ΑΘΗΝΑ
01:21
|
25.04.2024

Ενώ  η πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στην Λιβύη βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, ο  Φαγιέζ Αλ- Σάρατζ, που απέρριψε αρχικά την πρόταση αυτή,  συνεχίζει τις […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ  η πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στην Λιβύη βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, ο  Φαγιέζ Αλ- Σάρατζ, που απέρριψε αρχικά την πρόταση αυτή,  συνεχίζει τις νικηφόρες επιχειρήσεις εναντίον του Χαλίφα Χαφτάρ.  Πάντως οι διπλωματικές κινήσεις συνεχίζονται, αφού ο Σάρατζ, προσκλήθηκε στην Μόσχα, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας ( η οποία υποστηρίζει τον Χαφτάρ) να βρει λύση στο εμφύλιο αιματοκύλισμα της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν τις αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές ιδιωτικής ιδιοκτησίας σε δύο πόλεις έξω από την Τρίπολη της Λιβύης τις οποίες ανακατέλαβαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA). Οι δυνάμεις του Σάρατζ, που υποστηρίζονται από μισθοφόρους και εξοπλισμούς από την Τουρκία, ανακατέλαβαν την περασμένη Πέμπτη την Ταρχούνα. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Ταρχούνα και τη νότια Τρίπολη.

«Οι αναφορές για τον εντοπισμό ενός αριθμού πτωμάτων στο νοσοκομείο της Ταρχούνα είναι βαθύτατα ανησυχητικές», πρόσθεσε η UNSMIL, χωρίς να επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά. «Λάβαμε επίσης πολυάριθμες αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στην Ταρχούνα και την Αλασάμπαα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι εκδικητικές ενέργειες οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να ξεφτίσουν ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ιστό στη Λιβύη», προστίθεται στο κείμενο που δημοσίευσε η αποστολή του ΟΗΕ. «Η GNA θα πρέπει να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να σταματήσει τα εκδικητικά εγκλήματα στην Ταρχούνα», είπε η Χάνα Σάλαχ, ερευνήτρια στην οργάνωση Human Rights Watch.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της GNA  είπε ότι οι δυνάμεις που μπήκαν στην Ταρχούνα ανακάλυψαν περισσότερα από 100 πτώματα σε ένα νεκροτομείο, ενώ ανακοίνωσαν ότι όσοι προβαίνουν σε αντίποινα στις περιοχής που ανακαταλήφθηκαν, θα τιμωρηθούν.

Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία πάντως, ο υπουργός εσωτερικών της GNA μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι ο  Σάρατζ, θα ξεκινήσει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις, αφού πρώτα ο στρατός του ανακαταλάβει τις πόλεις Σίρτη και Γιούφρα. Ο Χαφτάρ, ευρισκόμενος σε δύσκολη πλέον θέση, δήλωσε χθες από το Κάϊρο, ότι σταματά τις στρατιωτικές προσπάθειες για κατάληψη της Τρίπολης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι επαφές που θα έχει ο Σάρατζ στην Μόσχα, αφού από εκεί θα φανεί αν θα επιβληθεί σύντομα η πολυπόθητη εκεχειρία, ή αν θα συνεχιστεί ο εμφύλιος στην Λιβύη, στον οποίο πέρα από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, πολεμούν ουσιαστικά η Τουρκία με το Κατάρ, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις της GNA και η Ρωσία με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία υποστηρίζοντας την LNA

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα