ΑΘΗΝΑ
00:29
|
27.04.2024

Με ανακοίνωση της η Ελλάδα, πήρε θέση, χαιρετίζοντας την προσπάθεια της Αιγύπτου για την εξεύρεση λύσης στην Λιβύη, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η εκεχειρία ανάμεσα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ανακοίνωση της η Ελλάδα, πήρε θέση, χαιρετίζοντας την προσπάθεια της Αιγύπτου για την εξεύρεση λύσης στην Λιβύη, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η εκεχειρία ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.  Το θέμα είναι ότι παρόλες τις έντονες διπλωματικές κινήσεις των τελευταίων ημερών, όσον αφορά τον «Λιβυκό γόρδιο δεσμό» όπως χαρακτηριστικά λέει στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, η πλευρά του Σάρατζ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, δεν φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση για ειρήνευση. Ο Σάρατζ πριν από δύο ημέρες βρέθηκε στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον Ερντογάν.  Μετά την συνάντηση του είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει να πολεμά τον Χαφτάρ, μέχρι να καταλάβει το σύνολο της Λιβύης.  Η στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο των μαχών, με αποτέλεσμα ο Σάρατζ να νιώθει, ότι μπορεί να τελειώσει αυτή την εμφύλια διαμάχη νικηφόρα για τον ίδιο και τον στρατό του.

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στις 19 Ιανουαρίου 2020, δεσμεύτηκαν ιδίως να σεβαστούν πλήρως και να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με τις αποφάσεις 1970 (2011), 2292 (2016) και 2473 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  Παρόλα αυτά, ο στρατός του Σάρατζ έχει ενισχυθεί σημαντικά με Σύρους μαχητές αλλά και πολεμικό εξοπλισμό.   Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την έναρξη νέας επιχείρησης στη Μεσόγειο, με στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων.

Η επιχείρηση αυτή, ονομάστηκε  IRINI, (από την ελληνική λέξη «ειρήνη»), έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή  μπορεί να διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.  Η  επιχείρηση IRINI θα διαρκέσει αρχικά έως τις 31 Μαρτίου 2021.  Πάντως μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να έχει φέρει αποτελέσματα, αφού η στρατιωτική ενίσχυση του Σάρατζ, ακόμη και με άρματα μάχης, είναι δεδομένη και εμφανής στο πεδίο των μαχών. 

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του λιβυκού γόρδιου δεσμού.

Αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης.

Συμμεριζόμαστε πλήρως τις υψηλές προτεραιότητές της όπως η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους, ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων και η επιστροφή όλων των λιβυκών συνιστωσών σε μια διαδικασία συμπεριληπτικού διαλόγου για μια συνολική πολιτική λύση.

Η αποκατάσταση της ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Ενώ η παράταση της κρίσης εξυπηρετεί όσους τρίτους υστερόβουλα αναμειγνύονται στα εσωτερικά της, η ειρήνη θα ωφελήσει όχι μόνο τους Λίβυους, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα, άμεσα γειτονική χώρα, με συνέπεια και σταθερότητα παραμένει ιδιαίτερα προσηλωμένη στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης και δηλώνει τη διάθεση και πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία, κάτι που ήδη πράττει και με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση IRINI».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα