ΑΘΗΝΑ
02:58
|
25.04.2024
Πολλοί αστυνομικοί των ΗΠΑ έχουν εκπαιδευτεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους υπό την χορηγία Ισραηλινών λόμπυ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία της Μινεάπολις στις 25 Μαΐου ώθησε ορισμένους να παρομοιάσουν της αμερικάνικες μεθόδους αστυνόμευσης με αυτές της Ισραηλινής κατοχής, και να επισημάνουν ότι πολλοί αστυνομικοί των ΗΠΑ έχουν εκπαιδευτεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους υπό την χορηγία Ισραηλινών λόμπυ.

Για παράδειγμα, η Morning Star δημοσίευσε ένα άρθρο όπου αναφέρει ότι η αστυνομία της Μινεάπολις έλαβε κάποτε εκπαίδευση από Ισραηλινούς. Η εκπαίδευση αυτή ήταν πριν 8 χρόνια, και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία του Φλόιντ είχαν πάρει μέρος.

Τουλάχιστον 100 αστυνομικοί της Μινεσότα παρεβρέθησαν σε ένα συνέδριο το 2012 το οποίο διεξήγαγε η Ισραηλινή πρεσβεία στο Σικάγο – η δεύτερη φορά που γινόταν τέτοιο συνέδριο.
Εκεί έμαθαν τις βίαιές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί καθώς τρομοκρατούν τις υπό κατάληψη περιοχές της Παλαιστίνης υπό τον μανδύα των αποστολών ασφαλείας.
Το λεγόμενο συνέδριο αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσης στη Μινεάπολις διοργανώθηκε μαζί με το FBI.

Το ζήτημα βρίσκεται από καιρό στο επίκεντρο της κοινότητας αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Τριάντα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυλετικής δικαιοσύνης αντιτάχθηκαν πέρυσι το Δεκέμβρη σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από ένθερμους υποστηρικτές του Ισραήλ στο οποίο πολιτειακές αστυνομικές δυνάμεις στέλνουν αξιωματικούς στο Ισραήλ για εκπαίδευση. Το Durham, στη βόρεια Καρολίνα, απαγόρευσε αυτές τις ανταλλαγές πριν δύο χρόνια.

Η Ισραηλινή Φωνη για την Ειρήνη (JVP) διεξήγαγε για χρόνια μια εκστρατεία με τίτλο “Θανατηφόρα Ανταλλαγή” η οποία κατέκρινε τις εκπαιδεύσεις αυτές. Όπως έγραψε το τμήμα του Πιτσμπουργκ του JVP όταν έμαθε ότι ο αρχηγός της αστυνομίας εκεί μετέβει στο Ισραήλ για εκπαίδευση το 2018:

Οι ανταλλαγές ανάμεσα σε αμερικανούς αστυνομικούς και τον ισραηλινό στρατό προωθούν μια βάναυση στρατιωτική κατοχή ως θετικό πρότυπο για την αστυνόμευση της κοινότητας. Υπό τον τίτλο της “αντιτρομοκρατικής” εκπαίδευσης, το Ισραήλ παραδίδει μαθήματα που έχει μάθει από 50 χρόνια παράνομης στρατιωτικής κατοχής στον παλαιστινιακό λαό, που στερείται ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα…

Τα Φυλετικα προφίλ, η βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών, η μαζική παρακολούθηση, η στρατικωποίηση της ασφάλειας στα σχολεία και ο συνεχόμενος εκτοπισμός ανθρώπων απ’ τα σπίτια τους δεν είναι μαθήματα τα οποία οι αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ ή οι δήμαρχοι πρέπει να φέρνουν πίσω.

Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν λάβει εκπαίδευση από Ισραηλινούς, ανέφερε το Intercept το 2017. Η Alice Speri έγραψε ότι διάφοροι οργανισμοί υπέρ του Ισραήλ έχουν χορηγήσει τα προγράμματα αυτά.

Χιλιάδες αστυνομικοί ταξιδεύουν συχνά για εκπαίδευση σε μια απ’ τις λίγες χώρες όπου η αστυνόμευση και ο μιλιταρισμός είναι ακόμα πιο βαθιά συνηφασμένα απ’ ότι είναι εδώ: στο Ισραήλ.

Στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία δεκαετιών ως δύναμη κατοχής για να αναδειχθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην αντιτρομοκρατία. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ αποδέχτηκαν την προσφορά του Ισραηλινού κράτους για την εμπειρογνωσία του συμμετέχοντας σε προγράμματα ανταλλαγής χορηγούμενα από μια γκάμα ομάδων υπερ του Ισραήλ, όπως η Αμερικανική Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων του Ισραήλ, το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικών Υποθέσεων Ασφάλειας και η Αντι-Δυσφημιστική Ένωση (ADL). Μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία, πάμπολοι υψηλόβαθμοι ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι από πολλά τμήματα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ έχουν πάει στο Ισραήλ για να μάθουν περί της αστυνόμευσης του που επικεντρώνεται στην τρομοκρατία.

Ένα μεγάλο μέρος της κριτικής επικεντρώνεται σε ένα ετήσιο σεμινάριο αντιτρομοκρατίας στο Ισραήλ που φέρεται να είναι ταξίδι για αστυνομικούς πληρωμένο από την Αντι-Δυσφημιστική Ένωση, το οποίο έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες αξιωματούχους των αμερικάνικων υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ο Lincoln Anthony Blades έγραψε σχετικά με την εκπαίδευση της ADL στο Teen Vogue το 2018, μετά τη δολοφονία του Mike Brown στο Φέργκιουσον το 2014 και την καταστολή προς τους διαδηλωτές.


Τρία χρόνια πριν τις διαμαρτυρίες στο Φέργκιουσον, ο Tim Fitch – ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος της κομητείας του Σεντ Λούις ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη ρίψη δακρυγόνων σε ακτιβιστές και προβληματισμένους πολίτες – είχε πετάξει στο Ισραήλ για να εκπαιδευτεί από την ισραηλινή αστυνομία, την υπηρεσία πληροφοριών και το στρατό σε ένα σεμινάριο για αστυνόμευση επικεντρωμένη στην τρομοκρατία διάρκειας μιας εβδομάδας.


Η εκπαίδευση αυτή ήταν οργανωμένη από την Αντι-Δυσφημιστική Ένωση (ADL), η οποία διεξάγει το Εθνικό Σεμινάριο Αντιτρομοκρατίας στο Ισραήλ από το 2004. Το σεμινάριο, το οποίο επικεντρώνεται σε καταστολή εξεγέρσεων, αντι-αντάρτικο και αντιτρομοκρατία, προσελκύει μια ποικιλία συμμετέχοντων, συμπεριλαμβανομένου της τοπικής αστυνομίας, υπηρεσίες επιβολής της μετανάστευσης, ακόμη και αστυνομία πανεπιστημιουπόλεων.

Ο ρόλος της Αντι-Δυσφημιστικής Ένωσης έχει ειδικό ενδιαφέρον γιατί πρόσφατα περιέργαψε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ως “φόνο” και απηύθυνε κάλεσμα στους Αμερικάνους να αντιμετωπίσουν ένα “ρατσιστικό” σύστημα εδώ. “Η συστημική αδικία και ανισότητα απαιτεί συστημική αλλαγή”, γράφει ο διευθυντής του. “Τώρα”.

Αλλά η ADL δεν λέει τίποτα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας από αστυνομικούς ενός άοπλου άντρα στην Ιερουσαλήμ έξω απ’ το σπίτι του στις 27 Μαΐου.

Το Πανεπιστήμιο Tufts δέχτηκε κριτική επειδή επέτρεψε στον αρχηγό της αστυνομίας του να παρακολουθήσει την ισραηλινή εκπαίδευση το 2017. Επίσης το 2017, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Γουάσινγκτον δήλωσε “προβληματισμένος” γιατί η πόλη έστειλε έναν Διοικητή της Αστυνομίας στο Ισραήλ να λάβει την εκπαίδευση του ADL. O David Grosso είπε ότι το Μητροπολίτικο Αστυνομικο Τμήμα ενθαρρύνει την “στρατικοποίηση” της αστυνομίας αντί της αστυνόμευσης της κοινότητας. Δήλωσε στο Intercept ότι ο αξιωματούχος θα “διδασκόταν από άτομα που είναι καλύτερα στη βίαιη προσέγγιση για την επίλυση των συγκρούσεων”.

Το 2018, τόσο η Πολιτειακή Αστυνομία του Βερμόντ όσο και το αστυνομικό τμήμα του Νορθχάμπτον, στη Μασσαχουσέτη, αποσύρθηκαν από την εκπαίδευση αντιτρομοκρατίας στο Ισραήλ όταν τοπικοί ακτιβιστές δημοσιοποίησαν την ανταλλαγή. “Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αποχώρησης από το πρόγραμμα στα 20 χρόνια ιστορίας του” έγραψε τότε ο Joseph Levine του JVP.

Το παράρτημα του JVP στο Σιάτλ έλαβε ένα φυλλάδιο του ADL από το πρόγραμμα του 2015 το οποίο ανέφερε διάφορους αρχηγούς της αστυνομίας και έναν ομοσπονδιακό αξιωματούχο Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής (ICE) και τους λόγους που ανυπομονούσαν να πάνε στο Ισραήλ:


“Για να μάθω πως το πιο απειλούμενο έθνος του κόσμου διατηρεί την ασφάλειά του και την ασφάλεια των πολιτών του…” (J.D. Patterson Jr., τότε διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος του Miami Dade, έκτοτε έχει αποσυρθεί)
“Δεδομένων των απειλών που αντιμετωπίζουμε σήμερα, μαθαίνουμε από τους ηγέτες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα για μεγάλες χρονικές περιόδους…” (Vince Talucci, διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αρχηγών Αστυνομίας)
“Ανυπομονώ να δω πως οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν την συνεχή απειλή της τρομοκρατίας” (Eddie Johnson, τότε αναπληρωτής αρχηγός, Αστυνομικό Τμήμα του Σικάγο, τώρα πρώην επιθεωρητής)
“Με ενδιαφέρει να μάθω περισσότερα για το πως η κοινότητα επιβολής του νόμου διαχειρίζεται τα διαρκή και αυξημένα επίπεδα απειλών, τόσο εσωτερικά όσο και από γειτονικές χώρες, πώς / αν είναι αποτελεσματικές και πώς αυτές οι τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν ευρύτερα». (Peter Edge, πρώην αξιωματούχος ερευνών ασφαλείας ICE)

Τώρα που οι κριτικοί συνδέουν της ισραηλινές πρακτικές με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, οι ισραηλινοί οργανισμοί αποκρούουν το δεσμό. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι είναι αντισημιτικό να κάνεις αυτή τη σύνδεση.

Η ADL αμύνεται του προγράμματός της. Η ιστοσελίδα της έχει μόνο πληροφορίες προ εξαετίας για τα σεμινάρια στο Ισραήλ, παρότι λέει ότι τα διοργανώνει “κάθε χρόνο”. Η ADL μπόρεσε να κάνει το Teen Vogue να δημοσιεύσει την απάντησή της στο άρθρο του Blade από το 2018, λέγοντας ότι το πρόγραμμα διδάσκει σε αμερικάνικες αρχές επιβολής του νόμου πως να “αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία” και ότι το σεμινάριο αντιτρομοκρατίας προωθεί τη “λογοδοσία” των αστυνομικών.

Το πρόγραμμά μας έχει σχεδιαστεί ώστε να χτίσει σχέσεις με τους Αμερικανούς ηγέτες αστυνομικών αρχών και να τους βοηθήσει να αποτρέψουν και να απαντήσουν σε εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές απειλές και βία στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, οι Ισραηλινοί έχουν σημαντική εμπειρία στο πως να αποτρέπουν και να διαταράσουν τρομοκρατικά συμβάντα και να ενδυναμώνουν την ανθεκτικότητα της κοινότητας μετά από τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο πραγματικός σκοπός του προγράμματος είναι προφανώς να δημιουργηθούν σχέσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες της αμερικάνικης ασφάλειας και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ώστε οι ΗΠΑ να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Ο Blades έγραφε στο Teen Vogue ότι η εκπαίδευση γίνεται και αντίστροφα: Το Ισραήλ υιοθέτησε της πολιτική του “σταματάω και διεξάγω σωματική έρευνα” το 2016, σε μια προφανή προσομοίωση της απαξιωμένης πολιτικής της πόλης της Νέας Υόρκης.

Η εκστρατεία του JVP λέει επίσης ότι η καταστολή είναι αμφίδρομη:

Ένα από πιο επικίνδυνα σημεία στα οποία οι κυβερνήσεις Τραμπ και Νετανιάχου συγκλίνουν είναι στα προγράμματα ανταλλαγής που φέρνουν κοντά αστυνομία, το ICE, τη συνοριοφυλακή και το FBI των ΗΠΑ με τους στρατιώτες, την αστυνομία, τους συνοριοφύλακες κ.ο.κ. απ’ το Ισραήλ. Σε αυτά τα προγράμματα, μοιράζονται οι “χείριστες πρακτικές” για να προωθήσουν και επεκτείνουν πρακτικές αστυνόμευσης που χαρακτιρίζονται από διακρίσεις και καταστολή, οι οποίες υπάρχουν ήδη και στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, πολιτικές πυροβολισμού με στόχο το θάνατο, δολοφονιών της αστυνομίας, φυλετικού προφίλ, μαζικής κατασκοπείας και παρακολούθησης, απέλαση και κράτηση και επιθέσεις εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: mondoweiss.net

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα