Στον βυθό του λιμανιού του Μπρίστολ, «αναπαύεται» πλέον το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον. Ενός πλούσιου Άγγλου εμπόρου, ο οποίος κατά τον 17ο αιώνα, υπήρξε δουλέμπορος, αλλά και… φιλάνθρωπος. Η τοποθέτηση του αγάλματος του σε κεντρικό σημείο του Μπρίστολ δημιουργούσε εδώ και χρόνια αντιπαραθέσεις, επειδή ο Κόλστον ήταν μέλος της μέλος της Βασιλικής Αφρικανικής Εταιρείας (Royal African Company), η οποία πιστεύεται ότι μετέφερε περίπου 80.000 παιδιά, γυναίκες και άντρες από την Αφρική στην Αμερική, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως δούλοι από τους Βρετανούς αποίκους. Ο ίδιος, λίγο πριν πεθάνει, δώρισε όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπίες και έτσι η ιδιότητα του δουλεμπόρου, πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
Στις χθεσινές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις όμως, οι διαδηλωτές αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, το περιφέρανε μέσα στην πόλη του Μπρίστολ και τελικά το πέταξαν στην θάλασσα, μέσα στο λιμάνι. Η αστυνομία, δεν επενέβη κατά την αποκαθήλωση την περιφορά και την απόρριψή του αγάλματος στην θάλασσα, προκειμένου να μην δυναμιτίσει το κλίμα. Εξάλλου, πέρα από την ενέργεια αυτή, δεν σημειώθηκαν αλλά επεισόδια και ζημιές στην πόλη του Μπρίστολ κατά την διάρκεια της χθεσινής διαμαρτυρίας. Ήδη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχουν 17 ύποπτοι για την καταστροφή του αγάλματος, όμως η έρευνες ακόμη συνεχίζονται.
Ο δήμαρχος του Μπρίστολ, Marvin Rees, δήλωσε ότι το άγαλμα θα μαζευτεί κάποια στιγμή από τον βυθό του λιμανιού, όμως τόνισε ότι αυτή την στιγμή ο δήμος έχει άλλες προτεραιότητες. «Το άγαλμα θα καταλήξει σε κάποιο μουσείο» δήλωσε ο δήμαρχος του Μπρίστολ και συνέχισε: «Λόγω των καταστάσεων, οι διαδηλωτές θεώρησαν ότι έπρεπε να κατεβάσουν το άγαλμα. Δεν θα προσποιηθώ ότι το άγαλμα ενός δουλέμπορου στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, δεν ήταν μια προσβολή για μένα και για τους ανθρώπους όπως εγώ. Οι κάτοικοι του Μπρίστολ, που δεν θέλουν αυτό το άγαλμα στη μέση της πόλης, συγκεντρώθηκαν και είναι δουλειά μου να ενώσω, να ακούσω αυτές τις φωνές και να κρατήσω αυτές τις αλήθειες μαζί, για ανθρώπους για τους οποίους αυτό το άγαλμα είναι προσωπική προσβολή».