ΑΘΗΝΑ
11:30
|
16.01.2021
Για ωμά εγκλήματα πολέμου στη ΛΔ του Κονγκό κάνει λόγο ο ΟΗΕ μετά τον δραματικό απολογισμό των θυμάτων στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ωμά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗE για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, μετά τον δραματικό απολογισμό των θυμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ σχεδόν 1.300 άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μερικούς μήνες εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων και των δυνάμεων ασφαλείας που μαίνονται στη ΛΔ του Κονγκό.

“Είμαι σοκαρισμένη από την αύξηση των βίαιων επιθέσεων εναντίον αθώων αμάχων από ένοπλες ομάδες και από την αντίδραση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας οι οποίες επίσης διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις, περιλαμβανομένων φόνων και σεξουαλικής βίας”, κατήγγειλε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που οι συγκρούσεις σε τρεις επαρχίες στην ανατολική ΛΔ Κονγκό –-το Ιτούρι, το Βόρειο και το Νότιο Κίβου– επεκτάθηκαν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον άμαχο πληθυσμό.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Βόρειο Κίβου από τον Σεπτέμβριο, ενώ 110.000 άλλοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, στο Νότιο Κίβου από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Μαΐου, δήλωσε η Μάρτα Χουρτάδο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα βίαια περιστατικά που αφορούν σε σφαγές, βιασμούς και διάφορες άλλες ωμότητες ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα