ΑΘΗΝΑ
05:42
|
03.02.2023

Με τη χρήση του στρατού για την καταστολή των διαδηλώσεων να έχει γίνει ακόμα ένα αναμμένο κάρβουνο στην κρίση νομιμοποίησης της αμερικανικής δημοκρατίας, προκαλεί έκπληξη […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τη χρήση του στρατού για την καταστολή των διαδηλώσεων να έχει γίνει ακόμα ένα αναμμένο κάρβουνο στην κρίση νομιμοποίησης της αμερικανικής δημοκρατίας, προκαλεί έκπληξη και ανησυχία η αποκάλυψη πως μία άσκηση επί χάρτου είχε σαν σενάριο μία εξέγερση της αμερικανικής νεολαίας το 2025.

Σύμφωνα με έγγραφα του αμερικανικού στρατού, που αποδεσμεύτηκαν μετά από αίτημα του ιστότοπου Intercept, το 2018 στην άσκηση Joint Land, Air and Sea Strategic Special Program δόθηκε στους σπουδαστές των Σχολών Πολέμου, δηλαδή αξιωματικούς που προορίζονται να στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις, το σενάριο μιας απειλής που θα προέλθει από την Generation Z. Τη γενιά που δεν έχει απλώς μεγαλώσει με το ίντερνετ και τα κινητά, αγνοεί πως ήταν ο κόσμος χωρίς αυτά.

Χονδρικά πρόκειται για όσες και όσους έχουν γεννηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σεναρίου, η αμερικανική νεολαία τρομαγμένη από την 11η Σεπτεμβρίου και την ύφεση του 2008, χωρίς προοπτικές καριέρας και εκπλήρωσης του αμερικανικού ονείρου, αισθάνεται ότι το σύστημα την έχει προδώσει. Επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο και παρά τις τεχνολογικές δεξιότητες που έχουν, τείνουν να  συναναστρέφονται περισσότερο στον φυσικό κόσμο παρά στον ψηφιακό.

Το 2025 μια ομάδα με την ονομασία Zbellion ξεκινά μια εκστρατεία στο Διαδίκτυο για την αποκάλυψη των ανισοτήτων και της διαφθοράς. Με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού κλέβουν επιχειρήσεις, τράπεζες και γενικά τα στηρίγματα του κατεστημένου. Τα λάφυρα μετατρέπονται σε κρυπτονόμισμα και αναδιανέμονται σε όσους έχουν ανάγκη.

Ο ιός του Zbellion δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, ως το 2028 έχει διαδοθεί σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο.

Σε αυτό πλαίσιο τα πιο μαχητικά μέλη του Zbellion δεν αρκούνται στο ρόλο των Ρομπέν και επιβάλλουν φόρο στις μεγάλες εταιρείες και, με τα λόγια των σχεδιαστών της άσκησης, χρησιμοποιούν “τον ψηφιακό κόσμο για να διαδώσουν ένα κάλεσμα αναρχίας”.

Η (εξωφρενική) ελληνική περίπτωση

Τον Δεκέμβριο του 1984 η εφημερίδα Το Ποντίκι αναδημοσίευσε την αποκάλυψη της ελβετικής γερμανόφωνης εφημερίδας Wochenzeitung για μία άσκηση επί χάρτου με θέμα πως ο Ψυχρός Πόλεμος θα εξελισσόταν σε θερμό και παγκόσμιο.

Σε αντίθεση με τους αμερικανούς ομολόγους τους, οι Ελβετοί μάλλον άφησαν τη φαντασία τους αχαλίνωτη.

Σύμφωνα με το σενάριο εκείνης της άσκησης, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει με νοθεία τις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1985. Ξεσπούν ταραχές και βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους. Η κυβέρνηση καταγγέλει το ΝΑΤΟ σαν υποκινητή και ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τη συμμαχία.

Σοβιετικά και βουλγαρικά στρατεύματα μπαίνουν στην Ελλάδα και η Τουρκία κλείνει τα Στενά των Δαρδανελίων. Επίσης αποβιβάζει στρατό στη Λήμνο και τη Ρόδο, ενώ προελαύνει και στην ελεύθερη Κύπρο. Η αριστερά στην Τουρκία κηρύσσει γενική απεργία και η κατάσταση ελέγχεται δύσκολα. Σοβιετικοί και Βούλγαροι επιτίθενται στην Τουρκία από το Βόσπορο και τον Καύκασο.

Χιλιάδες Έλληνες, λέει το σενάριο, δραπετεύουν δια θαλάσσης στην Ιταλία. Η ατλαντική συμμαχία διοχετεύει κάποιους σε Γαλλία, Δυτική Γερμανία και Ολλανδία. Επίσης ζητάει τη συνδρομή της Ελβετίας και της Σουηδίας.

Καθώς οι ουδέτερες χώρες το σκέφτονται οι ΗΠΑ τους ασκούν πιέσεις. Οπότε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, που ξεκινάει από το ΠΑΣΟΚ, χτυπάει την πόρτα της Ελβετίας.

Ελάχιστοι εκτίμησαν τον οίστρο των Ελβετών, αλλά συμβαίνει συχνά οι ιδιοφυίες να μην αναγνωρίζονται στην εποχή τους, καμιά φορά και ποτέ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα