ΑΘΗΝΑ
22:31
|
18.04.2024
"Δεν θα μας πει η Ελλάδα τι θα κάνουμε!" δηλώνει ο Ερντογάν. H απάντηση του Νίκου Δένδια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική του ο Ερντογάν προβαίνοντας σε άνευ προηγουμένου προκλητικές δηλώσεις σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην κρατική τουρκική τηλεόραση διεμήνυσε πως η “Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση” συνιστώντας στην Ελλάδα να “μάθει καλύτερα” που είναι τα όριά της σε σχέση με την Τουρκία, γιατί αν δεν το κάνει, η Άγκυρα ξέρει πως θα απαντήσει.

Σε ποιoν νομίζεις ότι μιλάς;

“Η Ελλάδα δεν μένει ήσυχη και πετάει διάφορα. Βγαίνει και λέει αβάσιμα πράγματα. Ποια είναι αυτή η χώρα που μιλάει έτσι; Τέτοιες κουβέντες τις λένε στην Τουρκία; Σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς; Για μαζέψου λίγο. Για μάθε τα όριά σου! Αν δεν μάθει τα όριά της, η Τουρκία είναι εμφανές τι θα κάνει” απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος δείχνοντας για άλλη μια φορά το νέο χάρτη με τις 7 περιοχές όπου θα διενεργηθούν έρευνες φυσικού αερίου από τα Τουρκικά Πετρέλαια.

“Στο παρελθόν δεν είχαμε ούτε σεισμικά ερευνητικά πλοία, ούτε γεωτρύπανα. Τώρα, δόξα τω Θεώ, έχουμε 3 πλωτά γεωτρύπανα και 2 ερευνητικά πλοία που συνεχίζουν να δουλεύουν στην περιοχή” σημείωσε αναφερόμενος στις δραστηριότητες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο όπου υποστήριξε ότι δραστηριοποιείται μόσο σε περιοχές διακαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης.

“Σε αυτό τον πίνακα φαίνεται η περιοχή με τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης. Όποιος είναι έξυπνος γνωρίζει ότι η Τουρκία εδώ δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση” προειδοποίησε τονίζοντας πως “όταν έρθουν εδώ τα γεωτρύπανά μας, δεν θα έρθουν φυσικά για να κουνήσουν το μαντήλι. Θα τα συνοδεύουν φρεγάτες. Έρχονται εδώ προετοιμασμένα για το οτιδήποτε. Κοιτάξτε, εδώ έτσι και γίνει το παραμικρό λάθος, θα απαντήσουμε όπως πρέπει”.

Δεν θα μας πεις τι θα κάνουμε!

Αναφορικά με το θέμα της μετατροποπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέγβασε τους τόνους, λέγοντας “δεν θα μας πει τι θα κάνουμε” η Ελλάδα.

“Τώρα μιλούν για την Αγία Σοφία. Λένε δεν θα την μετατρέψετε σε τζαμί. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης;” διερωτήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας πως για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα αποφασίσει το Σουμβούλιο της Επικρατείας.

“Αυτοί θα το αποφασίσουν” είπε “δεν θα πάρουμε την άδεια από εσάς” δήλωσε, ” την Τουρκία εσείς την κυβερνάτε ή εμείς; Στην Τουρκία υπάρχουν θεσμοί. Υπάρχει βουλή, υπάρχει Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ θα πάρει απόφαση και οι αρμόδιες αρχές θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες” είπε ο Τούρκος πρόεδερος.

Με τον Πούτιν θα συζητήσει το θέμα της Λιβύης

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

“Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης κρίσιμα διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Λιβύη, η Συρία και η ανατολική Μεσόγειος” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Μια νέα εποχή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινά μετά το τηλεφώνημά μας. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα”, δήλωσε ο Ερντογάν σχετικά με τη συνομιλία, διευκρινίζοντας πως συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες που γίνονται για την εξάλειψη του κορονοϊού στο πλαίσιο της ςπανεκκίνησης των οικονομικών των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε δε ότι θα συζητήσει το θέμα της Λιβύης και με τον Ρώσο πρόεδρο,  Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε στις Τουρκικές προκλήσεις σε συνέντευξή του στο “Έθνος” της Κυριακής τονίζοντας πως “είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται” και προειδοποιώντας την Τουρκία ότι “οι αναθεωρητισμοί και τα περί “γκρίζων ζωνών” θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ”.

“Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια. Οπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο και από την Ερείκουσα μέχρι και τη Γαύδο η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλειά της. Αυτό είναι υποχρέωση όλων των Ελλήνων, οποιαδήποτε θέση και αν κατέχουν, σε οποιαδήποτε παράταξη και αν πρόσκεινται. Είμαστε φιλειρηνική χώρα, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των κρατών. Δεν πρόκειται, όμως, να απεμπολήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αν κάποιος στραφεί εναντίον μας, είναι συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη χώρα” ξεκαθάρισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

“Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας” τόνισε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στα σενάρια επαναφοράς της κατάθεσης χαρτών και συντεταγμένων με τα εξωτερικά όρια ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδας από την Ελλάδα στον ΟΗΕ.

” Είναι σαφές ότι το δικαίωμά μας που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για υφαλοκρηπίδα ισχύει αυτομάτως (ipso facto) και εξαρχής (ab initio) χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό. Επιπλέον, το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτα σαφές όσον αφορά τα νησιά, ασχέτως των αόριστων επικλήσεών του από πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι απλώς εκθέτουν εαυτούς: το Αρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα ηπειρωτικά εδάφη” διευκρίνισε ο υπουργός εξωτερικών.

Τέλος επισήμανε ότι, ” η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με βάση συγκεκριμένες αρχές και συμφωνίες. Σε αυτό αποκλειστικά το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε με τις χώρες της περιοχής μας. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αγνοήσει τη γεωγραφία και τους γείτονές της και να ασπαστεί φανταστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό. Οι αναθεωρητισμοί και τα περί ‘γκρίζων ζωνών’ θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ. Θα μπορούσε π.χ. κάποιος να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ν.μ. όσον αφορά τις νήσους οι οποίες εμπεριέχονται. Και όμως, θα μπορούσε ο ίδιος να πει ότι υπάρχουν νησιά πέραν των 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και τα οποία φέρονται ανήκοντα στην Τουρκία”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα