ΑΘΗΝΑ
09:14
|
26.04.2024

Απολυμαντικά προκειμένου να γλυτώσουν από τον κορονοϊό, χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο αρκετοί Αμερικάνοι.  Αυτό προέκυψε από διαδικτυακή έρευνα σε 502 ενήλικους την οποία πραγματοποίησε το […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απολυμαντικά προκειμένου να γλυτώσουν από τον κορονοϊό, χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο αρκετοί Αμερικάνοι.  Αυτό προέκυψε από διαδικτυακή έρευνα σε 502 ενήλικους την οποία πραγματοποίησε το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ τον μήνα Μάϊο. Από την συγκεκριμένη διαδικτυακή έρευνα, προέκυψε ότι το 39% των ερωτηθέντων, έκανε λανθασμένη χρήση των προϊόντων καθαρισμού,  ενώ το ένα τέταρτο από αυτούς, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία τους από την λανθασμένη χρήση των συγκεκριμένων  προϊόντων, ήταν αρνητικές. Χρησιμοποιούσαν καθαριστικά προϊόντα, προκειμένου να πλένουν φαγώσιμα είδη, ενώ χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα καθαρισμού στο δέρμα τους και εισέπνεαν κάποια από αυτά, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορονοϊό.  

Από τους ερωτηθέντες, το 19% είπε ότι είχαν χρησιμοποιήσει χλωρίνη στα τρόφιμα, το 18% είπε ότι είχαν εφαρμόσει οικιακά καθαριστικά στο δέρμα τους, το 10% είπε ότι είχαν κάνει ψεκασμό με απολυμαντικό σπρέι, το 6% είχε εισπνεύσει ατμούς από τα καθαριστικά και το 4% είχε εμποτίσει, ή γαρνίρει,  αραιωμένα διαλύματα χλωρίνης, σαπουνόνερο ή άλλα απολυμαντικά.

«Αυτές οι πρακτικές ενέχουν κίνδυνο σοβαρής βλάβης των ιστών και διαβρωτικού τραυματισμού και πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά», έγραψαν οι ερευνητές του CDC σε μια εφημερίδα, που δημοσιεύθηκε στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηλείας και Θνησιμότητας του οργανισμού. «Παρόλο που οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες δεν μπορούσαν να αποδοθούν στην εμπλοκή τους σε πρακτικές υψηλού κινδύνου, η συσχέτιση μεταξύ αυτών των πρακτικών υψηλού κινδύνου και των αναφερόμενων επιπτώσεων στην υγεία δείχνει την ανάγκη για ανταλλαγή μηνυμάτων δημόσιας υγείας σχετικά με ασφαλείς και αποτελεσματικές πρακτικές καθαρισμού που αποσκοπούν στην πρόληψη του SARS -CoV-2 μετάδοση στα νοικοκυριά. » (Το SARS-CoV-2 είναι το επίσημο όνομα του μυθιστορήματος coronavirus).

Η έρευνα του CDC ξεκίνησε, για να δει αν οι καταναλωτές ήξεραν πώς να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν με ασφάλεια απολυμαντικά σε μια εποχή που οι υπάλληλοι της υγείας προτρέπουν για τακτικούς καθαρισμούς επιφανειών που δέχονται αγγίγματα από πολλούς ανθρώπους, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του ιού. Επίσης έγινε, λόγων της αύξησης των κλήσεων προς τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων σχετικά με την έκθεση σε προϊόντα καθαρισμού.

Η έρευνα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια διαφορετικά προϊόντα καθαρισμού. Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, γνώριζαν ότι μόνο νερό σε θερμοκρασία δωματίου πρέπει να αναμιγνύεται με χλωρίνη, και το ένα τρίτο ήξερε να μην αναμιγνύει χλωρίνη με ξύδι. Περισσότεροι από τους ερωτηθέντες – περίπου τα δύο τρίτα – γνώριζαν ότι συνιστούσαν προστασία των ματιών και γάντια όταν χρησιμοποιούν ορισμένα καθαριστικά.

Στα τέλη Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, ξεσηκώνοντας την διεθνή επιστημονική κοινότητα, με δηλώσεις του, είχε αναρωτηθεί αν θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνονται στους ασθενείς με κορονοϊό, ενέσεις με απολυμαντικό. Λίγο αργότερα υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη δήλωση-ερώτηση είχε ως στόχο να σαρκάσει τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα και ότι δεν το εννοούσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα