Καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού, εκφράζονται φόβοι ότι η άρση της αναστολής των εξώσεων και της στάσης των πληρωμών ενοικίου θα προκαλέσει κύμα εκκαθαρίσεων στις παραγκουπόλεις, ενώ θα πληγούν και ευάλωτες ομάδες όπως οι εργαζόμενοι στην υγεία και οι μετανάστες.
Στη Βραζιλία συγκεκριμένα ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φλερτάρουν με την ιδέα ότι οι κακές συνθήκες υγιεινής στις φαβέλες ευθύνονται για υψηλό αριθμό θανάτων, ενώ ταυτόχρονα αποποιούνται τις ευθύνες για την αδράνεια που επέδειξαν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το ένα τρίτο του αστικού πληθυσμού διαμένει σε παράτυπους οικισμούς, σε σπίτια χωρίς ικανοποιητικό εξαερισμό, με λίγο ή καθόλου τρεχούμενο νερό, λίγες τουαλέτες και ανεπαρκή αποχέτευση.
Χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, ο φόβο; της έξωσης πολλαπλασιάζεται από την απώλεια θέσεων εργασίας και τα σχέδια ανάπλασης.
Στην Ινδία δεν υπήρξε αναστολή των εξώσεων και είναι διάχυτος ο φόβος πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί, καθώς ήδη πριν την εκδήλωση της πανδημίας τουλάχιστον 11 εκατομμύρια Ινδοί βρίσκονταν στη λάθος πλευρά σχεδιαζόμενων αναπτυξιακών έργων.
Επιπλέον ο φόβος για τον κορονοϊό οδηγεί σε άρνηση παροχής στέγης σε εργαζόμενους της υγείας, παρότι η κυβέρνηση της Ινδίας τους επιδοτεί το ενοίκιο. Ακόμα και εκείνοι οι ιδιοκτήτες που δεν αρνούνται, ζητάνε πιστοποιητικά υγείας ή την αναγκαστική χρήση της εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών.