σχετικά με τις διαμαρτυρίες που κατέγραψε η Zignal Labs [εταιρεία μιντιακών ερευνών], που εξέτασε διάφορες κατηγορίες ψευδών. Από τα 873.000 τεκμήρια παραπληροφόρησης που σχετίζονταν με τις διαμαρτυρίες, οι 575.800 είχαν αναφορές στους αντίφα, ανακοίνωσε η Zignal Labs.

Το αφήγημα περί αντίφα διαδόθηκε επειδή “παλαιόθεν εγκατεστημένα δίκτυα υπερφανατικών επηρρεαστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης δουλεύουν πλέον μαζί σαν καλολαδωμένο μηχάνημα”, δήλωσε η Erin Gallagher, ερευνήτρια κοινωνικών δικτύων…”

Έτσι μάθαμε προχθές πως:

Ένας λογαριασμός twitter που ισχυριζόταν πως ανήκε σε μια εθνική οργάνωση “αντίφα” και ο οποίος προωθούσε βίαιη ρητορική σχετικά με τις τρέχουσες διαδηλώσεις συνδέεται με την οργάνωση “λευκού εθνικισμού” Identity Evropa, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Twitter… Το Twitter κατέβασε τον λογαριασμό αυτόν μετά από ένα τουίτ που καλούσε σε βία

Το tweet αυτό διακινήθηκε από την ακροδεξιά όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες,ως “απόδειξη” πως οι αντίφα “κατασκευάζουν” τις ταραχές. Μια εξαιρετική δουλειά στο πεδίο αυτό έκανε ο Χουλιάν Μαθίας Τοβάρ, (Julián Macías Tovar), ερευνητής των κοινωνικών δικτύων, ακτιβιστής και υπεύθυνος δικτύων των Podemos στην Ισπανία, που ήταν αυτός που αποκάλυψε και την εμπλοκή των ΗΠΑ στην εκστρατεία παραπληροφόρησης υπέρ του πραξικοπήματος εναντίον του Έβο Μοράλες στην Βολιβία.

Στο νήμα στο twitter που παραθέτουμε (στα Ισπανικά) o Μαθίας Τοβάρ αναδεικνύει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την τεράστια εκστρατεία που προετοίμασε το διάγγελμα Τραμπ, αλλά και την δικτύωσή τους και έξω από τις ΗΠΑ

Συνοψίζουμε τα κύρια σημεία:

Στο κανάλι στο Telegraph ακροδεξιές ομάδες διακινούν ψεύτικες αφίσες αντίφα

Ο ΧΜΤ αναφέρει πως οι πλαστές προβοκατόρικες αναρτήσεις και το υλικό είναι κάτι που είναι στο modus operandi και της ισπανικής ακροδεξιάς του Vox:

Και πως έχουν πέσει πολλά λεφτά από ακροδεξιούς παράγοντες σε όλον τον ισπανόφωνο κόσμο για να “στηρίξουν τον Τραμπ”

Πέραν των όσων καταγράφει ο ΧΜΤ, μέχρι και πλαστό εγχειρίδιο ταραχοποιών κυκλοφόρησε (ξανά) το οποίο αναδεικνύει το… Δημοκρατικό Κόμμα και (φυσικά) τον Τορτζ Σόρος ως ιθύνοντα νου των ταραχών, με “λεπτομερείς” οδηγίες για το πώς να τις οργανώσουν

Αποκάλυψη της “μούφας” από το Snopes

… Και όλα αυτά δεν σταματούν στο twitter (εκεί απλά είναι πιο προσπελάσιμα). Όπως αναφέρει το άρθρο των New York Times: 6000 αναρτήσεις στο Facebook που συνέδεαν το κίνημα αντίφα με τις διαδηλώσεις την εβδομάδα μετά τη δολοφονία, συλλέγοντας 1,3 εκατομμύρια like και διαμοιρασμούς.

Όλα αυτά φαίνεται πως δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα ήθελαν οι εμπνευστές τους: σε τελευταία δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Monmouth προκύπτει ότι το 54% των αμερικανών θεωρεί την οργή για το γεγονός απόλυτα δικαιολογημένη και το 21% μερικώς δικαιολογημένη, ενώ για την αντίδραση των διαδηλωτών (που περιλάμβανε πεπραγμένα όπως την κατάληψη και την πυρπόληση του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης) 17% των ερωτώμενων την υποστήριξε πλήρως και το 37% μερικώς (38% μη δικαιολογημένη).

Παρόλα αυτά δείχνουν τον βαθμό οργάνωσης, διαπλοκής με κόμματα και εξουσία και χρηματοδότησης των δικτύων της ακροδεξιάς και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο – και φυσικά την επικινδυνότητά τους

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα