ΑΘΗΝΑ
22:32
|
26.04.2024

Η Άγκυρα και η Μόσχα κατέληξαν σε «κατ ‘αρχήν συμφωνία» για δεύτερη παράδοση S-400, αποκάλυψε ο Ismail Demir, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας στο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Άγκυρα και η Μόσχα κατέληξαν σε «κατ ‘αρχήν συμφωνία» για δεύτερη παράδοση S-400, αποκάλυψε ο Ismail Demir, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας στο πρακτορείο ειδήσεων NTV σήμερα. Και οι δύο πλευρές ολοκληρώνουν τώρα τις συνομιλίες τους για «τεχνικά θέματα», συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής τεχνολογίας με στόχο την  από κοινού παραγωγή του συγκεκριμένου αντιαεροπορικού συστήματος.

Ο Demir δήλωσε ότι απομένουν μόνον μερικές διατυπώσεις για την λήψη της δεύτερης παρτίδας των S-400 ενώ τόνισε, ότι η  πρώτη παρτίδα, θα τεθεί σε λειτουργία και δεν θα μεταπωληθεί, ούτε θα μπει σε αποθήκες, όπως τους ζήτησαν οι ΗΠΑ να κάνουν.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έλαβε την πρώτη αποστολή S-400 πέρυσι, προχωράει στο να τους ενεργοποιήσει, παρά την επιδημία Covid-19 που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα, σημείωσε ο Ντέμιρ. Οι εργασίες για τη σύνδεση των πυραυλικών συστημάτων στο διαδίκτυο θα ολοκληρωθούν ούτως ή άλλως, επιβεβαίωσε.

Η Τουρκία έκλεισε την πρώτη συμφωνία με τη Ρωσία για το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα,  το 2017, και μέχρι τώρα έχει παραλάβει τέσσερις συστοιχίες. Η Τουρκία ήταν μακροχρόνια σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ, όμως η επιλογή να επιλέξει τους S-400 και την συνεργασία με την Ρωσία, δυσαρέστησε τις ΗΠΑ οι οποίες έβγαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. O Ερντογάν πάντως, είναι έτοιμος αν επιμείνουν οι ΗΠΑ στην απόφαση τους να παγώσουν την πώληση των F-35, να στραφεί για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών και πάλι στην Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα